Wil je weten hoe een literair werk in het digitale tijdperk een klassieker of een bestseller kan worden? Wil je meer leren over wat er zoal gebeurt tussen de publicatie van een manuscript en de bespreking ervan in talkshows, recensies en blogs? Dan is deze master wellicht iets voor jou.

Icon of arrows
3
tracks
aangeboden binnen dit masterprogramma

Actuele ontwikkelingen op het gebied van literatuur 

In de master Literatuur vandaag word je vertrouwd met de meest actuele nationale en internationale ontwikkelingen op het gebied van literatuur.

  • Je leert literaire werken kritisch te analyseren en in historisch perspectief te plaatsen. 
  • Je onderzoekt hoe literatuur in de markt circuleert als onderdeel van een creatieve industrie die voortbouwt op een eeuwenoude traditie.
  • Je bestudeert zowel vanuit theoretisch als praktisch perspectief hoe je een rol kan spelen in de verspreiding van literatuur.
  • Je leert hoe je academische inzichten toegankelijk kunt maken voor een breder publiek en hoe je in tijden van sterk toenemende commercialisering een waardeoordeel over literaire werken kunt vormen en beargumenteren.
Ga naar studieprogramma

Tracks

Het comparatieve en transnationale perspectief van deze master wordt gecombineerd met grondig onderzoek naar literatuur uit een specifiek taalgebied. Je kunt kiezen uit de volgende tracks:

1. English and Comparative Literature (volledig Engelstalig)
2. Nederlandse literatuur (Nederlands- en Engelstalig)
3a. Franse literatuur (Modern Literature in European Languages)
3b. Duitse literatuur (Modern Literature in European Languages)
3c. Spaanse literatuur (Modern Literature in European Languages)

Lees meer over de tracks

Ben ik toelaatbaar?

Literatuur vandaag is een selectief masterprogramma. Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze master?

Bekijk de toelatingseisen

Waarom deze master in Utrecht?

Studenten van de track Nederlandse literatuur delen hun ervaringen

Voorbereiding op de arbeidsmarkt

Kritische reflectie, belezenheid, schrijfvaardigheid en kennis van literaire instituties staan centraal tijdens deze master. Om alvast wat werkervaring op te doen in het literaire veld heb je de mogelijkheid een stage te lopen bij bijvoorbeeld een uitgeverij, mediabedrijf, bibliotheek, literair fonds of culturele instuut. 

Gastsprekers uit het werkveld

In de cursus 'Publishing' worden een aantal gastsprekers uit de uitgeverswereld uitgenodigd om te praten over actuele trends, zoals de opkomst van kleinschalige uitgeefinitiatieven en nieuwe benaderingen voor de marketing van teksten. In voorgaande jaren zijn te gast geweest Michaël Stoker, directeur van ILFU, Sophie R Lewis, vertaler en editor van werken bij kleine/literaire Britse uitgeverijen zoals Folio Society en And Other Stories, Bengono Bessala, publicist bij Harper Inspire, Marianne Tatepo, editor bij Ebury Press en oprichter van Black Agents and Editors Group en Willem Bisseling, literair agent bij Sebes & Bisseling, Amsterdam.

Na je afstuderen

Tijdens je studie leer je diverse literaire instituties uit het literaire en culturele veld kennen. Na deze studie kun je je academische en praktische vaardigheden inzetten bij een van deze instituties.

Lees meer over mogelijke carrières

Wat ik bijzonder vond aan deze masteropleiding was dat er veel mensen uit het literaire veld werden uitgenodigd om te komen praten over hun werk en dat de studenten hen vragen konden stellen.

In het kort

Diploma: 
Letterkunde
Voertaal: 
Nederlands, Meertalig
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
1 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd): 2024-2025: € 2.530

Niet-EU/EEA studenten (instellingstarief) 2024-2025: € 20.043

Meer informatie over collegegeld
Croho code: 
60813
Accreditatie: 
Geaccrediteerd door NVAO
Faculteit: 
Geesteswetenschappen
Graduate school: 
Humanities