Promotieonderzoek naar de codering van tijdsduur

tot

Het verwerken van temporele informatie is cruciaal voor onze interactie met de wereld. Door de temporele eigenschappen van een gebeurtenis te analyseren, zoals de duur en de snelheid waarmee dingen veranderen, kunnen we inzicht krijgen in de temporele regelmatigheden in de wereld om ons heen.

Deze kennis gebruiken we om toekomstige gebeurtenissen te voorspellen, beslissingen te nemen en onze acties goed te timen. Bovendien stelt onze perceptie van temporele informatie ons in staat om onze acties te synchroniseren met onze omgeving om complexe acties met de juiste timing uit te voeren. Ondanks het belang van het waarnemen van temporele informatie voor menselijk gedrag, is de kennis over de manier waarop we temporele informatie coderen uit sensorische input beperkt. 

In zijn proefschrift bestudeert Jim Maarseveen hoe temporele informatie wordt geëncodeerd uit de beschikbare sensorische informatie. Het gepresenteerde werk combineert een nieuw theoretisch model met de bekende methode van sensorische adaptatie om verschillende aspecten van de codering van tijdsduur uit visuele informatie te onderzoeken.

Op basis van de resultaten van de studies die in deze dissertatie worden beschreven beargumenteert Maarseveen dat tijdsduur een stimulus eigenschap is die laat in de visuele verwerking wordt geëncodeerd door middel van een proces dat aandacht vereist om relevante informatie over het begin en einde van een interval te selecteren. Daarnaast geven de gepresenteerde paradigma’s vernieuwd inzicht in de manier waarop sensorische adaptatie bij kan dragen aan de studie naar temporele verwerking.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, en online (link)
Promovendus
Jim Maarseveen
Proefschrift
Over tijd: Een studie naar de codering van tijdsduur
Promotor(es)
prof. dr. F.A.J. Verstraten
Co-promotor(es)
dr. C.L.E. Paffen
dr. J.H.A. Hogendoorn