Ervaar de opleiding
Wil je écht weten hoe het is om Nederlands te studeren in Utrecht? Volg dan het online proefcollege op vrijdag 15 december 2023 tussen 16:00-17:00 over 'Taal als Communicatiemiddel'. Meld je aan door te mailen naar: e.stronks{at}uu.nl.
Lees meer over het programma
In dit proefcollege gaat taalkundige Eddy Ruys het hebben over taal als communicatiemiddel. Taal wordt vaak beschouwd als een geschikt middel om mee te communiceren, maar natuurlijke talen zoals het Nederlands zijn eigenlijk maar matig geschikt voor dat doel. Eén oorzaak van die ongeschiktheid is dat natuurlijke talen krioelen van de dubbelzinnigheid, ofwel: ambiguïteit.
Woorden en zinnen hebben vaak – bewust of onbewust zo bedoeld door degene die ze uitspreekt of opschrijft – veel meer dan een mogelijke betekenis. In dit college kijken we naar verschillende oorzaken van ambiguïteit. We onderzoeken niet alleen waarom sommige zinnen ambigu zijn, maar ook waarom andere zinnen dan juist weer verrassen door eenduidigheid in betekenis.
Een voorbeeld uit de Volkskrant van 17-1-2022 om te laten zien waar we naar gaan kijken: “hij kwam op voor overbelaste loketmedewerkers en mishandelde conducteurs”. Kun je bedenken waardoor deze zin ambigue is (of niet?). Je kunt denken aan lexicale homonymie (zoals in: ‘ik zag haar vallen’, dan wordt dubbelheid veroorzaakt door de betekenis van bepaalde woorden). Maar ook aan structurele ambiguïteit (zoals in: ‘zij sloeg de man met de honkbalknuppel’, dan komt dubbelheid door de manier waarop de zin is gemaakt). We gaan in het college vooral kijken naar ambiguïteit die je misschien nooit opgevallen is, maar die wordt veroorzaakt door (hoorbare, en zelfs onhoorbare) verplaatsing (zoals in: ‘met welke verrekijker heb je hem zien spelen?’).
Er zijn verschillende mogelijkheden om een eerste indruk te krijgen van de opleiding Nederlandse taal en cultuur in Utrecht. Zo kun je een open dag bezoeken of je opgeven voor een meeloopdag. Daarnaast kan je de ervaringen bekijken van studenten die de opleiding zelf volgen.
Kom naar de open dag
Bezoek tijdens de Open Dag de informatiemarkt waar je al je vragen kunt stellen aan docenten en studenten, geef je op voor de campustours door onze panden in de historische binnenstad of volg een proefcollege. Je kunt ook informatie krijgen over financiën, hulp bij je studiekeuze, honours, studeren met een functiebeperking, sporten en meer.
Proefstuderen
Wil je weten hoe het is om Nederlandse taal en cultuur te studeren in Utrecht? Kom dan vóór je aanmelding een dagje meelopen. Na je aanmelding ga je ook meedoen aan matching.
Meeloopdagen
Tijdens een meeloopdag volg je een of meerdere colleges en krijg je uitgebreid de kans om te praten met studenten en docenten. Je kunt als je dat leuk vindt ook op bezoek gaan bij Studievereniging Awater. Je bent welkom als 5- of 6-vwo'er, studieoverstapper of HBO-student en als je al eens een Open Dag hebt bezocht.
Matching
Na je inschrijving doe je ook mee aan een matchingstraject. Dit lijkt op een meeloopdag, maar is verplicht en de laatste officiële check of de opleiding bij je past. Je bestudeert thuis lesstof, maakt opdrachten, volgt in Utrecht een college en maakt een toets. Daarna krijg je een niet-bindend advies over of de studie goed bij je past. Het dé plek om je medestudenten (en docenten) alvast te leren kennen.
Dit is wat onze studenten zeggen
Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Nederlandse taal en cultuur een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze opleiding hebben gekozen en wat de studie zo uniek maakt.
Al sinds mijn jeugd ben ik gefascineerd door talen. Ze bestaan uit zoveel essentiële elementen die wij in het dagelijkse leven gebruiken, maar waar we niet bij stilstaan.