Debat over dierproeven

tot

Op 8 juni 2021 gaan onderzoekers, politici, artsen, farmaceuten, dierenbeschermers, ambtenaren en studenten in debat over de toekomst van dierproeven. 

Debat: Betere wetenschap met minder proefdieren. Hoe dan? 
Datum: Dinsdag 8 juni 2021, van 15.30 uur tot 17.30 uur 
Plaats: Online
Kosten: Gratis, maar vooraf aanmelden noodzakelijk 

Tijd voor een genuanceerd debat 

Het gebruik van dierproeven levert een belangrijke bijdrage aan de vooruitgang in de geneeskunde en wetenschap in het algemeen. Maar mensen plaatsen de laatste jaren steeds vaker vraagtekens bij proefdieronderzoek. De Europese Unie en Nederlandse overheid willen voorloper worden met proefdiervrije innovaties, maar hoe willen we dat bereiken? Wat zijn de kansen en uitdagingen voor de wetenschap? Hoe versnellen we de transitie? En wat betekent dit voor onderzoek naar betere behandelingen voor dieren? Tijd om de discussie met elkaar aan te gaan. Samen feiten en dilemma’s uit te wisselen, nuance in het debat te brengen en de gezamenlijkheid te zoeken. 

Sprekers

Op 8 juni zullen we korte inleidingen horen van diverse sprekers, onder wie:

  • Marloes Henckens, onderzoeker Neurobiologie van stress bij het Radboudumc
  • Jeroen Geurts, voorzitter ZonMw, lid Raad van Bestuur van NWO en hoogleraar Translationele Neurowetenschappen bij Amsterdam UMC
  • Anne Kienhuis, senior onderzoeker bij het Centrum Gezondheidsbescherming van het RIVM
  • Frans Stafleu, universitair docent dierethiek aan de Universiteit Utrecht
  • Franck Meijboom, universitair hoofddocent Ethiek van mens-dier interacties aan de Universiteit Utrecht

Het grootste deel van de tijd zullen we echter samen debatteren. Dat doen we onder deskundige leiding van Rosanne Hertzberger, microbioloog en schrijver.

Praktische informatie 

Het debat begint om 15:30 en eindigt om 17:30 uur. Deelname aan het debat is kosteloos, maar aanmelding vooraf is noodzakelijk. Aanmelden kan tot en met zondag 6 juni 2021. Een dag voor het debat ontvangt u een e-mail met de link naar de livestream. 

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Online
Entree
Gratis, vooraf aanmelden verplicht