Diploma van een Nederlandse hogeschool
Deze pagina beschrijft het stapsgewijze proces voor het voltooien van je aanmelding voor een masteropleiding aan de Universiteit Utrecht. Lees deze informatie zorgvuldig door voordat je met je aanvraag begint.
Competenties
Dit is een selectieve master. Je kunt worden toegelaten tot het programma Literatuur vandaag als je een bachelordiploma hebt van een nederlandse universiteit (of een buitenlands equivalent daarvan) en beschikt over onderstaande competenties:
- Je bent in staat om complexe theorieën op het gebied van de literatuurwetenschap te duiden en toe te passen. Dit blijkt uit minimaal 30 EC afgeronde cursussen en een 7,5 EC bacheloreindwerkstuk waarin letterkundige vragen zijn behandeld, de literatuurtheorie en de (Europese) literatuurgeschiedenis aan bod kwam, ofwel uit een vergelijkend perspectief ofwel uit de perspectief vanuit een taalgebied. De relevante cursussen zijn voor tenminste 15 EC gevolgd op gevorderd bachelorniveau.
- Je bent in staat om onder supervisie letterkundig onderzoek op te zetten, uit te voeren, te analyseren en hierover schriftelijk te rapporteren. Dit blijkt uit een eindwerkstuk op het gebied van de literatuurwetenschap en/of taalgerichte letterkunde.
- Je communiceert helder en effectief, afgestemd op de gesprekspartner(s) en de specifieke setting/situatie en bent in staat om adequaat verslag te doen in zowel mondelinge als schriftelijke vorm. Dit blijkt uit afgeronde cursussen en een eindwerkstuk op het gebied van de literatuurwetenschap en/of taalgerichte letterkunde.
Taalvaardigheidseisen tracks
Het is belangrijk dat je de taal van het programma en de track waarvoor je kiest goed beheerst. Dit betekent voor track 1 een goede beheersing van het Engels; voor track 2 een goede beheersing van het Nederlands; voor track 3a een goede beheersing van het Frans; voor track 3b een goede beheersing van het Duits; voor track 3c een goede beheersing van het Spaans en voor track 3d een goede beheersing van het Italiaans. De toelatingscommissie beoordeelt dit aan de hand van de door jou gevolgde bacheloropleiding, de cursussen die je daarbinnen gedaan hebt, en je motivatiebrief.
Selectieprocedure
Een toelatingscommissie beslist of je wordt toegelaten tot het programma. Aan de hand van de door jou aangeleverde documenten beoordeelt de commissie of je in staat bent het programma met goed gevolg en binnen de tijd die ervoor staat af te ronden. De commissie weegt daarbij mee:
- motivatie en talent
- niveau van de relevante kennis en van de beheersing van methoden en technieken uit vakgebied
- algemeen academisch denk- en werkniveau
- beheersing van de in het programma gehanteerde taal of talen
Een toelatingsgesprek of toelatingstoets kan deel uitmaken van de selectieprocedure. De toelatingscommissie kan in enkele gevallen ook vragen om een tekst die eerder door de student geschreven is. Bij een eerdere uitloop van de studieduur of bij een cijfergemiddelde lager dan een 7 beoordeelt de commissie de onderbouwing van de studievertraging en de groeimogelijkheden van de kandidaat.
Het programma laat per jaar maximaal 40 studenten toe. Als er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, selecteert de toelatingscommissie de meest geschikte kandidaten op basis van de relevantie van de gevolgde cursussen en het gemiddelde van de behaalde cijfers.
Twijfel je of je toelaatbaar bent?
Als je vragen hebt over je toelaatbaarheid, neem dan contact met ons op.
Voldoe je niet aan de toelatingseisen van de master (zie stap 1), dan kom je wellicht in aanmerking voor een premastertraject. Dit traject wordt individueel vastgesteld en heeft een maximale omvang van 45-60 EC. Bij succesvolle afronding van het traject word je alsnog toegelaten tot de master.
Vooropleiding
Het premastertraject kan worden toegekend op basis van een afgerond hbo-diploma van een lerarenopleiding in de taal van een van de tracks; Journalistiek; Media, informatie en communicatie; of vergelijkbaar.
Kosten
Bekijk de tarieven van een premasterprogramma.
Aanmeldprocedure premastertraject
Wil je in aanmerking komen voor een premastertraject, dan doorloop je gewoon de aanmeldprocedure, net als studenten die wel aan alle toelatingseisen voldoen. De toelatingscommissie beslist dan of je een premastertraject mag volgen en hoe dit traject eruit ziet. Nadat je bericht hebt ontvangen, kun je je inschrijven voor het premastertraject.
Heb je een hbo-opleiding afgerond en ga je aan een premastertraject beginnen? Dan kun je misschien wel wat ondersteuning gebruiken. Op de pagina Premaster support vind je informatie over de premaster kick-start, die bestaat uit workshops en nuttige tips. Daarnaast biedt de Universiteit Utrecht tal van trainingen aan, zoals Academisch leren, Academic English, Onderzoeksopzet maken en Wetenschappelijk schrijven.
Inschrijving open | 1 oktober |
---|---|
Deadline voor als je ook een scholarship aanvraagt | 1 februari |
Aanmeld deadline met een niet-EU paspoort | 1 april |
Aanmeld deadline met een EU paspoort | 1 april |
Alle deadlines eindigen om 23.59 uur [CET/CEST] op de genoemde datum. Je moet voor die tijd je OSIRIS-aanvraag volledig indienen, alle vereiste documenten uploaden en de aanvraagkosten betalen (indien van toepassing).
De volgende documenten moeten vóór de deadline worden geüpload:
- Motivatie
- Curriculum vitae
- Een diploma of een afstudeerverklaring
- Nog te behalen onderdelen
- Relevante cursussen
- Een scan van je cijferlijst (inclusief cursussen, cijfers en GPA)
Let erop dat dit document een stempel en handtekening van de onderwijsinstelling bevat.
Ga naar Studielink om je aan te melden. Daarna ontvang je inloggegevens voor OSIRIS Online Application om je documenten te uploaden.
Meer informatie over Studielink vind je hier.
Nadat je je aanmelding bij Studielink hebt ingediend, ontvang je een e-mail met inloggegevens voor OSIRIS Online Application. Hier kun je alle benodigde documenten uploaden, de status van je aanmelding bekijken en de contactgegevens van je referent(en) invullen.
Nadat je alle documenten in OSIRIS hebt geüpload, beoordeelt de Graduate School ze. We streven ernaar je binnen dertig werkdagen na de aanmelddeadline op de hoogte te stellen van onze beslissing.