Professionalisering leerkrachten
Leerkrachten in het basisonderwijs kunnen bij de Universiteit Utrecht en de partners uit het PO Partnerschap werken aan hun professionalisering via onderstaande activiteiten.
Scholing, advies en onderzoek
Training Werkgeheugen in de klas
Wil je een beter beeld krijgen van de werkgeheugenvaardigheid van leerlingen? En weten hoe je leerlingen met een zwakker werkgeheugen kunt ondersteunen? Daar gaan we in deze training mee aan de slag.
Data-geïnformeerd werken in het basisonderwijs
In deze cursus leer je hoe je de gegevens van school op een zinvolle manier kunt bekijken én benutten om het onderwijs systematisch (door) te ontwikkelen.
Lesson Study cyclus begeleiden
Bij Lesson Study doe je samen met collega’s onderzoek naar je lespraktijk, om meer inzicht te krijgen in het leren van leerlingen. We adviseren over het opstarten en implementeren van Lesson Study, en kunnen een cyclus begeleiden.
Lesson Study: opleiding tot procesbegeleider
Bij een Lesson Study werken leerkrachten samen met een procesbegeleider aan het ontwerpen, uitvoeren en onderzoeken van een les. Wij leiden leerkrachten op tot begeleider van een Lesson Study-cyclus op de eigen school.
Opleiding Beeld- en Didactisch Coachen
In de Opleiding Beeld- en Didactisch Coachen leer je de basisvaardigheden van didactisch coachen integreren met beeldcoaching. Je wordt opgeleid tot een erkende ‘beeld- en didactisch coach'.
Beeldcoaching: reflectie op je eigen onderwijs
Wil je meer zicht op jouw didactische kwaliteiten, weten hoe je de interactie met leerlingen kunt optimaliseren, of oefenen met het geven van feedback? In een beeldcoachtraject staat jouw onderwijs centraal.
Cultureel sensitief lesgeven
Hoe doe je recht aan de achtergrond van ieder kind, zonder de doelen die je hebt uit het oog te verliezen? Je maakt tijdens een of meerdere bijeenkomsten kennis met theoretische inzichten, en hoe je die gebruikt in de eigen lespraktijk.
Videomodules Wetenschap in de klas
In de videomodules van 'Goeie vraag!' laten we zien hoe je wetenschap de klas in brengt via onderzoekend leren. Wetenschappers vertellen hoe zij onderzoek doen, je ziet hoe een project onderzoekend leren eruit kan zien in de klas, en leraren delen hun ervaringen.
Werkplaats Onderwijsonderzoek Utrecht
De Werkplaats Onderwijsonderzoek Utrecht (WOU) richt zich op het versterken van een onderzoekscultuur op basisscholen in de stad, door nauw samen te werken met kennisinstellingen. De vraag van de school is leidend voor de focus van het onderzoek.
Onderwijskundig advies en onderzoek
Wij geven advies bij onderwijs- en onderzoeksvraagstukken en voeren praktijkgericht onderzoek uit binnen het primair en speciaal onderwijs. Wij denken constructief kritisch mee en komen zo samen tot een passend advies- of onderzoekstraject.
Evenementen
PO Conferentie
Op de jaarlijkse PO conferentie delen leerkrachten en onderzoekers innovatieve ‘good practices’ uit praktijkgericht en wetenschappelijk onderzoek, en verbinden die aan de onderwijspraktijk.
De Grote Rekendag
Tijdens de Grote Rekendag gaan basisschoolkinderen aan de slag met onderzoekend rekenen. Want zelf ontdekken levert inzicht op waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. En het is ook nog eens heel leuk!
Panama-conferentie
De jaarlijkse Panama-conferentie is dé plek voor het uitwisselen, op de hoogte blijven, nadenken en discussiëren over goed rekenwiskundeonderwijs, vanuit alle mogelijke verschillende perspectieven.