De onderzoekers op het gebied van de vroegmoderne periode zijn georganiseerd binnen het Utrecht Centre for Early Modern Studies (UCEMS, onderdeel van de faculteit Geesteswetenschappen). Het UCEMS heeft tot doel om de samenwerking en uitwisseling van ideeën te bevorderen tussen vroegmodernisten, zowel junior als senior onderzoekers, en om de organisatie van congressen over de vroegmoderne periode te faciliteren.

Vanuit verschillende disciplines richten onderzoekers binnen het UCEMS zich op vroegmodern Europa: geschiedenis, taal, literatuur, religie, filosofie, wetenschapsgeschiedenis, cartografie, beeldende kunst, muziek en toneel.

19 september 2017
In "Shakespeare Forever! Leven en mythe, werk en erfenis" schrijft Ton Hoenselaars op aanstekelijke wijze over een van de grootste auteurs ter wereld.
8 september 2017
Arnoud Visser, Nina Geerdink en Anna-Luna Post kregen een KNAW-subsidie toegekend voor het colloquium over reputatie in de vroegmoderne tijd.
Bron: Wikimedia Commons
28 juli 2017
Open Access tijdschrift Early Modern Low Countries (EMLC) biedt ruimte aan excellent academisch onderzoek naar alle aspecten van de vroegmoderne Lage Landen.

Luthers studeerkamer in de Wartburg. Bron: Wikimedia Commons/Ingersoll
22 oktober 2017 14:00 - 15:00
De lezing biedt via de Lutherbijbel een blik op de verhouding tussen Luther en Erasmus.