Promotie: PERINATAL ASPHYXIA: PREDICTING AND IMPROVING OUTCOME

tot

Samenvatting

Een moeilijke start na de geboorte waarbij er zuurstoftekort van de hersenen van de baby optreedt: de vrees van elke ouder én dokter. Wereldwijd worden jaarlijks ~1 miljoen baby’s geboren met een zuurstoftekort, asfyxie, leidend tot hersenschade. Ondanks de standaardtherapie, het koelen van de baby, ondervindt ~45% van de pasgeborenen op korte en lange termijn ontwikkelingsproblemen.

Daarom hebben we samen met 13 Europese landen de ALBINO-studie opgezet. We onderzoeken of allopurinol (een medicijn) de hersenen extra kan beschermen, naast koeling, wanneer we dit kort na de geboorte toedienen. Zo hopen we dat minder pasgeborenen met asfyxie overlijden en hun ontwikkeling verbeterd. 

Daarnaast is het belangrijk dat we de ontwikkeling van pasgeborenen met geboorte asfyxie nauwkeuriger kunnen voorspellen, zodat we de juiste pasgeborenen kunnen selecteren voor de juiste behandeling en het effect van behandelingen kunnen bepalen. Optimale beeldvorming van de hersenen met MRI is daarvoor essentieel. Bij volwassenen wordt sinds kort de 7 Tesla MRI-scanner (een MRI met sterkere magneet) gebruikt en dit laat meer details van de hersenen zien. Dit was nog nooit gedaan bij pasgeborenen. Dit proefschrift beschrijft de eerste pasgeborenen die gescand werden op deze MRI-scanner. Het blijkt veilig voor pasgeborenen en de beelden laten meer details zien. 

Tenslotte hebben we de ontwikkeling van pasgeborenen met asfyxie op 10-jarige leeftijd in kaart gebracht. Het blijkt dat veel kinderen geheugen en leerproblemen hebben, ook als ze gekoeld zijn. Dit lijkt deels verklaard te worden door schade aan de hersenstructuren belangrijk voor het geheugen zoals de hippocampus en “mammillary bodies”.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht & online (link)
Promovendus
K.V. Annink
Proefschrift
PERINATAL ASPHYXIA: PREDICTING AND IMPROVING OUTCOME
Promotor(es)
prof. dr. M.J.N.L. Benders
prof. dr. F. van Bel
Co-promotor(es)
dr. J. Dudink
dr. N.E. van der Aa