Carrièreperspectieven

Literatuur vandaag bereidt studenten voor op een breed scala aan functies die vragen om letterkundige expertise. Denk aan werken bij een uitgeverij, in de journalistiek, bij archieven of bibliotheken, in het onderwijs, bij literaire en culturele events, of in (ondersteuning van) onderzoek. 

Als expert in de hedendaagse literatuur kun je aan de slag bij (inter)nationale uitgeverijen, culturele instituties – zoals de British Council, het Vlaams-Nederlandse cultureel platform deBuren (Brussel), het cultureel centrum deBalie (Amsterdam), et cetera. – bibliotheken, boekwinkels, mediabedrijven, musea, theaters, of literair-culturele festivals. Je toekomstige baan kun je ook in de cultuur- en communicatiesector vinden.

Naar de arbeidsmarkt

Onze afgestudeerden hebben werk gevonden als: 

Alumni op LinkedIn

  Academische carrière

  Over het algemeen hebben studenten van deze master geen interesse in een academische carrière en beginnen zij niet aan een PhD, hoewel dit af en toe wel voorkomt. Verschillende alumni van de voorloper van dit programma zijn PhD’s aan het afronden bij internationale universiteiten (in Engeland en in Portugal). Als je geïnteresseerd bent in een PhD-positie binnen dit vakgebied is het masterprogramma Comparative Literary Studies misschien iets voor jou.

  Voorbereiding op de arbeidsmarkt

  Career Services

  Career Services biedt sollicitatietrainingen en cursussen die je helpen oriënteren op de arbeidsmarkt. Hoe schrijf je bijvoorbeeld een effectieve sollicitatiebrief, en hoe voer je een succesvol sollicitatiegesprek? Lees meer over loopbaanbegeleiding.

  Meer career events

  • Your Perspective is een maandelijkse bijeenkomst voor studenten en alumni van de faculteit Geestewetenschappen. 
  • De faculteit Geesteswetenschappen organiseert ieder jaar een CarrièreNacht met interessante partners. Zij laten een scala aan baanmogelijkheden voor afgestudeerden in de geesteswetenschappen zien.
  • Elk jaar organiseert de Universiteit Utrecht de Carrièredag. Op deze dag ontmoeten studenten en bedrijven elkaar. Je kunt deelnemen aan workshops en trainingen en kennismaken met recruiters op de bedrijvenmarkt.