De onderzoekers op het gebied van de vroegmoderne periode zijn georganiseerd binnen het Utrecht Centre for Early Modern Studies (UCEMS, onderdeel van de faculteit Geesteswetenschappen). Het UCEMS heeft tot doel om de samenwerking en uitwisseling van ideeën te bevorderen tussen vroegmodernisten, zowel junior als senior onderzoekers, en om de organisatie van congressen over de vroegmoderne periode te faciliteren.

Vanuit verschillende disciplines richten onderzoekers binnen het UCEMS zich op vroegmodern Europa: geschiedenis, taal, literatuur, religie, filosofie, wetenschapsgeschiedenis, cartografie, beeldende kunst, muziek en toneel.

Nieuws

Gregoriusmis, schilderij onder het tekstbord. Montage van de opnamen met infraroodreflectografie (door Ige Verslype), Jacobikerk, Utrecht. Bron: verborgenschilderij.sites.uu.nl
20 juni 2017
Om hun jarenlange onderzoek naar een bijzonder schilderij in de Jacobikerk te kunnen weergeven in een boek, startten de onderzoekers een crowdfundingcampagne.
Bron: Wikimedia Commons/Koninklijke Bibliotheek
16 juni 2017
Sophie Reinders promoveerde dinsdag 13 juni cum laude, de handelseditie van haar proefschrift verscheen en haar promotieonderzoek was meermaals in de media.
Bron: chineseimpact.nl
23 mei 2017
N.a.v. zijn onderzoeksproject 'The Chinese Impact' en tentoonstelling Barbaren & Wijsgeren, sprak Thijs Weststeijn met het Haarlems Dagblad en NEMO Kennislink.