Het Utrecht Centre for Early Modern Studies (UCEMS) is Nederlands grootste onderzoekscentrum voor de periode tussen ca. 1500 en 1800. Meer dan zestig onderzoekers uit verschillende vakgebieden werken met elkaar samen om de geschiedenis, economie, taal, literatuur, religie, filosofie, wetenschap, beeldende kunst en muziek van de vroegmoderne tijd vanuit internationaal perspectief te bestuderen. Ze richten zich op thema’s zoals culturele transfer en materiële cultuur, instituties en (on)gelijkheid, kennissamenleving en taaldynamiek, identiteit en reputatie in de periode van de Renaissance en Reformatie, de Wetenschappelijke Revolutie, de Gouden Eeuw en de Verlichting.

Volg ons op Facebook.

5 april 2019
In januari is 'The Idea of Beauty in Italian Literature and Language' van Harald Hendrix, Philiep Bossier en Claudio Di Felice verschenen bij 'BRILL'.
Cabaretier, schrijver en kritisch denker Arjen Lubach. Bron: Wikimedia/R. van Elst
5 april 2019
Arthur Westeijn sprak bij 'EenVandaag' over de opkomst van comedians in Europese politiek.
1 april 2019
Hoe onderzoek je humor? En wat voor serieuze lessen kunnen we onttrekken aan zoiets als een moppenboekje?

17 mei 2019 - 18 mei 2019
Stuur een samenvatting van je paper over 'Freedom of speech in the medieval and early modern society' op voor 10 januari 2019.
Colloseum in Rome © iStockphoto.com
18 mei 2019 19:30 - 23:30
Arthur Weststeijn en Pepijn Corduwenaar zullen op dit evenement spreken.
Book of Saint Albans: Page with the Royal Arms of England. Bron: Wikimedia/Cambridge University Library
23 mei 2019 13:00 - 17:15
Dit tweeledige programma wordt georganiseerd door het 'Utrecht Centre for Medieval Studies (UCMS)' en het 'Technical Art History Colloquium (TAHC)'.
vroegmodern Europa | identiteit en beeldvorming | culturele industrie | kennissamenleving | visuele cultuur | taaldynamiek