Mannen en vrouwen zijn nog steeds niet gelijk op de werkvloer

Ruth van Veelen bij De Nacht Van

Vrouwen en mannen zijn nog altijd niet gelijk op de werkvloer, bleek uit het onderzoek van hoofddocent Sociale- en organisatiepsychologie Ruth van Veelen. Bij radioprogramma De Nacht Van vertelt ze hoe dit komt.

Superheld

In veel bedrijven bestaat vooral aan de top nog een grote ongelijkheid tussen het aantal mannen en vrouwen. Volgens Van Veelen komt dit doordat wij 'goed leiderschap' associeren met traditioneel mannelijke kwaliteiten. "Bij een goede leider denken we aan iemand die zelfverzekerd en assertief is. Vrouwen herkennen zich vaak niet in die masculiene definitie van leiderschap."

Van Veelen ziet dit beeld, dat ze het superheldstereotype noemt, terug in bijvoorbeeld de wetenschap. "De superheld is een alleskunner die prestatiegericht is. Dat associeren wij met goed leiderschap binnen de wetenschap en op andere plekken." Vrouwen kiezen daarom vaker een ander beroep; een waar mensen met wie zij zich wel kunnen identificeren een hogere slaagkans hebben.

Kinderen

Ook op andere niveaus ziet Van Veelen ongelijkheden tussen mannen en vrouwen, bijvoorbeeld wanneer een werkgever een kind verwacht. "Vrouwen wordt aangeraden het rustig aan te doen zodat ze zorgtaken op zich kunnen nemen, terwijl mannen salarisverhoging krijgen om een goede kostwinnaar te kunnen zijn."

Zwangerschap is volgens Van Veelen slechts een van de vele voorbeelden die de ongelijkheid op de werkvloer aantonen. "Dit laat zien hoe precies dezelfde gebeurtenissen voor vrouwen een heel andere impact hebben op hoe ze in het werk behandeld worden dan voor mannen."