Testimonials

Hannah Bezemer liep stage bij Meulenhoff Boekerij

Profile picture Hannah Bezemer, alumna Literature Today

“Al sinds mijn jeugd is lezen mijn passie. Ik genoot enorm van mijn bacheloropleiding Comparative Literature, het volgen van deze studie was echt een droom die uitkwam. Toen ik een master moest kiezen, raakte ik een beetje in paniek, omdat ik geen perfect programma tegenkwam. Ik speelde met de gedachte om me in te schrijven voor een researchmaster, maar na mijn aanmelding vertelden ze me dat ik waarschijnlijk beter zou passen bij het programma van Literatuur vandaag. Ik volgde hun suggestie en meldde me aan."

Lees meer

"De cursussen waren een mix van theorie en praktische vaardigheden versterken. Voor mij waren de praktische cursussen een goede aanvulling, ik leerde hoe ik schrijftechnieken in een meer professionele context kon toepassen. Omdat ik me zo goed mogelijk wilde voorbereiden op het vinden van een baan, besloot ik om een extra cursus te volgen over Nederlandse en Vlaamse hedendaagse literatuur.

Het meest waardevolle aspect van het programma is het lopen van een stage, omdat je tijdens je stage kunt zien hoe een uitgeverij of een ander type organisatie werkt. Je ervaart het werkritme en je ontdekt of je goed bij het type baan past. Het verschilt van persoon tot persoon hoe je in een team functioneert en voor sommige mensen kost het tijd om te herkennen wat er moet gebeuren en hoe je het beste initiatief kunt nemen. Een stage helpt je hierin te groeien en het is een goede manier om een netwerk op te bouwen. Via je stage leer je mensen kennen die op hun beurt weer mensen kennen, dat is handig bij het zoeken naar werk.

Mijn stage op de marketing- en publiciteitsafdeling van Meulenhoff Boekerij was een interessante tijd waar ik heb geleerd hoe ik werk en waar ik goed in ben. Voordat ik stage liep, vond ik het nog moeilijk om te zien hoe mijn studie me voorbereidde op een professionele baan, maar dankzij die theoretische basis begreep ik hoe beslissingen in een uitgeverij worden genomen en waar bepaalde typen boeken het best gepromoot kunnen worden. Ik zie nu dat mijn studie me de juiste kennis heeft gebracht, waardoor ik weet waar ik het over heb op een werkplek. 

De master Literatuur vandaag heeft me aangemoedigd na te denken over mijn carrière. Ondanks dat solliciteren naar een baan voor velen een beangstigende en onzekere weg is, heb ik er alle vertrouwen in dat ik in de nabije toekomst iets kan vinden.”

Iris Nieuwenhuizen werkt als projectmedewerker bij Passionate Bulkboek

Profile picture Iris Nieuwenhuizen

“De meeste cursussen die ik tijdens mijn bachelor Engelse taal en cultuur had gekozen, waren gericht op literatuur (ik ben dol op lezen). Ik deed ook een minor 'Comparative Literature'. Maar ik wist dat ik meer praktische kennis aan mijn cv wilde toevoegen, omdat ik uiteindelijk een baan in de literaire wereld wilde krijgen. Literatuur vandaag bood een perfecte mix van beide werelden, en zelfs vandaag profiteer ik nog steeds van wat ik heb geleerd tijdens mijn master."

Lees meer

"Wat ik bijzonder vond aan deze master was dat er veel mensen uit het literaire veld werden uitgenodigd om te komen praten over hun werk en dat de studenten hen vragen konden stellen. Tijdens die bijeenkomsten kreeg ik een glimp te zien van een mogelijke toekomstige carrière. Wat ik het meest van deze mensen heb geleerd, is dat je eropuit moet gaan, ervaring op moet doen  en mensen moet ontmoeten. En dat is precies waarom het stagegedeelte van deze opleiding zo buitengewoon waardevol is.

Ik heb stage gelopen bij Passionate Bulkboek: een organisatie in Rotterdam die activiteiten ontwikkelt om de interesse van jongeren (11-30 jaar) voor lezen en schrijven te stimuleren. Mijn stage was erg divers, omdat ik veel heb geleerd over zowel marketing als productie.

Ik verbleef na mijn stage bij Passionate Bulkboek waar ik de organisatie, productie en programmering doe van schrijfwedstrijd Write Now! en Geen Daden Maar Woorden Festival.”

Joy Merken werkt als junior online marketeer bij Meulenhoff Boekerij

Profile picture Joy Merken

“Na het afronden van mijn bachelor in Creative Business wilde ik mijn ervaring met digitale media toepassen in het literaire veld, omdat lezen altijd een passie van mij is geweest. Ik wist dat mijn kennis waardevol kon zijn voor deze branche.  De master Literatuur vandaag is niet alleen ontworpen om vergelijkende literatuurwetenschap te onderwijzen, maar ook studenten voor te bereiden op een carrière op literair gebied."

Lees meer

"Na het volgen van de cursussen heb ik stage gelopen als online marketeer bij Meulenhoff Boekerij, een Nederlandse uitgeverij in Amsterdam. Ik besloot om een ​​online marketingstage te doen vanwege mijn achtergrond in de media en mijn interesse in transmedia. Tijdens deze stage begon ik me te realiseren hoe alle theorie eigenlijk 'in het echt' werkt.

Er waren verschillende momenten waarop ik echt het gevoel had dat de master mij had voorbereid op de situatie waarin ik verkeerde. Vooral de cursus over de uitgeversbranche gaf mij de nodige kennis die ik nodig had om voor mijn stage. Ik bleef werken voor Meulenhoff Boekerij als zomerstagiair terwijl ik mijn scriptie schreef over mogelijkheden voor transmedia-producten in de Nederlandse uitgeverij.

Na mijn afstuderen bleef ik bij Meulenhoff Boekerij. Momenteel werk ik er als junior online marketeer. Deze master gaf mij de vrijheid om moderne media en het literaire veld te combineren in mijn essays, stage en uiteindelijk in mijn scriptie. Hierdoor heb ik nu een baan gevonden waar ik mijn kennis over digitale media kan toepassen.”