Waarom leren kinderen gemakkelijker Nederlands dan volwassenen nieuwkomers? Hoe kunnen Nederlandstalige overheden sociale ongelijkheid verkleinen door hun communicatie begrijpelijker te maken? Kan Nederlandstalige literatuur mensen anders laten denken over het koloniale verleden? Uniek aan de Utrechtse opleiding Nederlands is de aandacht voor dit soort maatschappelijke vraagstukken in álle Nederlandstalige gebieden, ook buiten Europa. Daarnaast hebben we alle aandacht voor jou als schrijver.

icon prize
nr. 1
volgens studenten de beste van Nederland!
Studiekeuzegids Bachelors 2024
Icon of a globe
ervaar
studeren in het buitenland
ervaar het Nederlands vanuit een nieuw perspectief
keuze
je wordt breed opgeleid
veel keuze in aansluitende masters én beroepen

Je wordt expert in Nederlandse talen en culturen

Onze studenten beantwoorden ál jouw vragen!

Je leert onderzoeken hoe mensen het Nederlands gebruiken om anderen te overtuigen, zichzelf te begrijpen en uit te drukken wie ze zijn. Nu en in het verleden, binnen en buiten Nederland.

Ervaar de opleiding

Wat ga je leren?

Je gaat leren dat maatschappelijke vraagstukken die te maken hebben met taal en cultuur draaien om variatie. Het Nederlands dat je in het NOS-achtuurjournaal hoort, is anders dan het Nederlands dat je in de rechtszaal, in romans, of op sociale media tegenkomt. Dit kan bovendien verschillen van Oostende tot Paramaribo. Je leert die varianten te doorgronden, om bijvoorbeeld communicatieproblemen op te lossen, taalverwervingsproblemen te verhelpen en de expressiemogelijkheden van taal optimaal te benutten.

naar het studieprogramma

Wat kun je ermee worden?

Als je Nederlands studeert, kun je journalist, communicatieadviseur, leraar Nederlands, medewerker bij een uitgeverij of museum en veel meer worden. Kijk maar eens op #wijzijnneerlandici.

De studie Nederlands verschilt heel erg van het schoolvak Nederlands. De kracht en pracht van geschreven en gesproken woorden blijven mij verrassen.

Tweedejaarsstudente Ümmünur
Ümmünur is tweedejaarsstudent

Bepaal je eigen koers

In het eerste jaar maak je bij Nederlands kennis met literatuur, communicatie en taalkunde. In het tweede jaar specialiseer je je in één van die richtingen, of je kiest voor de taalvergelijkende 'Crossing Borders' track. In je vrije ruimte kun je cursussen volgen over Nederlands en Recht, AI en Cognitie, Religie, Geschiedenis, Filosofie en veel meer. In alle jaren van de studie leer je veel verschillende onderzoeksmethoden kennen: van digitale analyses tot interviews, van close reading tot experimenteel onderzoek. 

En wil je nog meer uit je studie halen? Dan kun je kiezen voor honoursonderwijs of een dubbele bachelor. Wil je tijdens je studie al voor de klas staan? Volg dan een educatieve minor

Waarom Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht?

Omdat...

  • je werkt aan je ontwikkeling als schrijver. In het Schrijftraject van de opleiding leer je academisch én creatief schrijven.
  • je college krijgt van een internationale groep docent-onderzoekers die hun onderzoek in het onderwijs gebruiken. Onderzoek naar gezondheidscommunicatie, jongerentaal en- culturen, klimaatstudies, communicatie tussen mensen en dieren, Nederlandstalige literatuur overzee en veel meer. Kijk bijvoorbeeld naar onze Kennisclips en het online college van prof. dr. Geert Buelens
  • je in Utrecht een educatieve minor kunt volgen, of stage kunt lopen als docent aan een universiteit in een van de 40 landen waar wereldwijd Nederlands wordt gegeven.
  • Utrecht UNESCO City of Literature is, dé plek dus om Nederlands te studeren!
  • je lid kunt worden van Studievereniging Awater. Zij organiseren activiteiten voor taalfanaten, zoals borrels, studiereizen, schrijfwedstrijden en werkbezoeken. Bovendien maken ze hun eigen tijdschrift, waarin je ook je creatieve ei kwijt kunt! Je kunt daarnaast deelnemen aan de Utrechtse Introductietijd. Lees meer over op kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan.

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Nederlandse taal en cultuur een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze studie kozen. Bekijk Nederlands in cijfers op Studiekeuze123. Zo kun je deze studie vergelijken met andere landelijke opleidingen.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56804