Promotie: Investigations on epithelial biology using organoid differentiation and co-cultures

tot

Samenvatting

Kankermutaties kunnen worden veroorzaakt door gewone darmbacteriën die veel mensen bij zich dragen. Door gekweekte menselijke minidarmpjes bloot te stellen aan een bepaalde stam Escherichia coli bacteriën, ontdekten we dat deze bacteriën een uniek mutatiesignatuur induceren in het DNA van menselijke cellen. Dit mutatiepatroon werd ook aangetroffen in het DNA van patiënten met darmkanker, wat impliceert dat deze mutaties door de "slechte" bacteriën werden geïnduceerd. Het is de eerste keer dat een rechtstreeks verband kan worden gelegd tussen de microben die ons lichaam bewonen en de genetische veranderingen die de ontwikkeling van kanker stimuleren. Deze bevinding kan de weg effenen naar preventie van colorectale kanker door de uitroeiing van schadelijke bacteriën na te streven.

In een tweede belangrijk project van mijn doctoraat hebben we een methode ontwikkeld om slangengifkliercellen te kweken als organoïden. Deze in het lab gekweekte miniklieren produceren en scheiden actieve gifstoffen uit die voorkomen in slangengif. Slangengifklierorganoïden kunnen van verschillende soorten worden gekweekt en voor onbeperkte tijd in het lab worden bewaard. Deze nieuwe technologie houdt een grote belofte in om de verwoestende impact te verminderen en de geheimen van slangengif te exploiteren.

Tenslotte hebben we de hormoonproducerende entero-endocriene cellen (EEC's) van de menselijke darm grondig gekarakteriseerd. Onze inzichten op dit gebied kunnen de weg effenen voor betere behandelingen van stofwisselingsziekten.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Digitaal (link)
Promovendus
J. Puschhof
Proefschrift
Investigations on epithelial biology using organoid differentiation and co-cultures - Building representative models of the snake venom gland and complex tissue interactions in cancer and metabolic diseases
Promotor(es)
prof. dr. J.C. Clevers