Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Nederlandse taal en cultuur heb je de keuze om de arbeidsmarkt op te gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren. Op deze pagina hebben we verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je met een diploma Nederlandse taal en cultuur?

Onze studenten vertellen wat je kunt doen na de opleiding

Tijdens de studie word je expert in Nederlandse talen en culturen en ontwikkel je je als schrijver. Die kennis en vaardigheden kun je later op veel plekken gebruiken. Je ziet afgestudeerden terug als voorlichter, reclamemaker, journalist, beleidsmedewerker en bij uitgeverijen. Ook aan de slag gaan in het onderwijs is een optie.

Doorleren na het behalen van je diploma Nederlands

Foto: Tim Vermeire

Je wordt aan de universiteit, anders dan bij beroepsopleidingen, vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat met het behalen van een universitair diploma zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Je kunt gaan werken, maar veel studenten gaan na een bachelor verder met een aansluitende master. 

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor een:

  • Eenjarige master: deze eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau, bijvoorbeeld als adviseur voor talenonderwijs of taaldocent.
  • Tweejarige master: deze tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als onderzoeker, bijvoorbeeld als PhD-student Nederlandse letterkunde of Linguistics aan de universiteit, of als onderzoeker aan een instituut zoals het Instituut voor de Nederlandse taal.

Doorstuderen aan de UU

Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen van je diploma onderzoeken of je toelaatbaar bent tot bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's van de Universiteit Utrecht. Daarbij moet je rekening houden met specifieke toelatingseisen die per programma kunnen verschillen.

Ik weet nog niet wat ik later wil doen, er zijn zo veel dingen die ik leuk vind. Ik schrijf nu een boek, als dat bevalt, zou ik daar misschien wel verder mee willen. Misschien wordt het toch wel docent.

Beroepen

Na het afronden van je bachelor- of masterstudie kom je uiteindelijk op de arbeidsmarkt terecht. Daar kun je alle kanten op, maar de meeste van onze studenten kiezen een van de volgende beroepen/richtingen. En ben je benieuwd naar nog meer verhalen van alumni en huidige studenten Nederlands? Bekijk dan de Instagram-pagina #wijzijnneerlandici, die je laat zien wat je allemaal kunt doen met de studie Nederlandse taal en cultuur.

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.