’Kweekvlees over 5 jaar in de supermarkt’

De Telegraaf

AMSTERDAM - Een gehaktballetje van Bertha 10, maar zonder dat Bertha 10 dood hoeft. Binnen een paar jaar kan dat met kweekvlees, en experts verwachten dat binnen een jaar of tien betaalbaar ’vlees uit een lab’ in de supermarkt ligt. En dat scheelt nogal wat uitstoot van broeikasgassen.

In 2013 presenteerde de Maastrichtse professor Mark Post de eerste hamburger van gekweekt vlees. Die kostte twee ton, maar kondigde vooral een nieuwe manier van vleesproductie aan.

(...)

Er is een maar, legt medisch-bioloog Jan van der Valk uit. „Het blijft voorlopig bij gemalen vlees. We kunnen nog geen lappen vlees kweken, en in bepaalde landen geeft juist het eten van een lap vlees status”, zegt de wetenschapper van de Universiteit Utrecht. Bovendien wordt zeker in de experimentele fase nog gebruikgemaakt van grote hoeveelheden ’foetaal kalfsserum’. Dat is bloed van ongeboren kalveren, die tijdens de slacht van zwangere koeien worden ontdekt.

Het volledige artikel is verschenen in de Telegraaf op 15 januari 2019.