Toelating en inschrijven
Op deze pagina kun je alle informatie vinden die je nodig hebt om erachter te komen of je toelaatbaar bent voor deze opleiding en wat je nodig hebt om je aan te melden.
Inschrijven in 3 stappen
Stap 1: Controleer op je toelaatbaar bent
Bekijk hier of je toelaatbaar bent voor deze opleiding. Kies daarvoor de situatie die voor jou geldt.
Wat heb je voor diploma?
Wil je je aanmelden voor de centrale selectieronde van het Utrecht Law College? Dan moet je in ieder geval voldoen aan de standaardvoorwaarden die ook gelden voor toelating tot de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid in Utrecht.
Toelaatbare profielen
Alle vwo-profielen geven toegang tot de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. Om in te stromen zijn er geen vakken verplicht.
Toelating en aanmelding met hbo-propedeusediploma
Een hbo-propedeuse geeft toegang tot de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. Op deze pagina vind je meer uitgebreide informatie over rechten studeren met een hbo-propedeuse.
Colloquium doctum
Heb je geen diploma dat toegang geeft tot de universiteit? Dan kun je een toelatingsexamen afleggen, het zogenaamde colloquium doctum.
Welke diploma’s geven toegang?
In Nederland geeft zowel een Nederlands vwo-diploma als een hbo-propedeuse rechtstreeks toegang tot de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. Als je een buitenlands diploma hebt moet het Admissions Office vaststellen of je toegelaten kunt worden. Dit doen zij door te controleren of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlands vwo-diploma. Bekijk of jouw diploma aan de eisen voldoet, in deze lijst met diploma's.
Engelse taalvaardigheidseisen
Universiteit Utrecht gebruikt het EMI-systeem (English Medium of Instruction) om de Engelse taalvaardigheid van aanmelders te beoordelen. Dit systeem onderscheidt drie niveaus van taalvaardigheid: EMI-ready, EMI-experienced en EMI-advanced.
Het vereiste Engelse niveau voor toelating tot deze bacheloropleiding is EMI-ready.
Bezoek onze EMI-ready pagina voor bacheloropleidingen om de geaccepteerde tests, vereiste scores en vrijstellingen voor EMI-ready opleidingen te vinden.
Aanvullende eisen
Voor de Bachelor Rechtsgeleerdheid is een hoger niveau Nederlands vereist en kan een aanvullende toets voor Rechtsgeleerdheid nodig zijn. Voor meer details neem contact op met het Admissions Office.
Let op: Het is niet nodig om meteen bij het aanmelden al de testresultaten te overhandigen. In de voorwaardelijke toelatingsbrief die je van Admissions Office ontvangt staat de uiterlijke deadline vernoemd.
Stap 2: Doorloop de inschrijf- en selectieprocedure
Bekijk hier hoe jij je kan inschrijven voor deze opleiding.
Ik wil mij inschrijven met een:
Wanneer aanmelden?
We raden je aan je zo snel mogelijk aan te melden. De uiterste datum waarop we je complete aanmelding ontvangen moeten hebben is 1 april.
Opleiding met selectie
Dit is een opleiding met selectie. Dit betekent dat studenten via een speciale selectieprocedure al dan niet worden toegelaten. Om toegelaten te kunnen worden, moet je diploma aan de ingangseisen voldoen en moet je deelnemen aan de selectieprocedure. Op de pagina Selectie kun je lezen wat deze procedure inhoudt en wat er van je wordt verwacht.
Bekijk de stappen om je inschrijving compleet te maken op de pagina over Selectie bij het Utrecht Law College.
Stappenplan inschrijving
- Download de handleiding.
- Ga naar Studielink.
- Klik op Inloggen met DigiD en log in met je DigiD. Als je nog geen DigiD hebt kan je dat aanvragen op de site van DigiD. De activeringscode ontvang je binnen 5 dagen via de post. Als je niet in Nederland woont, kun je geen DigiD aanvragen. Klik dan op Inloggen via Studielink.
Na je inschrijving
De Universiteit Utrecht communiceert vooral via e-mail. Controleer ook regelmatig je spam-map.
