De onderzoekers op het gebied van de vroegmoderne periode zijn georganiseerd binnen het Utrecht Centre for Early Modern Studies (UCEMS, onderdeel van de faculteit Geesteswetenschappen). Het UCEMS heeft tot doel om de samenwerking en uitwisseling van ideeën te bevorderen tussen vroegmodernisten, zowel junior als senior onderzoekers, en om de organisatie van congressen over de vroegmoderne periode te faciliteren.

Vanuit verschillende disciplines richten onderzoekers binnen het UCEMS zich op vroegmodern Europa: geschiedenis, taal, literatuur, religie, filosofie, wetenschapsgeschiedenis, cartografie, beeldende kunst, muziek en toneel.

Bron: Wikimedia Commons
28 juli 2017
Open Access tijdschrift Early Modern Low Countries (EMLC) biedt ruimte aan excellent academisch onderzoek naar alle aspecten van de vroegmoderne Lage Landen.
Bron: Wikimedia Commons/Koninklijke Bibliotheek
29 juni 2017
Sophie Reinders promoveerde dinsdag 13 juni cum laude, de handelseditie van haar proefschrift verscheen en haar promotieonderzoek was meermaals in de media.
27 juni 2017
In 'Oudheid als ambitie' beschrijven Karl Enenkel & Koen Ottenheym hoe het verleden door vorsten, staten en steden in vroegmodern Europa werd gebruikt.

Agenda

Gezicht op het oude stadhuis van Utrecht, Jan Caspar Philips, naar Cornelis Pronk, 1756.  Bron: Rijksmuseum Amsterdam
24 augustus 2017 13:00 - 26 augustus 2017 17:00
Het doel van de Historicidagen is de diversiteit en dynamiek van de (kunst)historische praktijk te tonen, inspiratie te bieden en samenwerking te bevorderen.
James 2nd Earl of Loudoun, 2nd Lord Tarrinzean and Mauchline by John Scougall. Source: Wikimedia Commons
8 september 2017 12:45 - 14:00
8 september verdedigt Carla van de Puttelaar haar dissertatie over de Schotse portretkunst 1644-1714, met nadruk op leven en werk van David en John Scougall.
Paris, Bibliothèque nationale de France, lat. 8635, 112r.
2 februari 2018
Voor dit congres over boekgeschiedenis (650-1600) worden researchmasterstudenten en promovendi uitgenodigd onderzoeksvoorstellen in te dienen tot 1 september.
vroegmodern Europa | natievorming en kolonialisme | intellectuele geschiedenis | economische en sociale geschiedenis | religie | literatuur | beeldende kunst | muziek | toneel | filosofie