7 juni 2019

Algemeen Dagblad

Dode vinvis van 16 meter lang aangespoeld in haven Vlissingen

In de haven van Vlissingen is vandaag een dode vinvis van zestien meter lang gevonden. Die was aangevaren en meegevoerd door een vrachtschip, dat aanmeerde in de Sloehaven. Het dier ligt inmiddels op de kade, klaar om onderzocht te worden.

Biologe Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht, die het kadaver gaat onderzoeken, denkt dat het gaat om een jong mannetje, dat ongeveer 25 ton moet hebben gewogen. Het dier is waarschijnlijk een paar dagen geleden opgepikt in de Golf van Biskaje bij Frankrijk en Spanje. Daar komen veel gewone vinvissen voor. Haar onderzoek moet duidelijk maken ,,of het dier ziek was en daardoor is aangevaren, of het dood is aangevaren, of dat het om een gezond dier ging’’, aldus IJsseldijk. Verder zal onderzoek moeten aantonen hoe lang het dier al dood is en wanneer het dier voor het laatst had gegeten.

Het volledige bericht is verschenen op AD.nl op 7 juni 2019.

Dit bericht met dezelfde strekking is onder andere verschenen in Hart van Nederland, NU.nl, PZC, Omroep Zeeland, BN Stem, Metronieuws, VKmag, de Stentor en HLN.