Je krijgt onder andere bericht over de betaling van het collegegeld.
Wanneer aanmelden?
We raden je aan je zo snel mogelijk aan te melden. De uiterlijke datum waarop we je complete aanmelding ontvangen moeten hebben is 1 april.
Zorg dat alles voor de deadline binnen is!
Wanneer je je aanmeldt, moet je nog een aantal documenten uploaden. Zorg dat je je aanmelding met alle benodigde documenten ruim vóór de deadline indient. Als je je documenten kort voor de deadline indient en het blijkt dat ze niet compleet zijn of niet aan onze voorwaarden voldoen, wordt je aanmelding niet in behandeling genomen.
Het kost ook tijd om je voor te bereiden op eventuele extra examens die je mogelijk moet afleggen, dus hoe sneller je dit weet, hoe beter!
Wanneer kun je een beslissing verwachten?
Nadat je je aanmelding hebt ingediend, controleert het Admissions Office of je alle benodigde documenten hebt aangeleverd en of je aanmelding inderdaad compleet is. Zo ja, dan beoordelen zij of je diploma equivalent is aan een Nederlands VWO-diploma en of je voldoet aan de ingangseisen. Binnen 3 weken nadat ze je volledige dossier hebben ontvangen, hoor je of je bent toegelaten.
Opleiding met selectie
Dit is een opleiding met selectie. Dit betekent dat studenten via een speciale selectieprocedure al dan niet worden toegelaten. Om toegelaten te kunnen worden, moet je diploma aan de ingangseisen voldoen en moet je deelnemen aan de selectieprocedure. Op de pagina Selectie kun je lezen wat deze procedure inhoudt en wat er van je wordt verwacht.
Stappenplan inschrijving
- Controleer of je aan de toelatingseisen voor deze bachelor voldoet.
- Meld je op tijd aan, bij voorkeur ruim voor de deadline
- Lees de aanmeldhandleiding.
- Ga naar Studielink en doe een verzoek tot inschrijving.
- Ben je ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, dan heb je een DigiD nodig. Als je nog geen DigiD hebt, kost het aanvragen hiervan 5 werkdagen.
- Woon je op dit moment officieel niet in Nederland, dan kun je geen DigiD aanvragen. Klik dan op Studielink-account aanmaken zonder DigiD.
- Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink krijg je een e-mail met je inloggegevens voor OSIRIS Online Application. Hier kun je de vereiste documenten uploaden en de Application fee betalen, indien vereist.
Vereiste documenten
Je moet de volgende formulieren en documenten indienen:
- Een scan van je paspoort
- Indien nodig: een scan van je Nederlandse verblijfsvergunning
- Een scan van je diploma(‘s) of een Bewijs te behalen diploma (indien nodig met officiële vertalingen)
- Een scan van je cijferlijst(en) (indien nodig met officiële vertalingen)
- Een scan van je officiële Engelse taaltoets report of certificaat
- Een scan van je officiële Nederlandse taaltoets report of certificaat
Na je inschrijving
De Universiteit Utrecht communiceert vooral via e-mail. Controleer ook regelmatig je spam-map.
Je ontvangt onder andere informatie over collegegeld.
Selectie
Voor deze opleiding geldt een selectieprocedure. Het verdiepende en verbredende programma is bedoeld voor gemotiveerde, nieuwsgierige studenten die bereid zijn en het leuk vinden om tijd te besteden aan extra activiteiten binnen en rondom de studie Rechtsgeleerdheid. Bekijk hier de stappen die je moet doorlopen.
Bekijk hier de selectieprocedureStap 3: Doe mee aan een matchingdag
Je wil natuurlijk een studie kiezen die goed bij je past. Universiteit Utrecht vindt dat ook belangrijk en daarom is matching een verplicht onderdeel van je inschrijving. Op basis van je ervaringen en de feedback die je krijgt tijdens de matching kun je zelf beslissen of je start met de opleiding.
Hoe ziet onze matching eruit?
Het matchingstraject kan verschillen per opleiding. Hieronder lees je hoe het matchingstraject voor deze opleiding eruitziet.
