Ervaar de opleiding
Er zijn verschillende mogelijkheden om een eerste indruk te krijgen van de opleiding Nederlandse taal en cultuur in Utrecht. Zo kun je een open dag bezoeken of je opgeven voor een meeloopdag. Daarnaast kan je de ervaringen bekijken van studenten die de opleiding zelf volgen.
Kom je 2 april 2025 online proefstuderen?
Als je praat, dan spreek je lang niet alle woorden uit zoals je ze schrijft. Zo zeg je misschien “tampesta” als je het over “tandpasta” hebt. Dat je zo praat, komt door een systeem van regels die je nooit leert kennen, maar die wel bepalen op welke manier je woorden tot di soort klanken terugbrengt. Hoe dat precies werkt, gaat universitair docent Rianne van Lieburg in dit proefcollege met je bespreken en uitzoeken.
Meer informatie
Als je praat, dan spreek je lang niet alle woorden uit zoals je ze schrijft. Zo zeg je misschien “tampesta” als je het over “tandpasta” hebt. Een soort brij van klanken. Het lijkt misschien alsof je gewoon wat slordig praat, maar dat is niet zo, weten we door onderzoek. Dat je zo praat, komt door een systeem van regels die je nooit leert kennen, maar die wel bepalen op welke manier je woorden tot di soort klanken terugbrengt.
Deze regels pik je als kind automatisch op als je veel Nederlands om je heen hoort. En wat ook uit onderzoek blijkt: je neemt die regels mee als je een andere taal gaat leren. Daarom kun je bijna altijd heel goed horen wat iemands eerste taal is.
We nemen het Nederlands als voorbeeld en gaan kijken welke uitspraakregels je onbewust hanteert als je praat. Ook kijken we naar wat er gebeurt als je meertalig bent. Welke klankregels neem je mee als je een nieuwe taal zoals het Engels leert, en wat neem je in het Nederlands mee als je eerste taal niet Nederlands is of als je tweetalig bent opgegroeid. Schrijf je dan snel in voor dit proefcollege over klanken!
Je kunt je aanmelden voor het proefcollege op woensdag 2 april 2025, 16:00-17:00 door een e-mail te sturen naar: prof. dr. Els Stronks, e.stronks@uu.nl. Je ontvangt een Teams-link om deel te nemen.
Kom naar de open dag
Bezoek tijdens de Open Dag de informatiemarkt waar je vragen kunt stellen aan docenten en studenten, geef je op voor de campustours of volg een hoorcollege en/of proefcollege. Je kunt ook informatie krijgen over financiën, hulp bij je studiekeuze, het Honours Programme, studeren met een functiebeperking, topsport en meer.
Proefstuderen
Wil je weten hoe het is om Nederlandse taal en cultuur te studeren in Utrecht? Neem dan vóór je aanmelding deel aan een meeloopdag. Na je aanmelding ga je meedoen aan matching.
Meeloopdagen
Tijdens een meeloopdag kijk je een dagje mee met een huidige student en volg je een of meerdere colleges. Daarnaast krijg je uitgebreid de kans om te praten met studenten en docenten. Ook maak je kennis met de studievereniging van de opleiding, Studievereniging Awater. Je bent welkom als 5- of 6-vwo'er, studieoverstapper of HBO-student en als je al eens een Open Dag hebt bezocht.
Matching
Na je inschrijving doe je ook mee aan een matchingstraject. Dit lijkt op een meeloopdag, maar is verplicht en de laatste officiële check of de opleiding bij je past. Je bestudeert thuis lesstof, maakt opdrachten, volgt in Utrecht een college en maakt een toets. Daarna krijg je een niet-bindend advies of de studie goed bij je past. Het is dé plek om je medestudenten (en docenten) alvast te leren kennen.
Dit is wat onze studenten zeggen
Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Nederlandse taal en cultuur een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze opleiding hebben gekozen en wat de studie zo uniek maakt.
Bij Nederlandse taal en cultuur leer je zowel kritisch als creatief lezen, schrijven en met tekst omgaan. Hierdoor voelt de bachelor meer als een uitdagende hobby dan als een moeilijke opleiding!