Ervaringen

Logo #Wijzijnneerlandici

Ben je benieuwd naar meer verhalen van alumni en huidige studenten Nederlands? Bekijk dan ook de Instagram-pagina #wijzijnneerlandici die je laat zien wat je allemaal kunt doen met de studie Nederlandse taal en cultuur.

Rashid Mohammad Hosseini (hij/hem) is student

"Ik had op de middelbare school nog niet echt verregaande interesse voor de Nederlandse taal en cultuur, totdat ik meedeed aan Taalkunde Olympiade in de zesde klas en de liefde voor Nederlands begon te groeien."

"Na twee jaar Onderwijswetenschappen te hebben gevolgd, had ik het gevoel dat mijn talige interesses niet voldoende werden benut. Nu stort ik me zich volledig op mijn studie Nederlands, met plezier én succes."

Lees meer

Toekomstperspectieven
"Ik krijg vaak de vraag of ik docent Nederlands wil worden, maar er is veel meer mogelijk met de opleiding. In je eerste jaar maak je kennis met de disciplines letterkunde, taalkunde en taalbeheersing, waardoor je weloverwogen een keuze tot specialisatie kan maken in het tweede jaar. Ik weet nog niet wat ik later wil doen, er zijn zo veel dingen die ik leuk vind. Ik schrijf nu een boek, als dat bevalt, zou ik daar misschien wel verder mee willen. Misschien wordt het toch wel docent."

Planning vol taal
"Door het gunstige schema en de eigen verantwoordelijkheid om te studeren, kan ik goed mijn eigen week inplannen. Naast mijn twee studies ben ik actief bij beide studieverenigingen en werk ik, samen met een groep docenten en medestudenten, aan de verbetering van de opleiding. Ik vind het heerlijk dat ik mijn vrije tijd kan invullen op een manier die aansluit bij mijn studie, bijvoorbeeld door te werken als creatief tekstschrijver. Zo ben ik, zelfs als ik niet studeer, toch bezig met de Nederlandse taal."

Ümmünur Özel (zij/haar) is student

"Tijdens mijn jeugd was het voor mij heel normaal om twee verschillende talen te spreken. Hierdoor heb ik op een andere manier naar de Nederlandse taal kunnen kijken. Ik was al vrij vroeg bezig met het vertalen van woorden van de ene naar de andere taal."

"Sindsdien ben ik gefascineerd door talen, die bestaan uit zoveel elementen die wij in het dagelijkse leven gebruiken maar waar we niet bij stilstaan. Tijdens de opleiding is er niet alleen veel ruimte voor mijn meertalige belangstelling, maar worden al deze losse puzzelstukjes geanalyseerd en gecombineerd tot één geheel."

Lees meer

Keuzestress
"Voor toekomstige studenten is mijn tip om jouw twijfels en/of vragen op te schrijven en te bespreken met studenten, begeleiders van de opleiding via de website, en docenten op school die deze opleiding hebben gevolgd. De studie Nederlands verschilt namelijk heel erg van het schoolvak Nederlands, dus bekijk wat jij nu heel erg leuk vindt en wat je eventueel mist." 

Mogelijkheden
"Met de opleiding Nederlandse taal en cultuur kan je verschillende wegen inslaan en is er voor iedereen een mogelijkheid om zich te richten op wat ze echt leuk vinden. Momenteel liggen mijn ambities in het voortgezet onderwijs. Op deze manier hoop ik mijn interesse voor taal en pedagogiek te kunnen combineren met als doel leerlingen te helpen de juiste puzzelstukjes samen te voegen tot een mooi geheel."

Aafje de Roest (zij/haar) is student

"Wat ik leuk vind aan de studie is de verscheidenheid aan vakken. Er zijn binnen de bachelor drie specialisaties: taalkunde, taalbeheersing en letterkunde. Je richt je in de cursussen dus op verschillende aspecten van de Nederlandse taal en zeker niet alleen op 'goed Nederlands' leren spreken."

"Zo weet ik nu hoe ik mijn teksten beknopt, goed opgebouwd en doelgericht kan maken, maar ook hoe ik kritisch naar een literair werk moet kijken. Waarom is het zo bijzonder, wat valt op, hoe knoop ik aan de analyse een interpretatie of een persoonlijk oordeel vast? En ook leer ik hoe de zinnen uit bijvoorbeeld dit stukje zijn opgebouwd, welke structuur erachter zit en hoe het kan dat ik al deze zinnen als correct ervaar."

Lees meer

"Kortom: een heel divers pakket, waarbij je van alles sowieso een basis krijgt en je uiteindelijk meer verdiepende cursussen kiest van de richting die je het interessantst vindt."

Krisztina Gracza is gastonderzoeker aan de UU

Krisztina Gracza werkt als gastonderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Ze studeerde Nederlandse taal en cultuur aan de Eötvös Loránd Universiteit in Boedapest, waar ze later ook werkte als wetenschappelijk medewerker.

"Aan het begin van de studie sprak ik nog geen Nederlands. Na drie jaar schreef ik een scriptie in het Nederlands", aldus Krisztina, die nu aan haar promotieonderzoek over Hongaarse literatuur in het Nederlands en Nederlandse literatuur in het Hongaars werkt. Tijdens de studie Nederlands in Hongarije legde ze de basis voor haar interesse en kennis in de Nederlandse taal en cultuur. Ze studeerde Nederlands, vanwege haar belangstelling voor talen en het feit dat ze meer uitdaging nodig had. Achteraf blijkt dat Nederlands heel goed bij haar als persoon past. Lees verder.