Promotie: Connecting the dots - A multidisciplinary approach to optimize rectal cancer treatment outcomes

tot

Samenvatting

De behandeling van gevorderd stadium rectumcarcinoom is afgelopen jaren aan veel veranderingen onderhevig geweest. De diagnostiek is verbeterd en het aantal behandelmogelijkheden is uitgebreid. De huidige neoadjuvante behandeling bestaat uit chemoradiotherapie. Dit resulteert in 15-27% van de patiënten in een complete respons. Een complete respons ondersteunt rectumsparende behandelstrategieën, zoals active surveillance (ook wel watch-and-wait genoemd), of lokale excisie. Hiermee kan chirurgie-gerelateerde morbiditeit (en gepaard gaande verslechtering in kwaliteit van leven) voorkomen en wordt daarom steeds vaker aan patiënten aangeboden. Dit proefschrift onderzoekt of en hoe het aanpassen van de neoadjuvante behandeling resulteert in meer complete respons. 
Een meta-analyse toont aan dat intensievere neoadjuvante behandelingen niet resulteren in een betere respons of overleving. Bovendien geeft intensievere therapie meer toxiciteit en resulteert het in verminderde kwaliteit van leven. Het uitblijven van responsverbetering is mogelijk gevolg van inadequate patiënten selectie. Het is daarom belangrijk factoren te identificeren die de effectiviteit van een behandeling kunnen voorspellen. Dit proefschrift onderzocht de voorspellende waarde van tumor-infiltrerende lymfocyten in biopten op complete respons, maar bewijs voor de klinische toepasbaarheid blijft tot op heden uit. 
Voor oudere of kwetsbare patiënten kan juist gekozen worden voor een minder intensieve voorbehandeling. Dit proefschrift toonde aan dat dit tot minder complete respons leidt, waarmee rectumsparende behandelingen dus vaker buiten bereik zijn. Het is echter wel veilig: zowel radiotherapeutische als chirurgische bijwerkingen zijn acceptabel.  
Op basis van dit proefschrift wordt wijziging van de neoadjuvante behandeling op dit moment niet aanbevolen. Multidisciplinaire samenwerkingsverbanden zijn nodig voor de identificatie en optimalisatie van behandelingen die de respons verbeteren, met behoud van kwaliteit van leven.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29 & online (link)
Promovendus
drs. S. Hoendervangers
Proefschrift
Connecting the dots - A multidisciplinary approach to optimize rectal cancer treatment outcomes
Promotor(es)
prof. dr. H.M. Verkooijen
Co-promotor(es)
dr. M.P.W. Intven
dr. W.M.U. van Grevenstein