Diploma van een Nederlandse hogeschool
Deze pagina beschrijft het stapsgewijze proces voor het voltooien van je aanmelding voor een masteropleiding aan de Universiteit Utrecht. Lees deze informatie zorgvuldig door voordat je met je aanvraag begint.
Met een diploma van een Nederlandse hogeschool moet je eerst een schakelprogramma afronden voordat je wordt toegelaten tot de master. Om te kunnen starten met een schakelprogramma moet je voldoen aan de onderstaande toelatingseisen en -vaardigheden. Let op: voor de honours track U-TEAch zijn aanvullende selectie-eisen van toepassing. Deze vind je onder Extra uitdaging.
- Je beschikt over een hbo-bachelordiploma van een Nederlandse hogeschool.
- Je hebt gemiddeld een 7 op je cijferlijst.
- Je kunt via een schakelprogramma van maximaal 60 EC voldoen aan de specifieke eisen voor het schoolvak aardrijkskunde (zie hier). Studenten met een hbo-tweedegraadslerarenopleiding aardrijkskunde voldoen aan deze voorwaarde. Alle overige diploma’s worden bij aanmelding beoordeeld door de toelatingscommissie. Als de deficiënties in je voorkennis niet binnen een schakeltraject van maximaal 60 EC aan te vullen zijn, moet je eerst een relevante universitaire bacheloropleiding afronden voordat je wordt toegelaten tot de master.
- Taalvaardigheidseisen: je beheerst de in het programma gehanteerde talen:
- Engels: Je hebt een van de onderstaande toetsen en scores behaald. Het is niet nodig om bij het aanmelden al de testresultaten te overhandigen. Dit kan later. Let op: Voor de honours track U-TEAch zijn andere eisen van toepassing.
- IELTS, Academic Module. Minimumscore: 6,5 gemiddeld, en ten minste een 6 voor schrijf, spreek-, luister- en leesvaardigheid.
- TOEFL, iBT. Minimumscore: 93 met ten minste 24 reading, 22 listening, 20 speaking, 17 writing (internet-based test), ITP-TOEFL-scores worden niet geaccepteerd. Vraag ETS om jouw originele resultaten direct naar de Universiteit Utrecht op te sturen (de TOEFL-code voor de Universiteit Utrecht is 9062).
- Cambridge Certificate (niet beschikbaar voor studenten uit China):
- Cambridge English C1 Advanced (CAE). Minimum score: 176 total, 169 writing
- Cambridge English C2 Proficiency (CPE). Minimum score: 180 total, 169 writing
- Uitzonderingen: je hoeft geen bewijs van taalvaardigheid in te dienen als je:
- Een middelbareschooldiploma en/of bachelordiploma hebt behaald in Australië, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, Singapore, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten of Zuid-Afrika
OF - Een IB Diploma of EB Diploma (voor Engelstalig onderwijs) hebt behaald.
- Een middelbareschooldiploma en/of bachelordiploma hebt behaald in Australië, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, Singapore, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten of Zuid-Afrika
- Nederlands: studenten die geen Nederlandstalige vooropleiding hebben gevolgd (middelbare school havo/vwo, hogeschool of universiteit), dienen het Nederlands te beheersen op niveau C1 van het Europese Referentiekader (ERK). Dit kun je aantonen via het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal ‘Educatief Professioneel' (voorheen PAT). Aan deze eis kan verder worden voldaan door in het bezit te zijn van een certificaat Nederlands C1.1 behaald aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Ook het succesvol afronden van de volgende cursussen geldt als voldoende bewijs voor deze voorwaarde:
1) NT2 vergevorderden 1 of NT2 vergevorderden 2 aan de Universiteit van Amsterdam;
OF
2) Professioneel Nederlands aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Let op: voor de honours track U-TEAch zijn andere eisen van toepassing. Is het Nederlands je moedertaal maar heb je je diploma behaald aan een buitenlandse universiteit? Neem dan contact op met het Admissions Office.
