Publieksdag

Onze expertise op het gebied van de vroegmoderne periode stellen wij graag ten dienste van de samenleving. Onderzoekers van het UCEMS verzorgen bijvoorbeeld publiekslezingen en mediaoptredens. Ieder jaar organiseren wij een publieksdag met lezingen over een literair onderwerp dat interessant is voor een breed publiek. De volgende publieksdag is op zaterdag 20 mei 2017, met als thema: 'Lof der Zotheid: humor als tegengif in de vroegmoderne tijd'. Bekijk thema's van eerdere publieksdagen op de pagina Agenda.

Daarnaast dragen onze onderzoekers regelmatig bij aan bijvoorbeeld tentoonstellingen, lespakketten, publieksboeken en games.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact op met dr. David Onnekink of dr. Jeroen Salman.

Kennis voor een breed publiek: recente voorbeelden

  • Dr. Jeroen Salman organiseerde in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek de tentoonstelling 'Sterke Verhalen', over vijf eeuwen vertelcultuur. Naar aanleiding van de tentoonstelling, die bestond uit een collectie kinderprenten, verscheen ook een gelijknamige bundel met essays van verschillende literatuurwetenschappers (2014).
Tentoonstelling en boek 'Sterke verhalen'
  • Prof. dr. Els Stronks ontwikkelde samen met de Koninklijke Bibliotheek de DBNL ngram-viewer. Hiermee kunnen gebruikers in alle gedigitaliseerde teksten in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) zoeken naar het voorkomen van bepaalde woorden, die in een grafiek worden weergegeven.
Prof. dr. Els Stronks over de DBNL ngram-viewer van de Koninklijke Bibliotheek
  • Prof. dr. Oscar Gelderblom en dr. Joost Jonker ontwikkelden het Spel van de Gouden Eeuw. Daarin kruip je als speler in de huid van een koopman in het Amsterdam van rond 1600, en maak je kennis met de historische achtergronden, ware gebeurtenissen en echte personen in de Nederlandse Gouden Eeuw.

  • Dr David Onnekink en Renger de Bruin, conservator van het Centraal Museum in Utrecht, werkten samen aan een tentoonstelling en publiekscatalogus over de Vrede van Utrecht: 'In Vredesnaam' (2013).

Media-optredens

Bron: Wikimedia Commons/Koninklijke Bibliotheek
29 juni 2017
Sophie Reinders promoveerde dinsdag 13 juni cum laude, de handelseditie van haar proefschrift verscheen en haar promotieonderzoek was meermaals in de media.
Bron: chineseimpact.nl
23 mei 2017
N.a.v. zijn onderzoeksproject 'The Chinese Impact' en tentoonstelling Barbaren & Wijsgeren, sprak Thijs Weststeijn met het Haarlems Dagblad en NEMO Kennislink.
Wilhelmus van Nassouwen
10 maart 2017
Minister Sybrand Buma noemde het Wilhelmus het 'mooiste, oudste volkslied ter wereld'. Els Stronks ontkracht zijn claim op Radio EenVandaag (6 maart).
RSS
Het Spel van de Gouden Eeuw