Ervaar de opleiding

Er zijn verschillende mogelijkheden om een eerste indruk te krijgen van de opleiding Nederlandse taal en cultuur in Utrecht. Zo kun je een open dag bezoeken of je opgeven voor een meeloopdag. Daarnaast kan je de ervaringen bekijken van studenten die de opleiding zelf volgen.

Kom je 29 januari 2025 online proefstuderen?

In dit proefcollege Nederlands laat promovenda Semmy Claassen jullie zien wat online lezersgemeenschappen binnen het literaire veld precies in hebben te brengen. Hoe reageren traditionele spelers in dat veld op de populariteit en invloed van BookTok, BookTube en Bookstagram? Creëren jongeren via deze platforms een verschuiving binnen het bestaande literaire veld, of maken ze misschien zelf een nieuw veld?

Meer informatie

Er wordt vaak gezegd dat ‘de jeugd van tegenwoordig’ nauwelijks leest. Voor een deel van de jongeren klopt dat, maar zeker niet voor iedereen. Een deel van de jongeren is namelijk actief binnen online lezersgemeenschappen op de platforms TikTok, YouTube en Instagram. Op respectievelijk BookTok, BookTube en Bookstagram delen en bekijken ze content over boeken. En met effect: 42% van de 12-24-jarigen haalt hier boekentips vandaan. Onderzoekers zeggen dan: deze online lezersgemeenschappen zijn een niet meer te ontkennen speler in het literaire veld. Want ze zien ‘literatuur’ in navolging van sociologen als Bourdieu als een ‘veld’ waarin allerlei spelers – schrijvers, lezers, uitgevers, jury’s van prijzen enzovoort – bepalen wat er gebeurt.

In dit proefcollege Nederlands laat promovenda Semmy Claassen jullie zien wat online lezersgemeenschappen binnen het literaire veld precies in hebben te brengen. Hoe reageren traditionele spelers in dat veld op de populariteit en invloed van BookTok, BookTube en Bookstagram? Creëren jongeren via deze platforms een verschuiving binnen het bestaande literaire veld, of maken ze misschien zelf een nieuw veld? We bestuderen eerst de content van BookTok, BookTube en Bookstagram, nemen ook jullie eigen ervaringen ermee mee als jullie die hebben, en kijken dan hoe we de dynamiek van online lezersgemeenschappen volgens de veldtheorie van Bourdieu kunnen begrijpen en verklaren.

Ben je nieuwsgierig geworden? Schrijf je dan snel in voor dit proefcollege op woensdag 29 januari van 16.00-17.00! Mail: Els Stronks, e.stronks@uu.nl. Je ontvangt een Teams-link om deel te nemen.

Meld je aan

Kom naar de open dag

Rebecca vertelt je hoe het is om te studeren in de Utrechtse binnenstad

Bezoek tijdens de Open Dag de informatiemarkt waar je vragen kunt stellen aan docenten en studenten, geef je op voor de campustours of volg een hoorcollege en/of proefcollege. Je kunt ook informatie krijgen over financiën, hulp bij je studiekeuze, het Honours Programme, studeren met een functiebeperking, topsport en meer.

Wanneer?

De volgende Bachelor Open Dag waar je kunt kennismaken met deze opleiding is op zaterdag 8 maart (op locatie). 

Ongeveer 2.5 week van tevoren maken we het programma bekend.

Houd mij op de hoogte

Proefstuderen

Wil je weten hoe het is om Nederlandse taal en cultuur te studeren in Utrecht? Neem dan vóór je aanmelding deel aan een meeloopdag. Na je aanmelding ga je meedoen aan matching.

Meeloopdagen

Tijdens een meeloopdag kijk je een dagje mee met een huidige student en volg je een of meerdere colleges. Daarnaast krijg je uitgebreid de kans om te praten met studenten en docenten. Ook maak je kennis met de studievereniging van de opleiding, Studievereniging Awater. Je bent welkom als 5- of 6-vwo'er, studieoverstapper of HBO-student en als je al eens een Open Dag hebt bezocht.

Matching

Na je inschrijving doe je ook mee aan een matchingstraject. Dit lijkt op een meeloopdag, maar is verplicht en de laatste officiële check of de opleiding bij je past. Je bestudeert thuis lesstof, maakt opdrachten, volgt in Utrecht een college en maakt een toets. Daarna krijg je een niet-bindend advies of de studie goed bij je past. Het is dé plek om je medestudenten (en docenten) alvast te leren kennen. 

Aanmelden meeloopdagen

Leuk dat je interesse hebt in een meeloopdag! Meld je aan voor een van de meeloopdagen van collegejaar 2024-2025 of mail met vragen het onderwijssecretariaat.

MELD JE AAN
VRAGEN

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Nederlandse taal en cultuur een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze opleiding hebben gekozen en wat de studie zo uniek maakt.

Bij Nederlandse taal en cultuur leer je zowel kritisch als creatief lezen, schrijven en met tekst omgaan. Hierdoor voelt de bachelor meer als een uitdagende hobby dan als een moeilijke opleiding!

Willemijn, student