Ervaringen

Onze eigen studenten weten natuurlijk als geen ander waarom het Utreccht Law College een goede keuze is. Lees meer over de ervaringen van onze studenten Pim, Gamze en Philippine.

Student Pim van Achthoven

Student Pim

Aan het einde van mijn middelbare school kreeg ik de droom rechter te worden. Via vmbo-tl, havo en een hbo-propedeuse, kwam ik uiteindelijk terecht bij het Utrecht Law College. Ik koos voor het ULC omdat ik uitdaging zocht in mijn studie. Niet alleen studeren wat voor het tentamen nodig is, maar juist ook verder kijken. Is een wetsartikel wel rechtvaardig? Verandert de positie van de rechter door de Urgenda-rechtszaak? De uitdagende component was mijn hoofdreden om mij aan te melden voor het ULC.

Lees meer

Het ULC heeft mij echter meer gebracht. Naast de uitdaging waardeer ik de academische community die het ULC kenmerkt. Als ik een vraag heb over de keuzemogelijkheden binnen de studie kan ik laagdrempelig daarover praten met mijn tutor. Ook komen de docenten met regelmaat langs bij activiteiten van de studieverenigingen Tilia en Sirius. Door de kleinschaligheid leer ik mijn medestudenten goed kennen. Zo ben ik bijvoorbeeld op reis gegaan met mijn mede-ULC’ers en ben ik regelmatig aanwezig bij borrels.

Door het ULC veranderde mijn droom om rechter te worden. Het inhoudelijke aspect maakte namelijk dat ik mij breder ben gaan oriënteren op de arbeidsmarkt. Ik maakte onder andere kennis met het beroep van bedrijfsjurist, ik pleitte in de rol van advocaat in de oefenrechtbank en door de academische community zag ik nog meer het enthousiasme van de docenten over hun vak. De wereld ligt gelukkig nog open en de mogelijkheden zijn alom aanwezig. En ik heb mijn plek gevonden met de uitdagende, sociale en inhoudelijk-verdiepende mogelijkheden die het ULC mij geboden heeft en biedt!

Student Gamze Yakut

Van kleins af aan wist ik al dat ik Rechtsgeleerdheid wilde studeren. Geen wonder, dat toen ik in de derde klas werd geïntroduceerd aan het Utrecht Law College (ULC), ik gelijk wist dat dit de plek voor mij zou zijn. Ik wil namelijk alles uit mijn studie halen. De uitdaging, verdieping en de kennis die je buiten het vakkenpakket krijgt, samen met het in contact komen met de praktijk, geven mij inspiratie en een doel om naar te streven.

Lees meer

De kleinschaligheid van het onderwijs aan het ULC laat iedereen zich thuis voelen en zorgt voor een leuke sfeer bij alle evenementen en excursies. De commissies binnen de studieverenigingen zijn voor en door studenten, dus alles wat georganiseerd wordt is ook daadwerkelijk wat studenten leuk en interessant vinden. Zo heb ik bijvoorbeeld onlangs een avondcollege over sportrecht gevolgd en ga ik dit jaar op ouderejaarsreis naar diverse steden in Marokko! 

Verder krijg je op het Utrecht Law College de geweldige kans om al vroeg in aanraking te komen met diverse advocatenkantoren en instanties, zoals het OM of het Hoger Gerechtshof. Dit zijn extra praktijkonderdelen van het ULC en dit zorgt al voor een goede overstap naar je toekomstige carrière. 

Naast alle inhoudelijke, culturele en externe activiteiten, zijn het toch de medestudenten en de docenten die het ULC maken wat het is. Vanaf het introductiekamp, wat nog voor de eerste onderwijsweek plaatsvindt, vorm je een hechte band met je mede ULC’ers . Deze band wordt met de tijd hechter. Dit geldt niet alleen voor je eigen jaarlaag, maar ook jaarlagen boven en onder jouw jaar! Deze verbondenheid zorgt ervoor dat iedereen zich deel van deze kleine community voelt. De docenten zijn ervaren en altijd te bereiken. Ook zijn ze enthousiast over hun vak, wat het leuk maakt als student om naar te luisteren.

Student Philippine Veerman

Philippine Veerman

Tijdens de oefenrechtbank in je eerste jaar leer je een pleidooi op te stellen aan de hand van een echt dossier en dit te bepleiten voor een rechtbank. Via lezingen, symposia en verdiepings-
onderwijs verkrijg je kennis die niet in je vakkenpakket is opgenomen. Professionals die ik heb horen spreken het afgelopen jaar waren onder andere een rechtbanktekenaar, een lijkschouwer, een explosievenexpert, een officier van justitie en zelfs Jan Terlouw. Al die sprekers hebben een andere invalshoek op het recht waardoor je steeds opnieuw geïnspireerd raakt. 

Lees meer

Door deel te nemen aan commissies leer je hoe het is om evenementen te organiseren, samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen. Het geeft een ontzettend trots en voldaan gevoel wanneer je zelf met succes een feest of module hebt georganiseerd waar enthousiast op wordt gereageerd. 

Het Utrecht Law College biedt veel kansen voor de toekomst. In je eerste jaar bezoek je advocatenkantoren en kun je een ministage lopen bij bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie of het College voor de Rechten van de Mens. Het ULC zorgt daarmee niet alleen voor een goede verbinding tussen je studieboek en de praktijk, maar ook tussen je studie en je verdere carrière.

Maar het mooiste aan het Utrecht Law College zijn absoluut de studenten. Zij zijn het creatieve brein achter alle evenementen die binnen het ULC worden georganiseerd. Dit idee van onderwijs voor én door gemotiveerde studenten is bij mijn keuze voor het ULC de doorslaggevende factor geweest. Doordat je je twee jaar lang in dezelfde werkgroep bevindt, ontstaat er daarnaast een hechte en vertrouwde groep waarin studenten en docenten betrokken zijn bij elkaar, en waar ruimte is voor discussie en voor het maken van fouten.