Horses.nl jaaroverzicht 2018: Rhino-gekte

Horses.nl

In 2018 waren er heel wat rhinopneumonie-uitbraken. Dertien van die uitbraken van het virus haalden dit jaar de kolommen van Horses.nl, waarbij er vooral in het najaar behoorlijk wat rhino-gekte ontstond. Niet zo gek ook: het virus werd namelijk vastgesteld op een aantal bekende stallen. De meest spraakmakende uitbraak was uiteraard die op het KWPN-centrum in Ermelo in november. Het bericht over die uitbraak werd (begrijpelijk) door een enorm aantal Horses-bezoekers gelezen. 

Het leek er op dat er dit jaar meer uitbraken waren dan voorgaande jaren. Of EHV-1, de officiële naam voor rhino, écht vaker voorkomt, is niet duidelijk. Prof. dr. Marianne Sloet, hoogleraar inwendige ziekten paard aan de Universiteit Utrecht: “Ik kijk al sinds 1981 naar EHV-1 neurologische uitbraken en doe dat sinds de negentiger jaren samen met dr. Kees van Maanen van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Wij hebben geen harde cijfers, maar er lijkt geen sprake van een duidelijke toename. Wél is er meer bekendheid en zijn meer mensen open” vertelde Sloet dit voorjaar in De Paardenkrant.

Rhinopneumonie: rustig doorademen

Later in het jaar schreef Marianne Sloet nog eens een artikel in De Paardenkrant om meer duidelijkheid over het virus te verschaffen. Om volgend jaar wellicht wat minder ‘gekte’ te hebben en wat meer wijsheid, kunt u het artikel hieronder nog eens rustig terug lezen.

Hippisch Nederland werd de afgelopen weken opgeschrikt door een rhino-uitbraak op een opleidingsstal. De eigenaresse besloot om het probleem openlijk te bespreken zodra zij zekerheid had dat het inderdaad om de neurologische vorm van rhino ging. Ook bij het KWPN waren afgelopen vrijdag aanwijzingen dat er mogelijk sprake was van neurologische rhino. Hoewel het virus is aangetoond bij één paard met dikke benen is dat nog geen bewijs dat er sprake is van een neurologische uitbraak. Het kan nog steeds gewoon om de verkoudheidsvorm gaan. Het paard met de afwijkende gang is tweemaal negatief getest.

Uitbraken van rhino zijn niet nieuw. Sinds 1981 zien we jaarlijks, vaak in voor- of najaar, enkele bedrijven waar de neurologische vorm van rhinopneumonie optreedt, soms zijn dat er vijf en soms niet één. Wat onderzoek erg lastig maakt, is dat niet iedere paardenhouder er open voor uitkomt. Soms worden paarden met ernstige neurologische verschijnselen geëuthanaseerd en afgevoerd zonder dat nader onderzoek wordt gedaan. Als één paard verlamd raakt, kun je nog denken aan trauma zoals vechten in de wei of vallen. Als er meerdere paarden aangetast zijn, ligt een besmettelijke aandoening zoals neurologische rhino veel meer voor de hand.

Het volledige artikel is verschenen in Horses.nl op 24 december 2018.