Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Taal- en cultuurstudies (TCS) heb je de keuze om de arbeidsmarkt op te gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren. Op deze pagina hebben we verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je met een diploma Taal- en cultuurstudies?

Studenten kletsen voor de Dom-kerk
Foto: Tim Vermeire

Bij Taal- en cultuurstudies leer je om de geesteswetenschappelijke kennis die je opdoet te verbinden aan de bredere samenleving buiten de universiteit. Afgestudeerden komen onder meer terecht bij: kranten, uitgeverijen, radio en tv, culturele instellingen, in de voorlichting, bij de overheid en de beleidssector. Iets voor jou?

Doorleren na het behalen van je diploma Taal- en cultuurstudies

Je wordt aan de universiteit, anders dan bij beroepsopleidingen, vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat met het behalen van een universitair diploma zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Je kunt gaan werken, maar veel studenten gaan na een bachelor verder met een aansluitende master.

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor een:

  • Eenjarige master: deze eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau.
  • Tweejarige master: deze tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als onderzoeker, bijvoorbeeld als PhD-student aan een universiteit of onderzoeker bij een onderzoeksinstituut. 

Doorstuderen aan de UU

Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen van je diploma onderzoeken of je toelaatbaar bent tot bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's van de Universiteit Utrecht. Daarbij moet je rekening te houden met specifieke toelatingseisen die per programma kunnen verschillen. Soms dien je bijvoorbeeld eerst nog een premasterprogramma te volgen.

Sinds kort werk ik als diplomaat bij de Nederlandse ambassade in Burundi. Mijn advies: je eerste baan hoeft echt niet meteen je droombaan te zijn. Ik heb echt niet elke baan altijd even leuk gevonden, maar ik heb overal wel iets opgestoken en meegenomen uit elke ervaring.

Beroepen

Na het afronden van je bachelor Taal- en cultuurstudies beslis je of je verder gaat met een master of dat je eerst ervaring op wilt doen met (betaald) werk dat aansluit bij jouw TCS-specialisatie. De arbeidsmarkt voor mensen met een geesteswetenschappen opleiding is divers en beweeglijk.  Banen voor het leven bestaan niet en waar je voor kiest  is afhankelijk van jou eigen uniek combinatie van vakken. De stage bij TCS is in de praktijk vaak een eerste stap naar een baan. Je kunt alle kanten op.

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.