Zoek je een brede studie die je leert om de Nederlandse taal en cultuur te onderzoeken vanuit nationaal en internationaal perspectief? Wil je weten hoe mensen het Nederlands gebruiken om allerlei doelen te bereiken? En hoe we via media communiceren, en zo culturen tot stand brengen en een samenleving vormen? Dan is Nederlands studeren in Utrecht écht iets voor jou!

icon prize
nr. 1
volgens studenten de beste van Nederland!
Studiekeuzegids Bachelors 2023
Icon of a globe
ervaar
studeren in het buitenland
ervaar het Nederlands vanuit een nieuw perspectief
keuze
je wordt breed opgeleid
veel keuze in aansluitende masters én beroepen

Expert in Nederlandse zaken

Onze studenten vertellen over hun ervaringen met de opleiding

Voor veel Nederlanders is het spreken van Nederlands heel gewoon. Maar dat is het niet. Naast het Nederlands dat je in het NOS 8-uur journaal hoort, worden er, van Oostende tot Paramaribo, verschillende varianten van het Nederlands gesproken. Jongeren hebben een eigen soort Nederlands, een dokter praat anders dan een rapper.

Wat ga je leren?

Om te begrijpen hoe Nederlands werkt zijn er experts nodig die oog hebben voor alle verschillen. Maar het ook belangrijk vinden dat het Nederlands voor iedereen toegankelijk is. Wie moeilijk kan lezen en schrijven heeft in Nederland een enorme achterstand. Wij maken je expert in Nederlandse zaken. Iemand die een complex systeem van taalvarianten en subculturen begrijpt en die, in een wereld die steeds internationaler wordt, kan bijdragen aan een betere communicatie tussen al die groepen. Wat je ermee kunt worden? Kijk maar eens op #wijzijnneerlandici

De studie Nederlands verschilt heel erg van het schoolvak Nederlands. De kracht en pracht van geschreven en gesproken woorden blijven mij verrassen.

Tweedejaarsstudente Ümmünur
Ümmünur is tweedejaarsstudent

Bepaal je eigen koers

Bij de studie Nederlands kijk je ook over de grenzen van het eigen vakgebied, de neerlandistiek. Je vergroot je kennis over de Nederlandse taal en cultuur met inzichten uit tal van andere vakgebieden, zoals literatuurwetenschap, communicatiewetenschap, taalwetenschap, cognitiewetenschappen, kunstmatige intelligentie, geschiedenis en rechtsgeleerdheid. Wil je nog meer uit je studie halen? Dan kun je kiezen voor honoursonderwijs of een dubbele bachelor of een educatieve minor volgen, zodat je meteen voor de klas mag staan na je studie. Je kunt er ook voor kiezen om over de grenzen van je eigen bachelor heen te kijken. Samen met andere ‘talen-studenten’ kun je namelijk onze unieke en gloednieuwe 'Crossing Borders' track volgen!

Waarom Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht?

Omdat...

  • deze studie je veel leert over lokale, regionale en internationale varianten van het Nederlands. Daarnaast leer je die kennis gebruiken als spreker en schrijver.
  • Utrecht een grote internationale groep deskundige en zeer betrokken docent-onderzoekers en hoogleraren communicatie, taalkunde en moderne en historische letterkunde heeft, die graag hun kennis met je delen. Check onze Kennisclips en het college van prof. dr. Geert Buelens
  • je enkel in Utrecht de Crossing Borders-track kan volgen. Binnen deze track volg je een Nederlanstalig programma maar neem je je expertise ook mee in een Engelstalig vakkenpakket waarin je met studenten van andere opleidingen taal- en cultuurvergelijkend onderzoek doet.
  • je lid kunt worden van Studievereniging Awater. Zij organiseren activiteiten zoals borrels, studiereizen, schrijfwedstrijden, werkbezoeken en de introductie voor eerstejaars. Bovendien maken ze hun eigen tijdschrift!
  • de studie Nederlands in Utrecht je laat ervaren dat wetenschap verbonden is met creativiteit, verbeelding en persoonlijke ontwikkeling. 
  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert (dat UNESCO City of Literature is!). Lees meer over de Utrechtse Introductietijdop kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan.

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Nederlandse taal en cultuur een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze studie kozen. Bekijk Nederlands in cijfers op Studiekeuze123. Zo kun je deze studie vergelijken met andere landelijke opleidingen.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2023-2024): € 2.314

Instellingstarief 2023-2024: € 10.365 (EU), € 11.523 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56804