Wanneer je je inschrijft voor het collegejaar 2024-2025 doe je mee aan de matching van Rechtsgeleerdheid, ook als je je inschrijft voor het ULC. Dat houdt het volgende in:
Matchingsformulier
Binnen twee weken na je inschrijving in Studielink ontvang je een matchingsformulier. Hierop vul je informatie over je vooropleiding in, maar motiveer je bijvoorbeeld ook je keuze voor Rechtsgeleerdheid. Tevens kun je hier je keuze voor één van de matchingsperiodes aangeven.
Matchingsdag
De volgende verplichte stap is deelname aan de online matchingsactiviteit van Rechtsgeleerdheid. Je bekijkt een aantal kennisclips, bestudeert literatuur, maakt een verplichte multiple choice-toets en je werkt aan een casus.
Je kunt kiezen voor deelname aan de matchingsperiode in april, mei of juni. Op de 1e werkdag van je gekozen periode ontvang je een uitnodiging voor de online matchingsactiviteit van je keuze en krijg je toegang tot het studiemateriaal. Je hebt dan twee weken de tijd om de matchingsactiviteit af te ronden.
Door te matchen in april heb je nog ruim de tijd om een andere opleiding te zoeken in het geval Rechtsgeleerdheid toch niet de juiste keuze blijkt te zijn. Kies dus bij voorkeur voor vroege matching.
Feedback
Op basis van je ervaringen en de feedback die je krijgt tijdens de matching kun je zelf beslissen of je start met de opleiding.
Uitzondering
Woon je in het buitenland of op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius of Sint-Maarten, dan is deelname aan matching niet verplicht. Neem contact met ons op als je toch aan de matching wilt deelnemen.
Wanneer vindt de matching plaats?
Wanneer je je inschrijft voor het ULC, doe je mee aan de matching van Rechtsgeleerheid. Bij Rechtsgeleerdheid vindt matching plaats in:
- April
- Mei
- Juni
Heb je nog vragen over het matchingstraject?
Heb je vragen over de matching? Bekijk onze veelgestelde vragen hieronder. Staat je vraag er niet bij? Dan kan je altijd contact met ons opnemen via studiepunt.rechten@uu.nl.
In de wet staat dat je als aankomend student recht hebt op studiekeuzeactiviteiten als je je voor 1 mei aanmeldt. De Universiteit Utrecht vindt het zó belangrijk dat je bewust kiest voor je opleiding dat we de studiekeuzecheck, die wij matching noemen, verplicht stellen. Uit ervaring weten we dat studenten die op tijd een studie kiezen en een bewuste afweging daarbij maken, een grotere kans hebben om een goede start te maken in hun studie en het eerste jaar te halen.
In enkele zeer uitzonderlijke gevallen kun je je ook na 1 mei aanmelden (zie vraag 3). Ook dan ben je bij de Universiteit Utrecht verplicht om matching te doen.
Dat is alleen in bijzondere gevallen nog mogelijk. Alleen als je in een van onderstaande bijzondere situaties zit, dan accepteert de Universiteit Utrecht je inschrijving na 1 mei en kun je meedoen aan de matchingsactiviteit.
Bijzondere situaties (uitzonderingscategorieën)
Ik heb op uiterlijk 31 juli 2025 minimaal 45 EC bij een andere bacheloropleiding aan de Universiteit Utrecht behaald en ik wil switchen.
Als je uiterlijk op 31 juli minimaal 45 EC bij een andere bacheloropleiding aan de Universiteit Utrecht hebt behaald en wilt switchen, dan dien je uiterlijk op 31 juli een inschrijfverzoek in via Studielink en geef je daarna uiterlijk op 31 juli in het online uitzonderingsformulier aan dat je in een uitzonderingscategorie valt. De link naar dit formulier ontvang je per e-mail. Heb je kans op een negatief bindend studieadvies? Wacht dan niet totdat je dit advies officieel hebt ontvangen maar oriënteer je tijdig op een alternatieve studiekeuze. Je kunt de bewijsstukken die jouw negatief bindend studieadvies aantonen later inleveren.
- Ik heb te laat te horen gekregen dat ik een negatief bindend studieadvies heb behaald bij een andere opleiding.
