Wil jij verder kijken dan één vakgebied? Voel je je betrokken bij maatschappelijke kwesties? Wil je uitzoeken welk verschil jij nu en later kunt maken met jouw kennis van kunst & cultuur, taal & communicatie, gender, politiek, media, religie, of filosofie? Dan is Taal- en cultuurstudies (TCS) écht iets voor jou! 

icon prize
nr. 1
volgens studenten de beste van Nederland!
Studiekeuzegids Bachelors 2024
Icon of a globe
uniek
stagelopen óf studeren in het buitenland
enige opleiding waarbij dit verplicht is
keuze
kiezen, combineren en verder kijken
een interdisciplinair studiepad

Kiezen, combineren en verder kijken

Ga met Rebecca op pad door de historische binnenstad

Bij TCS combineer je verschillende disciplines en studeer je af met een uniek profiel. Daarnaast leer je schakelen en verbinden. Een divers team begeleidt je bij het samenstellen van een samenhangend en relevant programma. Zo bereid je je voor op een masteropleiding en op werk dat past bij jouw specialisatie en/of talenkennis.

Van brede oriëntatie naar eigen profiel

In het eerste half jaar kies je een taal. Dat kan een vreemde of een bekende taal zijn, maar ook een oude taal of muziek, programmeren, logica. Je maakt aan de hand van cursussen over grote thema’s kennis met de vakgebieden die je bij TCS in Utrecht kunt kiezen en combineren. Vervolgens ga je een van de 14 hoofdrichtingen samenstellen uit vakken die voor jou relevant zijn. Je beslist zelf of je doorgaat met de taal uit het eerste jaar. Ook loop je stage of studeer je een periode in het buitenland. Bij TCS bereik je op het gebied van jouw specialisme uiteindelijk hetzelfde eindniveau als studenten met een disciplinaire bacheloropleiding.

Een highlight van TCS was mijn minor Postcolonial Studies. Voor het eerst kwam ik in aanraking met thema’s die ik belangrijk vond, zoals racisme, discriminatie, intersectioneel feminisme en dekolonisatie. Hierdoor leerde ik dat ik later me bezig wilde houden met diversiteit en inclusie.

Ibtissam Ouaali is alumna

De ideale TCS-student

Past jouw interesse in taal, cultuur of geschiedenis niet in één hokje? Voel je je betrokken bij maatschappelijke kwesties? Wil je tijdens je studie uitproberen welk werk je goed ligt? Vind je het leuk om een taal te leren en in het buitenland te studeren? Ben je nieuwsgierig en flexibel? Wil je studeren met medestudenten die verschillende achtergronden en interesses hebben? Dan is TCS wat voor jou! De opleiding stelt je in staat om je eigen keuzes en combinaties te maken, en zo gaandeweg je eigen specialisatie te ontwikkelen waarmee je je voorbereidt op een vervolgmaster of de arbeidsmarkt. 

Waarom Taal- en cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht?

Omdat...

  • we uniek zijn in Nederland én erkend als top-opleiding. Onze studenten waarderen de ruimte die er is voor verschillen. Bij TCS verwacht niemand dat je van huis uit al weet wat wetenschap en de universiteit jou te bieden hebben, dat zoek je samen uit en ieder vindt een eigen antwoord.

  • er tijdens je studie een heel team aan hulptroepen beschikbaar is om je te begeleiden: tutoren, studentmentoren en studieadviseurs in je eerste jaar, en in latere jaren ook hoofdrichtingsadviseurs.

  • je lid kunt worden van Studiestichting Alias. Zij zorgen met een ruimte op de Drift en een vaste stamkroeg (alcoholvrij altijd mogelijk) voor de nodige binding binnen een opleiding waarbij iedereen een verschillende richting kiest. Aliassers organiseren daarnaast feesten, lezingen, buitenlandse reizen, open podia, kook- en bakavonden, regelen korting op studieboeken en helpen je bij je keuzes. 

  • je dan extra uit je studie kunt halen. Bij Taal en cultuurstudies in Utrecht kun je honoursonderwijs volgen. Dit is extra uitdagend onderwijs, speciaal voor gemotiveerde en getalenteerde studenten. 

  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert! Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over de Utrechtse Introductietijdop kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan.

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Taal- en cultuurstudies een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze studie kozen. Bekijk Taal- en cultuur in cijfers op Studiekeuze123. Zo kun je deze studie vergelijken met andere landelijke opleidingen.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56801