Ervaringen

Wil je weten hoe onze huidige en oud-studenten de opleiding ervaren? Check dan de interviews en video's met Lucas, Aafje, Rachid, Ümmünur, Willemijn en Krisztina. Ben je benieuwd naar nog meer verhalen? Bekijk dan ook de Instagram-pagina #wijzijnneerlandici.

Lucas Bron (hij/hem) is student

"Ik houd zelf van de 'geschiedenis light' die je krijgt bij Nederlandse taal en cultuur. Literatuur weerspiegelt wat en waar mensen het over hadden, en dat kun je heel mooi terugvinden."

Aafje de Roest (zij/haar) is promovenda

"In eerste instantie wilde ik journalist worden, maar toen ontdekte ik tijdens de opleiding dat ik het analyseren van romans, gedichten en uiteindelijk ook hiphop en andere vormen van populaire cultuur zo leuk vond dat ik de wetenschap in ben gegaan." 

Rashid Mohammad Hosseini (hij/hem) is student

"Ik had op de middelbare school nog niet echt verregaande interesse voor de Nederlandse taal en cultuur, totdat ik meedeed aan Taalkunde Olympiade in de zesde klas en de liefde voor Nederlands begon te groeien."

"Na twee jaar Onderwijswetenschappen te hebben gevolgd, had ik het gevoel dat mijn talige interesses niet voldoende werden benut. Nu stort ik me volledig op mijn studie Nederlands, met plezier én succes."

Lees meer

Toekomstperspectieven
"Ik krijg vaak de vraag of ik docent Nederlands wil worden, maar er is veel meer mogelijk met de opleiding. In je eerste jaar maak je kennis met de disciplines letterkunde, taalkunde en taal en communicatie, waardoor je weloverwogen een keuze tot specialisatie kan maken in het tweede jaar. Ik weet nog niet wat ik later wil doen, er zijn zo veel dingen die ik leuk vind. Ik schrijf nu een boek, als dat bevalt, zou ik daar misschien wel verder mee willen. Misschien wordt het toch wel docent."

Planning vol taal
"Door het gunstige schema en de eigen verantwoordelijkheid om te studeren, kan ik goed mijn eigen week inplannen. Naast mijn twee studies ben ik actief bij beide studieverenigingen en werk ik, samen met een groep docenten en medestudenten, aan de verbetering van de opleiding. Ik vind het heerlijk dat ik mijn vrije tijd kan invullen op een manier die aansluit bij mijn studie, bijvoorbeeld door te werken als creatief tekstschrijver. Zo ben ik, zelfs als ik niet studeer, toch bezig met de Nederlandse taal."

Ümmünur Özel (zij/haar) is student

"Tijdens mijn jeugd was het voor mij heel normaal om twee verschillende talen te spreken. Hierdoor heb ik op een andere manier naar de Nederlandse taal kunnen kijken. Ik was al vrij vroeg bezig met het vertalen van woorden van de ene naar de andere taal."

"Sindsdien ben ik gefascineerd door talen, die bestaan uit zoveel elementen die wij in het dagelijkse leven gebruiken maar waar we niet bij stilstaan. Tijdens de opleiding is er niet alleen veel ruimte voor mijn meertalige belangstelling, maar worden al deze losse puzzelstukjes geanalyseerd en gecombineerd tot één geheel."

Lees meer

Keuzestress
"Voor toekomstige studenten is mijn tip om jouw twijfels en/of vragen op te schrijven en te bespreken met studenten, begeleiders van de opleiding via de website, en docenten op school die deze opleiding hebben gevolgd. De studie Nederlands verschilt namelijk heel erg van het schoolvak Nederlands, dus bekijk wat jij nu heel erg leuk vindt en wat je eventueel mist." 

