Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Nederlandse taal en cultuur heb je de keuze om de arbeidsmarkt op te gaan, maar je kan er ook voor kiezen om door te leren. Op deze pagina hebben we een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je met een diploma Nederlandse taal en cultuur?

Onze studenten vertellen over wat je kunt doen na de opleiding

Tijdens de studie raak je zo geworteld in de Nederlandse taal en cultuur dat je later vaak terechtkomt in functies waarbij dat van belang is. Je ziet afgestudeerden terug als voorlichter, reclamemaker, journalist, beleidsmedewerker en bij uitgeverijen. Ook het onderwijs is een voorkomende optie.

Doorleren na het behalen van je diploma Nederlands

Foto: Tim Vermeire

Je wordt aan de universiteit, anders dan bij beroepsopleidingen, vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat met het behalen van een universitair diploma zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Je kunt gaan werken, maar veel studenten gaan na een bachelor verder met een aansluitende master. Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag, het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor een:

  • Eenjarige master: deze eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau, bijvoorbeeld als adviseur voor talenonderwijs of taaldocent.
  • Tweejarige master: deze tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als onderzoeker, bijvoorbeeld als PhD-student Nederlandse letterkunde of Linguistics aan de universiteit, of als onderzoeker aan een instituut zoals het Instituut voor de Nederlandse taal.

Doorstuderen aan de UU

Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen van je diploma onderzoeken of je toelaatbaar bent tot bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's van de Universiteit Utrecht. Daarbij moet je rekening te houden met specifieke toelatingseisen die per programma kunnen verschillen. Soms dien je bijvoorbeeld eerst nog een premasterprogramma te volgen. 

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.

Tijdens mijn studie was ik al freelance journalist en blogger. Binnen een maand na mijn afstuderen kreeg ik een paar nieuwe, interessante opdrachten en ik besloot om een tijdje te kijken of het freelancen zou lukken. Dat is inmiddels drie jaar geleden en ik freelance nog altijd.

Beroepen

Na het afronden van je bachelor- of masterstudie kom je uiteindelijk op de arbeidsmarkt terecht. Daar kun je alle kanten op, maar de meeste van onze studenten kiezen een van de volgende beroepen/richtingen. En ben je benieuwd naar nog meer verhalen van alumni en huidige studenten Nederlands? Bekijk dan de Instagram-pagina #wijzijnneerlandici, die je laat zien wat je allemaal kunt doen met de studie Nederlandse taal en cultuur.