Pssst...!

Wil jij weten wat het is om Nederlandse taal en cultuur te studeren? Kom dan naar ons proefcollege: 'Lezen en geletterdheid in de Lage Landen van 1400 tot 1600'!

Lees meer

Proefcollege Nederlandse Taal en Cultuur | Lezen en geletterdheid in de Lage Landen (1400-1600) | 20 januari 2023, 16:00-17:00u (online)

Ben je geïnteresseerd in taal, tekst, cultuur, literatuur of geschiedenis? Heb je dan al eens overwogen om Nederlands te gaan studeren?

In dit proefcollege neemt docent-onderzoeker dr. Renske Hoff je mee naar de vijftiende en zestiende eeuw. Vaak wordt gedacht dat in die periode boekbezit en geletterdheid in Nederland en Vlaanderen (‘de Lage Landen’) voorbehouden was aan de geestelijkheid en aan de rijke laag van de bevolking, en dan aan mannen in het bijzonder. Maar klopt dat wel?

In dit college onderzoeken we lezen en geletterdheid. Wie konden er lezen in de Lage Landen aan het einde van de Middeleeuwen? Hoe leerde men lezen? Welke boeken waren populair? En hoe kunnen onderzoekers van nu kennis verzamelen over de lees- en boekcultuur van een periode die zo lang geleden is en waaruit maar zo weinig bewijsmateriaal bewaard is gebleven?

Je kunt je aanmelden voor het proefcollege door een e-mail te sturen naar: prof. dr. Els Stronks, e.stronks@uu.nl. Je ontvangt een Teams-link om deel te nemen. Hopelijk tot de 20ste!

Meld je aan

Zoek je een brede studie die je leert om de Nederlandse taal en cultuur te onderzoeken vanuit nationaal en internationaal perspectief? Wil je weten hoe mensen het Nederlands gebruiken om allerlei doelen te bereiken? En hoe we via media communiceren, en zo culturen tot stand brengen en een samenleving vormen? Dan is Nederlands studeren in Utrecht echt iets voor jou!

icon prize
nr. 1
volgens studenten de beste van Nederland!
Studiekeuzegids Bachelors 2023
keuze
je wordt breed opgeleid
veel keuze in aansluitende masters én beroepen
Icon of a globe
ervaar
studeren in het buitenland
ervaar het Nederlands vanuit een nieuw perspectief

Aan de slag met Nederlands

Onze studenten vertellen over hun ervaringen met de opleiding

Deze studie leidt Neerlandici op (check #wijzijnneerlandici). Dat zijn deskundige onderzoekers die oog hebben voor alle varianten van de Nederlandse taal en cultuur. Neerlandici hebben een brede expertise en werken als onderzoeker, journalist, beleidsmedewerker, docent, redacteur, ondernemer, communicatiespecialist of schrijver.

Wat ga je leren?

De studie Nederlands in Utrecht daagt je uit de wetenschappelijke, maatschappelijke en sociale ontwikkelingen te bestuderen die te maken hebben met de Nederlandse taal en cultuur, en die spelen binnen o.a. bedrijven, overheden, culturele organisaties, politiek, sport en religie. We stellen vragen als: waarom lezen Nederlandse jongeren graag Engelstalige boeken? Wat betekent het dat in jongerentaal zoveel woorden uit andere talen (Engels, Arabisch etc.) voorkomen? Welke effecten hebben nieuwe digitale media op ons idee van literatuur en op onze communicatiemogelijkheden? Je leert die vragen stellen, en er onderzoekend antwoorden op te vinden en die helder op te schrijven. 

Binnen een maand na mijn afstuderen kreeg ik nieuwe, interessante opdrachten. Ik werk voor een hoop bekende media, schreef twee boeken over sport en word regelmatig gevraagd om op radio of tv mijn mening over sport te geven.

Nynke is alumna
Nynke de Jong is freelancer en schrijver

Bepaal je eigen koers

Bij de studie Nederlands kijk je ook over de grenzen van het eigen vakgebied, de neerlandistiek. Je vergroot je kennis over de Nederlandse taal en cultuur met inzichten uit tal van andere vakgebieden, zoals literatuurwetenschap, communicatiewetenschap, taalwetenschap, cognitiewetenschappen, kunstmatige intelligentie, geschiedenis en rechtsgeleerdheid. Ook leer je heel veel verschillende onderzoeksmethoden kennen: van digitale analyses tot interviews, van close reading tot experimenteel onderzoek. 

En wil je nog meer uit je studie halen? Dan kun je kiezen voor honoursonderwijs of een dubbele bachelor. Of wil je tijdens je studie al voor de klas staan? Volg dan een educatieve minor

Je kunt er ook voor kiezen om over de grenzen van je eigen bachelor heen te kijken. Samen met andere ‘talen-studenten’ kun je namelijk onze unieke en gloednieuwe 'Crossing Borders' track volgen!

Je moet Nederlandse taal en cultuur in Utrecht studeren, omdat

  • deze studie je veel leert over lokale, regionale en internationale varianten van het Nederlands. Daarnaast leer je die kennis gebruiken als spreker en schrijver.
  • Utrecht een grote internationale groep deskundige en zeer betrokken docent-onderzoekers en hoogleraren communicatie, taalkunde en moderne en historische letterkunde heeft, die graag hun kennis met je delen. Kijk bijvoorbeeld naar onze Kennisclips en het online college van prof. dr. Geert Buelens
  • je lid kunt worden van Studievereniging Awater. Zij organiseren activiteiten zoals borrels, studiereizen, schrijfwedstrijden, werkbezoeken en de introductie voor eerstejaars. Bovendien maken ze hun eigen tijdschrift!
  • de studie Nederlands in Utrecht je laat ervaren dat wetenschap verbonden is met creativiteit, verbeelding en persoonlijke ontwikkeling. 
  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert (dat UNESCO City of Literature is!). Lees meer over de Utrechtse Introductietijdop kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan.
  • je enkel in Utrecht de 'Crossing Borders' track kan volgen. Binnen deze track van je BA volg je een volwaardig taalspecifiek programma maar neem je je expertise ook mee in een speciaal ontworpen Engelstalig vakkenpakket waarin je met studenten van andere BA-programma’s aan de slag gaat met taal- en cultuurvergelijkend onderzoek. 

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten natuurlijk als geen ander waarom de opleiding Nederlandse taal en cultuur een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze opleiding hebben gekozen en wat de studie zo uniek maakt.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2023-2024): € 2.314

Instellingstarief 2023-2024: € 10.365 (EU), € 11.523 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56804