Promotie: Rebalancing treatment outcomes in rectal cancer

Promotie van Maria Elisabet Verweij

De balans vinden tussen uitkomsten na de behandeling van endeldarmkanker

Een operatie is niet bij elke patiënt nodig om te genezen van endeldarmkanker. Traditioneel bestaat de behandeling van endeldarmkanker uit een operatie, voorafgegaan door bestraling en/of chemotherapie. Sinds kort weten we dat een klein deel van de endeldarmkankerpatiënten geen tumorcellen over heeft na bestraling en/of chemotherapie (een volledige tumorrespons) en veilig behandeld kan worden met intensieve follow-up in plaats van een operatie. Het merendeel van de endeldarmkankerpatiënten zou liever behandeld worden met deze watch-and-wait behandeling dan een operatie, maar slechts een klein deel komt hiervoor in aanmerking. Dit proefschrift onderzoekt behandelstrategieën om de kans op de watch-and-wait behandeling te vergroten.

Dit proefschrift toont dat kort schema bestraling met een langere wachttijd tot operatie (4-8 weken) gepaard gaat met een hogere kans op een volledige tumorrespons dan een directe operatie (< 1 week, 10% vs. 0%) en gepaard gaat zonder levensbedreigende bijwerkingen. Een langere wachttijd zou aangeboden moeten worden aan patiënten die geïnteresseerd zijn in de watch-and-wait behandeling. Vanwege vaak voorkomende matig-ernstige bijwerkingen tijdens de langere wachttijd, is een directe operatie nog steeds een goede behandelmogelijkheid voor patiënten die niet geïnteresseerd zijn in de watch-and-wait behandeling.

Daarnaast liet het experimentele RECTAL-BOOST onderzoek zien dat chemobestraling met een hogere dosis bestraling op de tumor (een bestralingsboost) de kans op een volledige tumorrespons niet vergrootte. Wel zagen we minder resterende tumorcellen na de boost. Dit proefschrift toont dat de boost een tijdelijk negatief effect op kwaliteit van leven had. Omdat er minder resterende tumorcellen waren na de boost, geloven de auteurs nog steeds dat een bestralingsboost de kans op de watch-and-wait behandeling kan vergroten.

Dit proefschrift eindigt daarom met het protocol voor het experimentele preRADAR onderzoek, waarin de nieuwe, precieze techniek van MRI-gestuurde bestraling wordt ingezet voor kort schema bestraling met een boost om de kans op watch-and-wait behandeling voor endeldarmkanker te vergroten.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29 & online (livestream link)
Promovendus
M.E. Verweij
Proefschrift
Rebalancing treatment outcomes in rectal cancer
Promotor(es)
prof. dr. H.M. Verkooijen
prof. dr. M.P.W. Intven
Co-promotor(es)
dr. W.M.U. van Grevenstein