Heb je te laat te horen gekregen dat je een negatief bindend studieadvies (conform artikel 7.8b van de Wet Hoger Onderwijs) hebt behaald bij een andere opleiding? Dan dien je uiterlijk op 31 juli een inschrijfverzoek in via Studielink en geef je daarna uiterlijk op 31 juli in het online uitzonderingsformulier aan dat je in een uitzonderingscategorie valt. De link naar dit formulier ontvang je per e-mail. Het dient te gaan om een schriftelijk definitief en bindend studieadvies dat aan jou is verstrekt.
- Ik heb uiterlijk op 1 mei een inschrijfverzoek voor een andere bacheloropleiding gedaan.
Heb je je uiterlijk op 1 mei voor een andere bacheloropleiding ingeschreven? Dan dien je uiterlijk op 31 juli een inschrijfverzoek in via Studielink. Let op dat het hier een inschrijving voor komend collegejaar betreft, niet het huidige collegejaar. Houd je je niet aan de gestelde deadlines, dan zal je inschrijfverzoek worden afgewezen en kun je niet meer starten met de opleiding.
Instromen met een hbo-propedeuse
Ben je bezig met je hbo-propedeuse en weet je nog niet zeker of je deze gaat halen? Dan val je niet in een uitzonderingscategorie. Zorg er dan dus voor dat je je uiterlijk 1 mei inschrijft bij de Universiteit Utrecht.
Niet-Nederlands diploma
Meld je je aan met een niet-Nederlands diploma en wil je op grond van een negatief bindend studieadvies (uitzondering 2) een inschrijfverzoek indienen na 1 mei, dan moet je uiterlijk 31 juli je aanmelddossier bij het International Student Admissions hebben ingediend.
Opleidingen organiseren matchingsactiviteiten in april en in juni. Als je wordt uitgenodigd voor de matchingsactiviteit, dan wordt verwacht dat je daaraan deelneemt. Indien je door overmacht niet kan meedoen, dan kun je een verzoek om op een alternatieve datum te matchen indienen (neem hiervoor contact op met het Studiepunt van de opleiding). Als het verzoek wordt ingewilligd, word je voor een ander moment uitgenodigd. De matchingsactiviteit in 2024 kan een combinatie zijn van offline en online activiteiten. We informeren je hierover per e-mail.
Wordt je verzoek niet ingewilligd, dan verwachten we dat je aanwezig bent bij de matchingsactiviteit waarvoor je bent uitgenodigd. Als je afwezig bent, wijzen we je inschrijfverzoek af en kun je dit collegejaar niet beginnen met die opleiding.
Mocht je vanwege het inlassen van een tussenjaar langere tijd in het buitenland verblijven, waardoor reisafstand een belemmering vormt om aanwezig te zijn bij matching binnen de reguliere matchingsperiodes (april en juni), dan mag je de matchingsactiviteiten ook in augustus doen. Je moet hier wel een verzoek voor indienen en kunnen aantonen dat je gedurende de reguliere matchingsperiodes in het buitenland verblijft (denk aan een stage- of arbeidsovereenkomst).
Let op: geplande vakantie is geen reden om niet op de matchingsactiviteit aanwezig te zijn.
Ja, maar dan moet je voor beide studies in dezelfde periode matching doen en dat kost je veel tijd. Matching doe je per opleiding. Als je je voor meer dan één opleiding van de UU aanmeldt, dan vul je per opleiding een matchingsformulier in en volg je per opleiding een matchingsactiviteit.
Twijfel je nog tussen twee opleidingen? Bezoek dan eerst open dagen om zo meer duidelijkheid te krijgen over de opleidingen waarin je geïnteresseerd bent.
Schrijf je je voor half maart in voor de opleiding die je het leukst lijkt, dan ga je bij de meeste opleidingen in april matchen. Weet je het daarna nog niet zeker, dan kun je je ook na 1 mei nog inschrijven voor een andere opleiding bij de UU. De matching voor deze opleiding is in juni. Je hoeft je dus niet meteen in te schrijven voor twee opleidingen.
