Geïnteresseerd in dit programma? Kom naar de Open Day!


Als beste beoordeeld

De Keuzegids Masters 2018 heeft de literatuurmaster van de Universiteit Utrecht als beste beoordeeld ten opzichte van vergelijkbare masters in Nederland.

Studenten hebben de literatuurmaster van de Universiteit Utrecht ook in Elseviers Beste Studies Enquete beoordeeld als het beste programma. 

Een laboratorium voor ideeën, reflectie en verhalen in het digitale tijdperk

Wil je weten hoe een literair werk in het digitale tijdperk een klassieker of een bestseller kan worden? Wil je meer leren over wat er zoal gebeurt tussen de publicatie van een manuscript en de bespreking ervan in talkshows, recensies en blogs? Dan is deze master wellicht iets voor jou.

Als laboratorium voor ideeën, dromen en verhalen blijft literatuur inspireren, ook in een tijd vol nieuwe uitdagingen. Romans, gedichten en korte verhalen bereiken hun publiek tegenwoordig niet alleen via gedrukte boeken, maar ook in de vorm van e-boeken, audioboeken en via het internet. Literaire teksten, waaronder zeker ook de klassiekers, worden zelfs bewerkt tot games en tv-series. Tegelijkertijd bewijst het groeiende bezoekersaantal van boekenbeurzen dat literatuur ook in haar traditionele vorm een krachtig medium blijft.

In de master Literatuur vandaag word je vertrouwd met de meest actuele nationale en internationale ontwikkelingen op het gebied van literatuur, leer je literaire werken kritisch te analyseren en in historisch perspectief te plaatsen. Je onderzoekt hoe literatuur in de markt circuleert als onderdeel van een creatieve industrie die voortbouwt op een eeuwenoude traditie. Je bestudeert zowel vanuit theoretisch als praktisch perspectief hoe je een rol kan spelen in de verspreiding van literatuur en je leert hoe je academische inzichten toegankelijk kunt maken voor een breder publiek. Daarnaast leer je hoe je in tijden van sterk toenemende commercialisering een waardeoordeel over literaire werken kunt vormen en beargumenteren.

Kritische reflectie, belezenheid, schrijfvaardigheid en kennis van literaire instituties staan centraal tijdens deze master. Om alvast wat werkervaring op te doen in het literaire veld heb je de mogelijkheid een stage te lopen bij bijvoorbeeld een uitgeverij, mediabedrijf, bibliotheek, literair fonds of culturele instuut. 

Tracks

Je kunt kiezen uit de volgende tracks om het studieprogramma zoveel mogelijk op jouw interesses en ambities af te stemmen:

1. English and Comparative Literature (volledig Engelstalig)
2. Nederlandse literatuur (Nederlands- en Engelstalig)
3a. Franse literatuur (Modern Literature in European Languages)
3b. Duitse literatuur (Modern Literature in European Languages)
3c. Spaanstalige literatuur (Modern Literature in European Languages)

Lees meer over deze tracks.

NA HET AFSTUDEREN

Als je je diploma Literatuur vandaag op zak hebt, ben je in staat je om kritisch in te spelen op de uitdagingen waarmee literatuur in ons globaliserende en digitaliserende tijdperk te maken heeft. De master benadert deze processen vanuit zowel een theoretisch als een praktisch perspectief, zodat je na het afstuderen goed voorbereid de arbeidsmarkt op gaat.

Deze master:

 • voorziet je van kennis over de socioculturele contexten waarin literatuur wordt geproduceerd, gedistribueerd en gelezen.
 • leert je kritisch te reflecteren op hedendaagse kwesties die spelen op het gebied van literatuur.
 • traint je analytische en schrijfvaardigheden, zodat je in staat bent om academische kennis toegankelijk te maken voor een breder publiek. 
 • geeft je de kans jezelf te profileren als een expert op het gebied van literatuur uit een specifiek taalgebied.

Tijdens je studie zul je diverse literaire instituties uit het literaire en culturele veld leren kennen. Na deze studie kun je je academische en praktische vaardigheden inzetten bij een van deze instituties. Lees meer over mogelijke carrières.

Aanmelding

Literatuur vandaag is een selectief masterprogramma. Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze master? Bekijk dan de toelatingseisen.

 • Hannah Bezemer
  “De praktische cursussen waren een goede aanvulling, maar het lopen van een stage was voor mij het meest waardevolle aspect van het programma.”

Samenvatting

Diploma: Dit masterprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
 • Titulatuur: MA
 • Opleidingsnaam: Letterkunde
 • Programma: Literatuur vandaag
Accreditatie:
Geaccrediteerd door NVAO
Croho-code:
60813
Voertaal:
 • Nederlands
 • Meertalig
Vorm (deeltijd/voltijd):
Voltijd
Tijdsduur:
1 jaar
Studiepunten: 60 studiepunten is gelijk aan 1 jaar full-time studeren (European Credit Transfer System, ECTS)
60
Startmoment(en):
September
Aanmelddeadline:
 • Nederlandse & EU/EEA studenten: 1 juni 2019
 • Studenten buiten de EU/EER: 1 april 2019
Collegegeld:
Faculteit:
Geesteswetenschappen
Graduate School:
Humanities