Promotie: waargenomen emotie stimuleren door gezichtsexpressie

tot

Het begrijpen van de emoties van anderen is van essentieel belang in sociale interacties. Emotionele informatie moet hiervoor vaak snel en goed verwerkt en geïnterpreteerd worden, een proces waarvan de totstandkoming niet geheel bekend is. 

Een belangrijke vorm waarin emotie wordt uitgedrukt in sociale interactie is door middel van onze gezichtsexpressies. Onderzoek laat zien dat we onze gezichtsspieren niet enkel gebruiken om emotie uit te drukken, maar ook om emotie die we waarnemen in anderen te simuleren, een proces dat ook wel facial mimicry genoemd wordt. 

Het promotieonderzoek van Stephanie Blom richt zich op de rol van facial mimicry in het begrip van andermans emoties zoals uitgedrukt in gezichtsexpressies of woorden. Blom heeft hiervoor ten eerste recente literatuur doorgelicht waarbij de rol van facial mimicry in emotiebegrip wordt onderzocht. Daarnaast heeft de promovenda in het empirische gedeelte van haar thesis emotiebegrip in combinatie met metingen van gezichtsspieractivatie (EMG) onderzocht, alsook emotiebegrip in patiënten die gelimiteerd zijn in het gebruik van hun gezichtsspieren, namelijk patiënten met een aangezichtsverlamming.

Bloms onderzoek suggereert dat de gezichtsspieren voornamelijk reageren op de valentie van de waargenomen emotionele informatie, en dat facial mimicry mogelijk minder belangrijk is voor emotiebegrip dan eerder gedacht werd. Haar resultaten zijn in lijn met de notie dat facial mimicry vooral belangrijk is in emotiebegrip wanneer geen helder beeld gevormd kan worden en emotiebegrip niet gemakkelijk tot stand kan komen op basis van andere aanwezige informatiebronnen.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, en online (link)
Promovendus
Stephanie Blom
Proefschrift
Moving Emotions: An examination of the role of facial mimicry in emotion understanding
Promotor(es)
prof. dr. G.R. Semin
prof. dr. H. Aarts