Als je op de uiterste aanmelddatum van 1 mei in het buitenland woont en de reisafstand vormt een belemmering om voor de matchingsactiviteit naar de Universiteit Utrecht te komen, kun je ontheffing aanvragen voor deelname aan de matching. Je ontvangt na aanmelding automatisch een uitnodiging voor het online matchingsformulier, waarin ook een link naar het ontheffingsformulier voor de matching is opgenomen. Je kunt tot uiterlijk 8 mei een verzoek tot ontheffing aanvragen. De Universiteit Utrecht controleert vervolgens of je op 1 mei op een Nederlands adres geregistreerd staat in het Basisregister Persoonsgegevens (BRP). Alleen als je niet op een Nederlands adres geregistreerd staat, wordt je verzoek ingewilligd.
Woon je in het buitenland, maar wil je toch graag deelnemen aan de matching? Neem dan contact op met het Studiepunt van je opleiding, zodat we samen kunnen kijken wat de mogelijkheden zijn.
Nadat je je hebt aangemeld voor een opleiding in Studielink, ontvang je automatisch een e-mail met inloggegevens voor OSIRIS Online Application. In OSIRIS Online Application vul je het matchingsformulier in. Je ontvangt per e-mail een bevestiging als je dit op tijd doet.
Heb je geen inloggegevens voor OSIRIS Online Application ontvangen of zie je het matchingsformulier daar niet? Controleer dan eerst je ongewenste e-mail en ga na of je e-mailadres correct in Studielink staat geregistreerd. Ligt het hier niet aan? Neem dan contact op met Studentenservice.
Nee, maar je krijgt wel feedback op je verwachtingen, motivatie en hoe je het tijdens het onderwijs gedaan hebt. Dit maakt duidelijk of je met jouw aanpak tijdens de matchingsactiviteiten op de goede weg bent of dat je het anders moet doen. Ook krijg je meer inzicht in wat de studie inhoudt, waardoor je beter kunt inschatten of die bij je past. Mocht je op basis van deze feedback en je ervaringen behoefte hebben aan een individueel gesprek met een docent of studieadviseur van de opleiding, dan zijn daar mogelijkheden voor via het Studiepunt.
De universiteit gebruikt de gegevens bij de gesprekken tijdens de matchingsactiviteiten en bij de begeleiding in het eerste jaar. Docenten van je opleiding die betrokken zijn bij de matching en begeleiding hebben toegang tot de informatie uit de formulieren. Ook gebruiken we de gegevens anoniem om onderzoek te doen naar factoren die belangrijk zijn voor studiekeuze.
Twijfel je nog tussen meerdere opleidingen? Neem dan deel aan onze online open dagen. Hier kan je informatie krijgen over de opleidingen die jou interessant lijken en kun je vragen stellen. De matchingsactiviteit is bedoeld om je uiteindelijke keuze te toetsen. Je begint bij matching alvast met studeren en je krijgt echt onderwijs dat helemaal voor jou als aankomende student is ingericht en waarbij je zelf aan de slag gaat. Zo kun je nagaan of de opleiding van je keuze bij je past.
Mocht je door de matching uitvinden dat de opleiding toch niet bij je past, dan moet je opnieuw een keuze maken. We raden je aan om in april aan matching mee te doen. Mocht je dan toch nog willen wisselen van opleiding, dan kun je in juni opnieuw aan matching meedoen.
Als je je hebt aangemeld voor een opleiding met numerus fixus, dan krijg je op 15 april via Studielink een rangnummer. Je kunt dan al een inschatting maken of je toegelaten gaat worden of niet. We raden je aan om je voor de zekerheid uiterlijk 1 mei voor een alternatieve opleiding in te schrijven als je nog geen Bewijs van Toelating hebt gehad.
Geef je je niet voor 1 mei op, dan kun je ook later nog een alternatieve studie opgeven en doe je matching in juni. Let op: als je je snel opgeeft, heb je nog tijd om weer te switchen als je na de matching in juni vindt dat de opleiding toch niet helemaal bij je past.
Lees meer over het proces van toelating bij opleidingen met numerus fixus.
