Het Utrecht Centre for Early Modern Studies (UCEMS) is Nederlands grootste onderzoekscentrum voor de periode tussen ca. 1500 en 1800. Meer dan zestig onderzoekers uit verschillende vakgebieden werken met elkaar samen om de geschiedenis, economie, taal, literatuur, religie, filosofie, wetenschap, beeldende kunst en muziek van de vroegmoderne tijd vanuit internationaal perspectief te bestuderen. Ze richten zich op thema’s zoals culturele transfer en materiële cultuur, instituties en (on)gelijkheid, kennissamenleving en taaldynamiek, identiteit en reputatie in de periode van de Renaissance en Reformatie, de Wetenschappelijke Revolutie, de Gouden Eeuw en de Verlichting.

Volg ons op Facebook.

17 juni 2019
Deze zomer verschijnt dit nieuwe boek van Sven Dupré bij Brepols Publishers.
6 juni 2019
In juni verschijnt het boek 'My Mother's Mother's Mother' bij Leiden University Press.
6 juni 2019
Op 24 april verscheen het boek 'The Wise Merchant', dat als eerste een Engelse vertaling biedt van Caspar Barlaeus' 'Mercator sapiens'.

Virgil Solis (1514-1562). Editie van de Metamorfosen uit 1565. Bron: Wikimedia
27 juni 2019 10:30 - 11:30
Op 27 juni zal John Tholen zijn proefschrift 'Ovidian Paratexts. Guiding the reader to the Metamorphoses in the early modern Low Countries verdedigen'.
16e-eeuws wandtapijt met een voorstelling van de Slag bij Pavia op 24 februari 1525
9 juli 2019 10:30 - 11:30
Op 9 juli verdedigt Bram van Besouw zijn proefschrift 'On the Economic Consequences of Warfare in Early Modern Northwest Europe'.
Jan Jacobz. Wielant, “De Geleerde in Syn Kamer”, 17th century Bron: Rijksmuseum
7 november 2019 - 9 november 2019
De centrale vraag luidt: hoe vormden studenten, wetenschappers en geleerde mannen en vrouwen een gemeenschap door middel van identificatie.
vroegmodern Europa | identiteit en beeldvorming | culturele industrie | kennissamenleving | visuele cultuur | taaldynamiek