Samenwerken

Onze expertise op het gebied van de vroegmoderne periode stellen wij graag ten dienste van de samenleving. Onderzoekers van het UCEMS verzorgen publiekslezingen en mediaoptredens, en ze dragen bij aan bijvoorbeeld tentoonstellingen, lespakketten, publieksboeken en games. Regelmatig organiseert het UCEMS ook speciale evenementen voor een breed publiek.

Publiekslezing

Ieder jaar vindt er een UCEMS-publiekslezing plaats voor een breed publiek. De eerste UCEMS Annual Lecture, op dinsdag 20 maart 2018, werd gegeven door UCEMS-gasthoogleraar Andrew Pettegree over de Nederlandse boekcultuur in de Gouden Eeuw.

Publieksdag

Ieder jaar organiseren wij een publieksdag met lezingen over een literair onderwerp dat interessant is voor een breed publiek. De publieksdag op 3 februari 2018 was gewijd aan De macht van het woord. Bekijk hier de thema's van eerdere publieksdagen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact op met dr. David Onnekink of dr. Arthur Weststeijn.

Kennis voor een breed publiek: recente voorbeelden

  • Dr. Jeroen Salman organiseerde in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek de tentoonstelling 'Sterke Verhalen', over vijf eeuwen vertelcultuur. Naar aanleiding van de tentoonstelling, die bestond uit een collectie kinderprenten, verscheen ook een gelijknamige bundel met essays van verschillende literatuurwetenschappers.
Tentoonstelling en boek 'Sterke verhalen'
  • Prof. dr. Els Stronks ontwikkelde samen met de Koninklijke Bibliotheek de DBNL ngram-viewer. Hiermee kunnen gebruikers in alle gedigitaliseerde teksten in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) zoeken naar het voorkomen van bepaalde woorden, die in een grafiek worden weergegeven.
Prof. dr. Els Stronks over de DBNL ngram-viewer van de Koninklijke Bibliotheek
  • Prof. dr. Oscar Gelderblom en dr. Joost Jonker ontwikkelden het Spel van de Gouden Eeuw. Daarin kruip je als speler in de huid van een koopman in het Amsterdam van rond 1600, en maak je kennis met de historische achtergronden, ware gebeurtenissen en echte personen in de Nederlandse Gouden Eeuw.

  • Dr David Onnekink en Renger de Bruin, conservator van het Centraal Museum in Utrecht, werkten samen aan een tentoonstelling en publiekscatalogus over de Vrede van Utrecht: 'In Vredesnaam'.

Media-optredens

27 augustus 2018
Dr. Lieke Stelling schreef een blog voor Nieuw Wij over de relatie tussen humor en religie in het werk van Shakespeare.
William Shakespeare
26 april 2018
Op zaterdag 21 april presenteerde Ton Hoenselaars het radioprogramma "Een goedemorgen met ..." op Radio 4.
6 februari 2018
Het RD deed verslag van de UCEMS-publieksdag, die ging over 'de macht van het woord'. Kende de taal van de Republiek veel regels of was het een ratjetoe?
RSS
Het Spel van de Gouden Eeuw