Testimonials

Kim Jelsma werkt bij literaire organisatie NOORDWOORD in Groningen

Picture of Kim Jelsma

"Ik heb Nederlandse Taal en Cultuur gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vooral van de literatuurvakken genoot ik ontzettend. Na een tussenjaar met werken en reizen door Italië wilde ik graag nog een master gaan doen. Literatuur vandaag sprak me tijdens een open dag in Utrecht meteen aan, zowel door de uitstraling van de universiteit als door het curriculum."

Lees meer

"Ook de kleinschaligheid van de studie leek me erg fijn. De master gaf me inzichten over de literaire wereld die enorm nuttig zijn gebleken voor mijn werk in de praktijk. Daar was ik naar op zoek: een studie die me heel veel interessants leert, maar me ook voorbereidt op werken in deze bijzondere sector.

De verschillende tracks die je bij Literatuur vandaag kan kiezen, maken het tot een veelzijdige studie. In een halfjaar had ik Engelstalige vakken over het uitgeversvak en cultuurkritiek, maar ook vakken over actuele boeken uit de Nederlandstalige literatuur en over de ondernemende kant van het schrijverschap. Na die intensieve periode van colleges was het tijd voor de stage en scriptie. Ik liep stage bij NOORDWOORD in Groningen en werkte daar mee aan de organisatie van poëziefestival Dichters in de Prinsentuin. Ik vond het ontzettend leuk om nu écht te gaan leren over de literaire wereld, door me er middenin te bevinden.

Mijn stage beviel uitstekend en na anderhalf jaar wat losse klussen en als vrijwilliger dingen voor NOORDWOORD gedaan te hebben, kwam er een plek in loondienst voor me vrij. Nu heb ik een contract voor 3 dagen per week als programma- en facilitair medewerker. Ik houd me bezig met zowel het bedenken van onze activiteiten als de praktische uitvoering ervan. Zo organiseren we jaarlijks poëziefestival Dichters in de Prinsentuin en literatuurfestival Het Grote Gebeuren, reiken we de prijzen voor het Beste Groninger Boek uit en houden we ons bezig met de stadsdichter, talentontwikkeling, de literaire agenda van Groningen en het versterken van samenwerking tussen noordelijke literaire organisaties. Een veelzijdige baan, die ik zonder Literatuur Vandaag hoogstwaarschijnlijk niet had gehad!"

Iris Nieuwenhuizen werkt als projectmedewerker bij Passionate Bulkboek

Profile picture Iris Nieuwenhuizen

“De meeste cursussen die ik tijdens mijn bachelor Engelse taal en cultuur had gekozen, waren gericht op literatuur (ik ben dol op lezen). Ik deed ook een minor 'Comparative Literature'. Maar ik wist dat ik meer praktische kennis aan mijn cv wilde toevoegen, omdat ik uiteindelijk een baan in de literaire wereld wilde krijgen. Literatuur vandaag bood een perfecte mix van beide werelden, en zelfs vandaag profiteer ik nog steeds van wat ik heb geleerd tijdens mijn master."

Lees meer

"Wat ik bijzonder vond aan deze master was dat er veel mensen uit het literaire veld werden uitgenodigd om te komen praten over hun werk en dat de studenten hen vragen konden stellen. Tijdens die bijeenkomsten kreeg ik een glimp te zien van een mogelijke toekomstige carrière. Wat ik het meest van deze mensen heb geleerd, is dat je eropuit moet gaan, ervaring op moet doen  en mensen moet ontmoeten. En dat is precies waarom het stagegedeelte van deze opleiding zo buitengewoon waardevol is.

Ik heb stage gelopen bij Passionate Bulkboek: een organisatie in Rotterdam die activiteiten ontwikkelt om de interesse van jongeren (11-30 jaar) voor lezen en schrijven te stimuleren. Mijn stage was erg divers, omdat ik veel heb geleerd over zowel marketing als productie.

Ik verbleef na mijn stage bij Passionate Bulkboek waar ik de organisatie, productie en programmering doe van schrijfwedstrijd Write Now! en Geen Daden Maar Woorden Festival.”

Joy Merken werkt als junior online marketeer bij Meulenhoff Boekerij

Profile picture Joy Merken

“Na het afronden van mijn bachelor in Creative Business wilde ik mijn ervaring met digitale media toepassen in het literaire veld, omdat lezen altijd een passie van mij is geweest. Ik wist dat mijn kennis waardevol kon zijn voor deze branche.  De master Literatuur vandaag is niet alleen ontworpen om vergelijkende literatuurwetenschap te onderwijzen, maar ook studenten voor te bereiden op een carrière op literair gebied."

Lees meer

"Na het volgen van de cursussen heb ik stage gelopen als online marketeer bij Meulenhoff Boekerij, een Nederlandse uitgeverij in Amsterdam. Ik besloot om een ​​online marketingstage te doen vanwege mijn achtergrond in de media en mijn interesse in transmedia. Tijdens deze stage begon ik me te realiseren hoe alle theorie eigenlijk 'in het echt' werkt.

Er waren verschillende momenten waarop ik echt het gevoel had dat de master mij had voorbereid op de situatie waarin ik verkeerde. Vooral de cursus over de uitgeversbranche gaf mij de nodige kennis die ik nodig had om voor mijn stage. Ik bleef werken voor Meulenhoff Boekerij als zomerstagiair terwijl ik mijn scriptie schreef over mogelijkheden voor transmedia-producten in de Nederlandse uitgeverij.

Na mijn afstuderen bleef ik bij Meulenhoff Boekerij. Momenteel werk ik er als junior online marketeer. Deze master gaf mij de vrijheid om moderne media en het literaire veld te combineren in mijn essays, stage en uiteindelijk in mijn scriptie. Hierdoor heb ik nu een baan gevonden waar ik mijn kennis over digitale media kan toepassen.”