Heb je kans op een negatief bindend studieadvies? Wacht dan niet totdat je dit advies officieel hebt ontvangen, maar oriënteer je tijdig op een alternatieve studiekeuze en schrijf je uiterlijk 1 mei in voor een nieuwe opleiding, zodat je op tijd mee kunt doen aan matching. Je kunt de bewijsstukken die jouw negatief bindend studieadvies aantonen later inleveren.
Ontvang je na 1 mei een negatief bindend studieadvies, dan dien je een inschrijfverzoek in via Studielink en dien je daarna uiterlijk op 31 juli het ingevulde uitzonderingsformulier in. De link naar dit formulier ontvang je per e-mail. Zorg dat je dit uiterlijk 31 juli doet, want na die datum kun je niet meer deelnemen aan matching en dus ook niet worden toegelaten tot de opleiding.
Ook als je nog niet zeker weet of je een negatief bindend studieadvies gaat behalen (maar wel een risico loopt), wordt van je verwacht dat je je tijdig aanmeldt voor de matching. Wacht dus niet tot het laatste moment.
Je deelname aan matching voor een opleiding blijft één jaar geldig. Zak je voor je eindexamen of start je om een andere reden niet in september na je matchingsactiviteit, dan hoef het jaar daarop niet opnieuw deel te nemen aan matching bij dezelfde studie. Als je besluit een andere opleiding te gaan doen, dan moet je daarvoor wel deelnemen aan matching. Het kan zijn dat je bij een nieuwe inschrijving voor dezelfde studie toch een uitnodiging voor matching krijgt. Neem in dat geval contact op met het studiepunt van de studie, zie overzicht facultaire studiepunten.
De voor aankomend studiejaar vastgestelde regels over matching staan in het Reglement inschrijving en collegegeld (pdf).
Als je het niet eens bent met een besluit (dat je bijvoorbeeld niet aan de inschrijfverplichtingen van matching hebt voldaan), dan kun je, binnen 6 weken na verzending van het besluit, bezwaar aantekenen bij het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht. In de beslissing die per e-mail is verzonden, staan instructies voor het indienen van een bezwaar. Mocht je niet meer in het bezit zijn van het besluit, dan kun je dit opvragen bij Studentenservice. De deadlines zijn als volgt:
- Als je bent afgewezen en je valt niet in een uitzonderingscategorie, dan heb je 6 weken te tijd om bezwaar te maken. De link naar dit formulier ontvang je via e-mail.
- Als je bent afgewezen en je valt wel in een uitzonderingscategorie, dan dien je zo snel mogelijk, maar uiterlijk op 1 augustus een uitzonderingsverzoek in. De link naar dit formulier ontvang je via e-mail.
Bij het indienen van deze verzoeken vragen we je om bewijsstukken mee te sturen.
Alle stappen op een rijtje:
- Je hebt zo snel mogelijk, en uiterlijk op 1 mei een verzoek tot inschrijving gedaan in Studielink.
- Je hebt een online matchingsformulier ingevuld en tijdig retour gestuurd.
- Je hebt deelgenomen aan het volledige programma van een matchingsactiviteit.
- Je bent toelaatbaar voor de opleiding op basis van je vooropleiding.
- Je hebt de Universiteit Utrecht gemachtigd om het collegegeld af te schrijven (in juni ontvang je hierover bericht).
Nee, deelname aan matching is gratis.
Als je in verband met matching toegang tot bepaalde IT-diensten nodig hebt (zoals Blackboard), dan ontvang je een tijdelijk account. We noemen dit een ‘Sunrise account’. Om die IT-diensten te gebruiken moet je jouw Solis-wachtwoord instellen en vaak ook je twee-factor-authenticatie. Volg hiervoor de instructies die je in de e-mail hebt ontvangen over je Solis-id. Het ontvangen van een Solis-id zegt niets over de status van je inschrijving.
Zodra je definitief ingeschreven bent, wordt je Sunrise account omgezet in een studentaccount. Je krijgt dan toegang tot alle IT-voorzieningen voor studenten. Als je je niet definitief inschrijft voor een studie dan vervalt het Sunrise account automatisch.