Het Utrecht Centre for Early Modern Studies (UCEMS) is Nederlands grootste onderzoekscentrum voor de periode tussen ca. 1500 en 1800. Meer dan zestig onderzoekers uit verschillende vakgebieden werken met elkaar samen om de geschiedenis, economie, taal, literatuur, religie, filosofie, wetenschap, beeldende kunst en muziek van de vroegmoderne tijd vanuit internationaal perspectief te bestuderen. Ze richten zich op thema’s zoals culturele transfer en materiële cultuur, instituties en (on)gelijkheid, kennissamenleving en taaldynamiek, identiteit en reputatie in de periode van de Renaissance en Reformatie, de Wetenschappelijke Revolutie, de Gouden Eeuw en de Verlichting.

Volg ons op Facebook.

17 juni 2019
Deze zomer verschijnt dit nieuwe boek van Sven Dupré bij Brepols Publishers.
6 juni 2019
In juni verschijnt het boek 'My Mother's Mother's Mother' bij Leiden University Press.
6 juni 2019
Op 24 april verscheen het boek 'The Wise Merchant', dat als eerste een Engelse vertaling biedt van Caspar Barlaeus' 'Mercator sapiens'.

Jan Jacobz. Wielant, “De Geleerde in Syn Kamer”, 17th century Bron: Rijksmuseum
7 november 2019 - 9 november 2019
De centrale vraag luidt: hoe vormden studenten, wetenschappers en geleerde mannen en vrouwen een gemeenschap door middel van identificatie.
25 november 2019
Voorstellen moeten voor 26 juli worden ingediend.
vroegmodern Europa | identiteit en beeldvorming | culturele industrie | kennissamenleving | visuele cultuur | taaldynamiek