Ervaringen
Wil je weten hoe onze huidige en oud-studenten de opleiding ervaren? Check dan de interviews en video's met Fleur, Evelyn, Christina en Ibtissam. Ben je benieuwd naar nog meer verhalen? Bekijk dan ook deze Q&A met student Leon en dit filmpje met student Rashid over de hoofdrichtingen Conflict en Gender.
Fleur Schekman (zij/haar) is masterstudent Religious Studies
"Ik doe nu inmiddels een onderzoeksmaster Religious Studies en die sluit goed aan bij wat ik deed tijdens mijn opleiding. Hier krijg ik heel erg de kans om de onderzoeksonderwerpen die ik belangrijk en interessant vind verder te verbreden."
Evelyn van den Berg (zij/haar) is student
"Op de middelbare school was ik niet alleen goed in talen leren, ik vond het ook echt interessant. Uitzoeken welke uitgang bij welke tijd hoort, bijvoorbeeld, vind ik leuk, want het is eigenlijk een soort puzzel."
"Het heeft wel even geduurd voor ik bij Taal- en cultuurstudies terechtkwam; ik heb echt een tijdje gezocht naar wat ik wilde. Uiteindelijk wees een vriendin, die ook Taal- en cultuurstudies doet, me op de opleiding."
Lees meer
Toegankelijkheid
"Het klonk goed, maar ik vond het ook spannend. Zou ik het wel aankunnen? Ik heb soms last van uitstelgedrag. Daarbij kwam dat ik, net als mijn vriendin die de opleiding tipte, een visuele beperking heb. Zou de lesstof wel toegankelijk voor mij zijn? Aan de andere kant dacht ik: als mijn vriendin het kan, kan ik het ook. En dat was zo! Ik heb een laptop met spraaksoftware die de stof voorleest. Ik maak net als mijn studiegenoten op dezelfde tijd tentamens, alleen krijg ik de mijne via de mail of op een USB-stick."
Hoofdrichtingen
"In het eerste halfjaar doe je inderdaad veel met een taal. Ik koos voor Italiaans. Dat vond ik wel pittig, want het leren gaat snel: na een halfjaar ken je alle werkwoordstijden en kun je echt al gesprekken voeren. In het tweede halfjaar bereid je je voor op de hoofdrichting, je specialisatie. Ik heb er nu voor gekozen de hoofdrichting taal en communicatie te gaan doen, en daarna een master Interculturele communicatie. Hiervoor wil ik me ook nog in een taal verdiepen: het Frans. Kan ik weer verder puzzelen!"
Christina de Korte (zij/haar) is student en beeldend kunstenaar
"In 2019 ben ik afgestudeerd van de opleiding Fine Art aan de HKU in Utrecht en sindsdien ben ik actief als beeldend kunstenaar. TCS ben ik in eerste instantie gestart ter verdieping van mijn kunstpraktijk, maar gaandeweg de studie werd ik gegrepen door onderzoek doen. Mijn onderzoek en kunst versterken elkaar."
"Binnen TCS wilde ik me richten op 'niet-westerse' kunstgeschiedenis, religie en cultuur. In voorgaande opleidingen lag de focus vaak op 'het westen', maar ik wilde mijn blik verbreden."
Lees meer
Kunst en onderzoek
"Tijdens deze studie werd me duidelijk dat er nog veel te onderzoeken valt binnen deze vraagstukken. Zo is er in het veld van textiel, kunst en religie, bijvoorbeeld over de culturele toe-eigening van patronen, nog veel te ontdekken. Mijn kunstpraktijk inspireert mij om concrete vraagstukken waar ik tegenaan loop te onderzoeken, zoals het gebruik van een wit masker als een canvas of het inzetten van bepaalde patronen en textiel in mijn dagelijkse kleding en kunst."
Verschillende disciplines
"Door vakken te volgen bij verschillende disciplines werd mijn specialisatie steeds meer gevormd. Ik volgde bijvoorbeeld Arabische taalvakken om deze taal te kunnen gebruiken in onderzoek en mijn werk als beeldend kunstenaar. Door het bestuderen van Arabisch kon ik bijvoorbeeld in de grondtaal kunst uit de MENA-regio bestuderen en geeft de taal zelf toegang tot een, voor mij, nieuwe wereld. Dit alles maakt dat ik graag verder wil met onderzoek doen en dat ga ik doen binnen de onderzoeksmaster Religious Studies."
Ibtissam Oouali (zij/haar) werkt als diplomaat bij de Nederlandse ambassade in Burundi
"Gedurende mijn bachelor Engelse taal en cultuur merkte ik dat ik op zoek was naar meer uitdaging, dus startte ik met de bachelor Taal- en cultuurstudies (TCS)."
"Mijn minor Conflict Studies tijdens mijn studie Engels inspireerde me om de hoofdrichting politieke geschiedenis en internationale betrekkingen te kiezen. Hoewel het af en toe druk kan zijn om twee bachelors te doen, haalde ik zo veel plezier uit mijn studies dat ik het erg vond meevallen!"
Lees meer
Diversiteit en inclusie
"Een highlight van mijn studie TCS was de mogelijkheid om de minor Postcolonial Studies te kunnen volgen. Voor het eerst kwam ik in aanraking met thema’s die dicht bij mij lagen en die ik belangrijk vond, zoals racisme, discriminatie, seksisme, intersectioneel feminisme en dekolonisatie. Bovendien kwam ik in contact met mensen die deze thema’s even cruciaal als ik vonden! Door deze minor te volgen leerde ik dat ik later me bezig wilde houden met diversiteit en inclusie in mijn werk."
Loopbaan
"Na mijn bachelors heb ik een onderzoeksmaster International Development Studies afgerond, tijdens welke ik een half jaar in Libanon onderzoek deed. Daarna heb ik gewerkt in verschillende beroepen en sectoren, waaronder als secretaresse bij een NGO en als manager bij de NS na een traineeship. Uiteindelijk verlangde ik toch terug naar de internationale betrekkingen en politieke onderwerpen en heb ik twee jaar gewerkt bij de directie Midden-Oosten en Noord-Afrika op het Ministerie van Buitenlandse zaken. Sinds kort werk ik als diplomaat bij de Nederlandse ambassade in Burundi. Mijn advies: je eerste baan hoeft echt niet meteen je droombaan te zijn. Ik heb echt niet elke baan altijd even leuk gevonden, maar ik heb overal wel iets opgestoken en meegenomen uit elke ervaring."