Promotieonderzoek naar affectieve aanraking bij chronische pijn en jeuk

tot

Promovendus Larissa Meijer onderzocht of affectieve aanraking, in haar vakgebied veelal omschreven als ‘CT-optimale aanraking’, chronische pijn en jeuk kan verminderen. “CT-optimale aanraking kan een veelbelovende nieuwe manier zijn om chronische pijn en jeuk te verlichten.”

Meijer zag in een longitudinale studie, waarbij Parkinsonpatiënten met chronische pijn betrokken waren, een afname van de pijnintensiteit na CT-optimale aanrakingsinterventie. Meijer: “Opmerkelijk genoeg meldde een specifieke deelnemer, beschreven in een casusrapport, dat het pijn-verlichtende effect aanhield, zelfs na het beëindigen van de aanrakingstherapie. Dit wijst op mogelijk blijvende voordelen voor individuen die worstelen met aanhoudende pijn.”

Jeuk

Meijers promotieonderzoek gaat verder dan pijnverlichting: ook toont ze de doeltreffendheid van CT-optimale aanraking bij het verlichten van jeuk aan, een verontrustend symptoom geassocieerd met verschillende dermatologische en neurologische aandoeningen. “Deze studies tonen aan dat CT-optimale aanraking een veelbelovende nieuwe manier kan zijn om chronische pijn en jeuk te verlichten. Belangrijk is dat het haalbaar lijkt om CT-optimale aanraking in het dagelijks leven te implementeren.”

COVID-19

Naast de invloed van CT-optimale aanraking op pijn en jeuk onderzocht Meijer hoe mensen aanraking tijdens de COVID-19-pandemie hebben ervaren. In de nasleep van de COVID-19-pandemie, die uitgebreide social distancing maatregelen met zich meebracht, meldden deelnemers gevoelens van tastdeprivatie die ook werden gekoppeld aan verminderde geestelijke gezondheid. “Dit benadrukt het belang van het regelmatig ontvangen van aanraking. Bovendien ervaren we aanraking als aangenamer wanneer we tastdeprivatie ervaren."
Samen met anderen blijft Meijer zich inzetten om verder te verkennen hoe CT-optimale aanraking werkt, en wat de bredere implicaties zijn voor de fysieke en geestelijke gezondheid.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, en online
Promovendus
Larissa Meijer
Proefschrift
Just a touch away: CT-optimal touch perception and its influence on pain and itch
Promotor(es)
prof. dr. H.C. Dijkerman
prof. dr. M.J. Van der Smagt
Co-promotor(es)
dr. C. Ruis