Ervaar de opleiding

Er zijn verschillende mogelijkheden om een eerste indruk te krijgen van de opleiding Nederlandse taal en cultuur in Utrecht. Zo kun je een open dag bezoeken of je opgeven voor een meeloopdag. Daarnaast kan je de ervaringen bekijken van studenten die de opleiding zelf volgen.

14 juni proefcollege tussen 16:00-17:00 uur

‘Europapa’ van Joost Klein is misschien wel de meest besproken Nederlandse Songfestivalinzending ooit. Wat kan het kijken en luisteren naar ‘Europapa’ en zijn parodieën ons leren over hoe er momenteel over de regionale, nationale en Europese identiteiten wordt nagedacht? Je leert het tijdens ons online proefcollege.

Meer informatie

In dit college maak je kennis met wetenschappelijke ideeën over identiteit, zoals die momenteel in de opleiding Nederlands worden gebruikt in een bachelorcursus als Visies op Nederlandse identiteit. Volgens deze ideeën is identiteit niet iets ‘natuurlijks’ en ‘aangeborens’, maar een constructie die onder meer op basis van media en kunstobjecten (zoals het liedje en de clip van ‘Europapa’) tot stand komt. Mensen kunnen ook conflicten in hun identiteit ervaren, bijvoorbeeld wanneer hun gevoel van ‘Nederlands zijn’ in strijd is met hun ‘Fries’ of ‘Europees zijn’.

Daarna bespreken we de beelden, muziek en tekst van het liedje zelf in detail: hoe vaak je het ook al gehoord hebt, door precies kijken en luisteren haal je er weer nieuwe betekenislagen uit. Door enkele bewerkingen te bespreken, kunnen we laten zien welke alternatieve denkbeelden in die covers circuleren. Eén ding is zeker: het hele debat over ‘Europapa’ laat zien hoe beladen en politiek het thema van identiteit tegenwoordig is.

De spreker, Laurens Ham, is docent-onderzoeker Moderne Nederlandse letterkunde in Utrecht, met als specialisme onder andere Nederlandstalige liedcultuur.

Meld je aan

Kom naar de open dag

Rebecca vertelt je hoe het is om te studeren in de Utrechtse binnenstad

Bezoek tijdens de Open Dag de informatiemarkt waar je vragen kunt stellen aan docenten en studenten, geef je op voor de campustours of volg een hoorcollege en/of proefcollege. Je kunt ook informatie krijgen over financiën, hulp bij je studiekeuze, het Honours Programme, studeren met een functiebeperking, topsport en meer.

Wanneer?

De volgende Bachelor Open Dagen waar je kunt kennismaken met deze opleiding zijn op:

  • Woensdag 16 oktober (online)*
  • Vrijdag 15 november (op locatie)
  • Zaterdag 16 november (op locatie)

*Deelname van deze opleiding is nog niet bevestigd.

Ongeveer 2.5 week van tevoren maken we het programma bekend.

Houd mij op de hoogte voor 16 oktober (online)
Houd mij op de hoogte voor 15 + 16 november

Proefstuderen

Wil je weten hoe het is om Nederlandse taal en cultuur te studeren in Utrecht? Neem dan vóór je aanmelding deel aan een meeloopdag. Na je aanmelding ga je meedoen aan matching.

Meeloopdagen

Tijdens een meeloopdag kijk je een dagje mee met een huidige student en volg je een of meerdere colleges. Daarnaast krijg je uitgebreid de kans om te praten met studenten en docenten. Ook maak je kennis met de studievereniging van de opleiding, Studievereniging Awater. Je bent welkom als 5- of 6-vwo'er, studieoverstapper of HBO-student en als je al eens een Open Dag hebt bezocht.

Matching

Na je inschrijving doe je ook mee aan een matchingstraject. Dit lijkt op een meeloopdag, maar is verplicht en de laatste officiële check of de opleiding bij je past. Je bestudeert thuis lesstof, maakt opdrachten, volgt in Utrecht een college en maakt een toets. Daarna krijg je een niet-bindend advies of de studie goed bij je past. Het is dé plek om je medestudenten (en docenten) alvast te leren kennen. 

Aanmelden meeloopdagen

Leuk dat je interesse hebt in een meeloopdag! Meld je via de button hieronder aan voor een van de meeloopdagen van collegejaar 2024-2025. Heb je vragen? Mail dan het onderwijssecretariaat via onderstaande button.

MELD JE AAN
VRAGEN

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Nederlandse taal en cultuur een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze opleiding hebben gekozen en wat de studie zo uniek maakt.

Bij Nederlandse taal en cultuur leer je zowel kritisch als creatief lezen, schrijven en met tekst omgaan. Hierdoor voelt de bachelor meer als een uitdagende hobby dan als een moeilijke opleiding!

Willemijn, student