- Engels: Je hebt een van de onderstaande toetsen en scores behaald. Het is niet nodig om bij het aanmelden al de testresultaten te overhandigen. Dit kan later. Let op: Voor de honours track U-TEAch zijn andere eisen van toepassing.
- Je beschikt over sociaal-communicatieve en pedagogische competenties die nodig zijn om je te kunnen ontwikkelen als docent in het voortgezet onderwijs. Je bent bereid om te kijken naar je eigen gedrag als middel om communicatie te sturen.
Dit wordt onder andere beoordeeld tijdens de verplichte intakebijeenkomst. Hiervoor word je uitgenodigd nadat is vastgesteld dat je aan de vakinhoudelijke eisen voldoet dan wel zal gaan voldoen. Houd daarom de voor jou relevante datum vrij in je agenda:
Septemberstart 2025 | |
Maandag 12 mei 2025, 17:00 - 20:00 | Utrecht Science Park |
Februaristart 2026 | |
Nader te bepalen |
|
Als je wordt geselecteerd voor de honours track U-TEAch is deelname aan de intake niet nodig.
Twijfel je of je toelaatbaar bent?
Om te kunnen beoordelen of je toelaatbaar bent, is het voor ons belangrijk om de juiste informatie te hebben. Doe daarom een vrijblijvend verzoek tot inschrijving voor de master en lever de vereiste documenten in. De toelatingscommissie onderzoekt dan of je voldoet aan de eisen voor het schoolvak, waarna je bericht ontvangt in de vorm van een toelatingsbeschikking of afwijzing. Blijk je niet vakinhoudelijk toelaatbaar, dan kun je eventueel een schakelprogramma volgen om je vakdeficiëntie weg te werken. Meer informatie vind je onder Controleer of er een premasterprogramma is.
Belangrijke informatie voor je aanmelding
- Beschik je al over een eerste- of (beperkte) tweedegraads bevoegdheid, dan kun je aanspraak maken op vrijstellingen tijdens het masterprogramma. Lever het bewijs van je bevoegdheid aan bij je aanmelding. Je masterprogramma duurt daarna circa 1,5 jaar, omdat je door eerder verworven competenties een praktijkdeel minder doet. Let op: als je in het bezit bent van een tweedegraads bevoegdheid in het schoolvak aardrijkskunde kun je alleen in september starten met de opleiding.
- Praktijkuren via baan of stage? Bij je aanmelding moet je opgeven of je de praktijkuren via een baan of stage wilt volgen. Meer informatie hierover vind je onder Studieprogramma. Omdat je eerst een premaster moet volgen, is deze informatie voor jou nog niet relevant.
Met een bachelordiploma van een Nederlandse hogeschool, voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een schoolvak. Maar in sommige gevallen kun je een schakelprogramma volgen. Dit traject is op maat gemaakt door de toelatingscommissie op basis van de toelatingseisen waaraan je nog niet voldoet (je ‘vakdeficiëntie’).
Een schakeltraject is alleen mogelijk als je een vakdeficiëntie hebt van maximaal 60 ECTS. Met een vakdeficiëntie tussen de 10 en 60 ECTS moet je het schakeltraject eerst afronden voordat je met de master kunt starten.
Vaststellen vakdeficiëntie
Een vakdeficiëntie en de inhoud van je schakelprogramma wordt alleen vastgesteld op basis van een volledige aanmelding. Je kunt wel alvast zelf een inschatting maken van je vakdeficiëntie via het ‘Formulier vakinhoudelijk niveau’ (zie Bereid je documenten voor). We raden af om zonder beoordeling van de toelatingscommissie aan een schakeltraject te beginnen.
Vorm van het schakeltraject
Een schakelprogramma kan worden gevolgd via een premaster en bestaat uit cursussen fysische en sociale geografie op universitair niveau, en cursussen in geografische onderzoeksmethoden en -technieken en wetenschappelijke vorming Meer informatie hierover ontvang je na je officiële aanmelding voor de master.