Mogelijkheden
"Met de opleiding Nederlandse taal en cultuur kan je verschillende wegen inslaan en is er voor iedereen een mogelijkheid om zich te richten op wat ze echt leuk vinden. Momenteel liggen mijn ambities in het voortgezet onderwijs. Op deze manier hoop ik mijn interesse voor taal en pedagogiek te kunnen combineren met als doel leerlingen te helpen de juiste puzzelstukjes samen te voegen tot een mooi geheel."

Willemijn Poppema (zij/haar) is student

"Ik koos voor de bachelor Nederlandse taal en cultuur omdat, zoals de naam suggereert, deze opleiding alles te maken heeft met taal. Je leert zowel kritisch als creatief lezen, schrijven en met tekst omgaan." 

"Hierdoor voelt de bachelor meer als een uitdagende hobby dan als een moeilijke opleiding. Bovendien kun je veel verschillende kanten op binnen de opleiding. Ik vind zelf Nederlandse literatuur heel interessant, want door deze te onderzoeken leer je over de Nederlandse cultuur van dat moment in de geschiedenis."  

Lees meer

Technisch deel

"In blok 1 van het eerste jaar begin je met de cursus De Nederlandse taal in cognitie en maatschappij. Dat is een vrij technische, wiskundige manier om taal te bestuderen. Terwijl sommigen dat juist superleuk vinden, vond ik dat wel even pittig. Toch zou ik willen zeggen: laat je niet afschrikken als dat je niet zo ligt, het is echt te doen! Met mijn wiskunde A-denkniveau lukt taalkunde zeker als ik er de tijd voor neem. Bovendien kan je je na je eerste jaar specialiseren in die richting die jij het leukst vindt."

Persoonlijke groei

"Voorafgaand aan de opleiding dacht ik dat ik later in het onderwijs wilde gaan werken. Nu merk ik dat ik het eigenlijk vooral heel leuk vind om onderzoek te doen naar de Nederlandse literatuur van de middeleeuwen en vroegmoderne tijd. Na mijn bachelor wil ik een master in de literatuur en misschien zelfs wel een PhD doen. Dat is het mooie van een universitaire opleiding: je wordt zelfstandiger en je komt er steeds meer achter wat jij nu echt wil!"

Maartje van Tessel (zij/haar) heeft een boekenblog

"Na het bijwonen van een voorlichting van Nederlandse taal en cultuur op de open dag was ik verkocht. Ik was en ben ontzettend geïnteresseerd in taalgevoeligheid, maar ook in het sociale onderdeel: wat zeggen taal en literatuur over de Nederlandse maatschappij?" 

"Bij andere universiteiten vond ik de opleidingen Nederlands wat eentonig, terwijl ik de opleiding hier echt een open blik vind hebben."

Lees meer

Mogelijkheden

"Ik kom niet uit een familie waar iedereen gestudeerd heeft. Dat maakte het best moeilijk om mijn weg te vinden op de universiteit en alle mogelijkheden te leren kennen. De opleiding Nederlands helpt je hierbij door in het eerste jaar je kennis te laten maken met allerlei verschillende richtingen. Zo ontdekte ik mijn liefde voor moderne letterkunde tijdens de cursus Nederlandstalige teksten en culturen 1750-nu. Daarnaast zou ik je aanraden: durf te vragen! Misschien heeft jouw medestudent of die ene docent wel dé tip voor jouw studieprogramma."

Veelzijdigheid

"Na Nederlands heb ik een master op het gebied van redactie en editing gedaan. Na mijn stage bij de Bezige Bij ben ik hier gebleven als freelance redacteur en PR-medewerker. Dit doe ik naast mijn boekenblog @Boekentip op Instagram, waar ik boeken laat zien waarvan ik vind dat ze onterecht onder de radar blijven. Hiervoor werk ik ook veel samen met uitgeverijen uit heel Nederland. Naast dit alles werk ik ook in een boekhandel in Utrecht. Juist die veelzijdigheid in mijn werk, maar altijd rondom ‘boeken’, vind ik leuk!"