Promotie: Antigen-Specific Immune Tolerance through Dendritic Cell Modulation

Promotie van D. ter Braake

tot

Samenvatting van proefschrift

Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. Het is erg goed in het herkennen van moleculen op het oppervlakte van ziekteverwekkers, genaamd antigenen. Wanneer het immuunsysteem niet meer goed functioneert, kan het geen onderscheid meer maken tussen ziekteverwekkende antigenen en lichaamseigen antigenen (autoantigenen). Daarom zal het immuunsysteem lichaamseigen gezonde cellen en weefsels gaan aanvallen. Dit wordt verlies van immuun tolerantie genoemd en kan leiden tot de ontwikkeling van auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis (RA).

De huidige behandelingen voor RA zijn gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patient door middel van het verminderen van ziektesymptomen. Het nadeel van deze medicijnen is dat ze niet alleen de immuunrespons op autoantigenen remmen, maar ook op ziekteverwekkende antigenen, waardoor patiënten vatbaarder worden voor andere ziekten. Om dit te omzeilen zouden antigeen-specifieke immuuntherapieën, die zich alleen richten op het autoantigeen dat de auto-immuunziekte veroorzaakt, een uitstekende oplossing kunnen bieden.

In dit proefschrift worden nieuwe manieren onderzocht voor het induceren van antigeen-specifieke immuun tolerantie. Dendritische cellen (DCs) zijn immuun cellen die antigenen op hun celoppervlak kunnen presenteren aan T cellen, wat resulteert in een inflammatoire of remmende (via regulerende Tccellen (Tregs)) immuunrespons. Voor de behandeling van RA moeten DCs RA-antigeen-specifieke Tregs induceren. Om DCs hierbij te helpen, kunnen deze cellen door immunomodulatoren worden gemoduleerd om tolerogene DCs (tolDCs) te worden. TolDCs kunnen Tregs induceren en inflammatoire T cellen op een antigeen-specifieke manier remmen.

In dit onderzoek worden immunomodulatoren en nanodeeltjes met succes gebruikt voor de inductie van antigeen-specifieke tolDCs en Tregs in vitro en in vivo. Behandeling met de nanodeeltjes die in dit proefschrift worden beschreven, voorkwam op efficiënte wijze de ziekteontwikkeling in muizenmodellen voor RA. Zelfs bij muizen met reeds ontwikkelde RA remde behandeling met nanodeeltjes effectief de ziekteprogressie. Dit proefschrift biedt veelbelovende inzichten in het effect van dendritische cel modulatie op de inductie van antigeen-specifieke immuun tolerantie.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Het Academiegebouw (Domplein 29) en digitaal
Promovendus
D. ter Braake
Proefschrift
Antigen-Specific Immune Tolerance through Dendritic Cell Modulation
Promotor(es)
prof. dr. F. Broere
prof. dr. W. van Eden
Co-promotor(es)
dr. N. Benne