Indien je een premaster moet volgen, verloopt de inschrijving via de faculteit geowetenschappen omdat die inhoudelijk verbonden is aan je schoolvak. Ook het onderwijs volg je aan die faculteit. Een premaster is bedoeld voor studenten met een diploma van een Nederlandse universiteit die geen visum of verblijfsvergunning nodig hebben.
Je moet het gehele premasterprogramma binnen twee jaar afronden, anders vervalt de geldigheid van toelating tot de master. Het is niet mogelijk om daarna opnieuw deel te nemen aan het premasterprogramma. Je betaalt slechts éénmaal het premastertarief voor de hele premaster. Hier vind je meer informatie over de kosten.
Start per september | |
Inschrijving open | 1 oktober |
Deadline voor als je ook een scholarship aanvraagt | 1 februari |
Aanmelddeadline | 1 april |
Start per februari | |
Inschrijving open | 1 juli |
Deadline voor als je ook een scholarship aanvraagt | 1 september |
Aanmelddeadline met een niet-EU paspoort | 1 september |
Aanmelddeadline met een EU paspoort | 15 oktober |
Je aanvraag is volledig wanneer je (1) je een aanvraag hebt ingediend via Studielink, (2) je OSIRIS-aanvraag volledig hebt ingediend, (3) alle vereiste documenten hebt geüpload. Na het verstrijken van de deadline worden onvolledige aanvragen geannuleerd.
De onderstaande documenten moeten vóór de deadline worden ingediend:
- Motivatiebrief (let op: voor de honours track U-TEAch dient deze in het Engels te worden geschreven).
- Curriculum vitae (let op: voor de honours track U-TEAch dient deze in het Engels te worden geschreven).
- Diploma en diplomasupplement van je bachelor.
- ‘Formulier vakinhoudelijk niveau’.
- Bewijs Nederlandse taalvaardigheid (indien van toepassing en hoeft nog niet te zijn behaald bij aanmelding): Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (Educatief Professioneel -C1). Voor de honours track U-TEAch is ook toegestaan: NT2, lezen en luisteren, programma II.
- Indien van toepassing, bewijs onderwijsbevoegdheid en/of onderwijservaring:
- Bewijs (beperkte) tweedegraads bevoegdheid in hetzelfde dan wel een ander schoolvak
- Bewijs eerstegraads bevoegdheid in een ander schoolvak
- Bewijs van andere onderwijservaring
Ga naar Studielink om je aan te melden. Daarna ontvang je inloggegevens voor OSIRIS Online Application om je documenten te uploaden.
Meer informatie over Studielink vind je hier.
Nadat je je aanmelding bij Studielink hebt ingediend, ontvang je een e-mail met inloggegevens voor OSIRIS Online Application. Hier kun je alle benodigde documenten uploaden, je aanmelding indienen en de status van je aanmelding bekijken.
Nadat je alle documenten in OSIRIS hebt geüpload, wordt je dossier beoordeeld door de toelatingscommissie. We streven ernaar je binnen twintig werkdagen op de hoogte te stellen van onze beslissing. Is een selectiegesprek onderdeel van je toelatingsprocedure, dan ontvang je binnen 20 werkdagen bericht of je aan de vakinhoudelijke eisen voldoet.
Als je wordt toegelaten, staat in je toelatingsbeschikking beschreven wat de volgende stappen zijn om je in te schrijven. Je toelating kan voorwaardelijk zijn bijvoorbeeld omdat je je diploma nog moet behalen, je nog een taaltoets moet overleggen, je nog specifieke cursussen moet behalen of omdat je nog aan de matching/intake moet deelnemen. In sommige gevallen moet je eerst nog een premaster volgen of een zelfstudieopdracht maken. We verzoeken je om je voorwaarden voor toelating zorgvuldig te lezen.