Professionalisering leerkrachten
Leerkrachten in het basisonderwijs kunnen bij de Universiteit Utrecht en de partners uit het PO Partnerschap werken aan hun professionalisering via onderstaande activiteiten.
Advies en scholing
Interactie observeren met CLASS
Het observatie-instrument CLASS geeft inzicht in hoe je interactie kunt inzetten om de ontwikkeling van een kind (nog meer) te stimuleren binnen voor- en vroegschoolse voorzieningen.
Advies of training bij het inzetten van corona-interventies
Aan de slag met corona-interventies om onderwijsachterstanden aan te pakken? Onderwijsadvies & Traning helpt bij het maken van de juiste keuzes en begeleidt bij de uitvoering.
Lesson Study cyclus begeleiden
Bij Lesson Study doe je samen met collega’s onderzoek naar een vraag uit de lespraktijk, om meer inzicht te krijgen in het leren van leerlingen. We adviseren over het opstarten en implementeren van Lesson Study, en kunnen een Lesson Study cyclus begeleiden.
Lesson Study: opleiding tot procesbegeleider
Bij een Lesson Study werken leerkrachten samen met een procesbegeleider aan het ontwerpen, uitvoeren en onderzoeken van een les. Wij leiden leerkrachten op tot begeleider van een Lesson Study-cyclus op de eigen school.
Cultureel sensitief lesgeven
Lesgeven aan sterk diverse klassen kan uitdagend zijn. Hoe doe je recht aan de achtergrond van ieder kind, zonder de doelen die je hebt uit het oog te verliezen? Tijdens een of meerdere bijeenkomsten maak je kennis met theoretische inzichten, en hoe je
die kunt gebruiken in de eigen lespraktijk.Beeldcoaching
Wil je meer zicht op hoe jij jouw didactische kwaliteiten inzet? Weten hoe je de interactie met leerlingen kunt optimaliseren? Of oefenen met het geven van feedback? In een beeldcoachtraject staat jouw eigen onderwijs centraal. Inzichten die je opdoet zijn direct toepasbaar in je eigen onderwijspraktijk.
Videomodules Wetenschap in de klas
In de videomodules van 'Goeie vraag!' laten we zien hoe je wetenschap de klas in brengt via onderzoekend leren. In de modules komen wetenschappers aan het woord over hoe zij onderzoek doen, zie je hoe een project onderzoekend leren eruit kan zien in de klas, en vertellen leraren over hun ervaringen met onderzoekend leren.
Coördinator onderzoekend en ontwerpend leren
Hoe weet je of het gaat vriezen? Hoe werkt een streepjescode? Kinderen stellen vragen en dat is belangrijk voor hun ontwikkeling. Zulke vragen kun je inpassen in de kerndoelen PO. Hoe je dit aanpakt, leer je in een Post-Hbo cursus die wordt aangeboden bij de HU of de Marnix Academie.
Nascholing op maat
Onderwijsadvies & Training ondersteunt leerkrachten en schooldirecteuren bij onderwijsvernieuwingen. Denk hierbij aan thema’s als teamleren, intercollegiale consultatie en onderzoek in de school. Dit kan in de vorm van een cursus of ander maatwerktraject. Wij denken graag mee. Neem contact op.
Onderzoek
Werkplaats Onderwijsonderzoek Utrecht
De Werkplaats Onderwijsonderzoek Utrecht (WOU) richt zich op het versterken van een onderzoekscultuur op basisscholen in de stad, door nauw samen te werken met kennisinstellingen. De vraag van de school is leidend voor de focus van het onderzoek.
Onderzoek in de school
Onderwijsadvies & Training doet onderzoek naar onderwijsvraagstukken in de school of binnen het bestuur, en ondersteunt leerkrachten die onderzoek doen naar hun eigen lespraktijk. Ook denken we mee over hoe je leerlingen zelf onderzoek kunt laten doen. Deze manier van werken zorgt voor een onderzoekende cultuur en draagt bij aan teamprofessionalisering.
Events
PO Conferentie
Woensdag 1 februari 2023 is de derde editie van de PO conferentie Provincie Utrecht. Leerkrachten en onderzoekers delen innovatieve ‘good practices’ uit praktijkgericht en wetenschappelijk onderzoek, en verbinden die aan de onderwijspraktijk.
PO Matinee Café
De Matinee Cafées zijn een ontmoetingsplek voor leerkrachten, schoolleiders, (pabo) studenten en docenten, onderzoekers en adviseurs, waarbij een actueel onderwerp centraal staat op het gebied van (onderwijs) onderzoek in het po. Deelname is gratis.
Grote Wetenschapsdag
Tijdens de Grote Wetenschapsdag werken leerlingen uit heel Nederland samen met hun leerkracht aan een actueel wetenschapsthema van de Universiteit Utrecht. De scholen die meedoen, ontvangen onderzoeksmateriaal en een handleiding om zelf onderzoek te doen in de klas.
De Grote Rekendag
Tijdens de Grote Rekendag op 30 maart 2022 gaan basisschoolkinderen aan de slag met onderzoekend rekenen. Want zelf ontdekken levert inzicht op waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. En het is ook nog eens heel leuk!
Panama-conferentie
De jaarlijkse Panama-conferentie is dé plek voor het uitwisselen, op de hoogte blijven, nadenken en discussiëren over goed rekenwiskundeonderwijs, vanuit alle mogelijke verschillende perspectieven.
Nationale Rekencoördinatordag
Tijdens de NRCD op 25 maart 2022 staat het rekenonderwijs van de basisschool centraal. Leerkrachten leren op deze dag van elkaar, en werken samen aan de kwaliteit van rekenonderwijs.