Ervaringen

Wil je weten hoe onze huidige en oud-studenten de opleiding ervaren? Check dan de interviews met Saif, Mara, Aafke en Jep.

Saif Abdoelrazak (hij/hem) is masterstudent

"Wat me aansprak aan de opleiding Kunstmatige Intelligentie in Utrecht, was dat ook ik als scholier met een Economie en Maatschappij-profiel zonder wiskunde B deze opleiding kon starten. Je leert iets over elk facet van het fenomeen kunstmatige intelligentie, waarna je vervolgens je eigen pad gaat uitstippelen door de gebieden die jij het interessantst vindt." 

"Zelf was ik niet zo’n held in logica en programmeren, dus na mijn eerste jaar koos ik ervoor om me te specialiseren in cognitive processing." 

Lees meer

Studieadviseur

"Juist door al die mogelijkheden kan je studie inplannen soms best lastig zijn. Ik zou toekomstige KI-studenten aanraden om eens in de zo veel tijd een afspraak te maken met de studieadviseurs van Kunstmatige Intelligentie. Je kan hier terecht voor je studieplanning, je toekomstplannen of persoonlijke problemen. Deze gesprekken hebben mij erg geholpen. Na overleg koos ik er bijvoorbeeld voor om zowel een extra minor in Applied Data Science te doen als op exchange naar Zuid-Korea te gaan. Dat laatste was mijn absolute hoogtepunt van de opleiding!"

Werkdruk

"Kunstmatige Intelligentie studeren kan soms wat abstract zijn: sommige onderwerpen, bijvoorbeeld binnen de logica, vond ik moeilijk in de alledaagse werkelijkheid te plaatsen. Ik merkte dat ik daardoor soms meer tijd moest steken in mijn studie dan anderen. Toch heb ik altijd genoeg tijd gehad voor bijvoorbeeld een bijbaan en om actief te zijn binnen het Erasmus Student Network. Nu heb ik recent mijn master Artificial Intelligence afgerond en ga ik op zoek naar werk. Studeren is soms intimiderend en uitputtend, maar het komt altijd goed!"

Mara Hofmeester (zij/haar) is business intelligence consultant

"Toen ik een studie moest kiezen, ben ik naar open dagen geweest van Psychologie, Wiskunde, Informatica en Taalwetenschap. Uiteindelijk kwam ik bij Kunstmatige Intelligentie (KI) terecht; het totaalplaatje van al deze richtingen!"

"Ik koos bewust voor de opleiding in Utrecht vanwege de mooie verdeling tussen alle disciplines."

Lees meer

Verschil per blok

"KI wordt niet gezien als een makkelijke studie, dus ik ging ervan uit dat ik veel zou moeten studeren. Achteraf vind ik dat de werkdruk ontzettend verschilt per blok. Omdat het programma zo interdisciplinair is, liggen sommige cursussen je beter dan anderen. Soms had ik dus meer tijd over naast mijn studie, die ik dan vooral besteedde bij de U.S.C.K.I Incognito. Daartegenover staat dat je bereid moet zijn om soms iets te studeren wat je misschien minder makkelijk of leuk vindt."

Datavakgebied

"Na KI ben ik aan het werk gegaan als business intelligence consultant. Ik kan ingezet worden als data specialist, analyst en engineer. KI is zo‘n actueel onderwerp dat veel bedrijven interesse hebben in werknemers met kennis over programmeren. Toch is juist de kennis over logica ook een toevoeging, merk ik. Hoewel ik niet dagelijks AI-modellen schrijf, word ik wel regelmatig in bedrijfsgesprekken betrokken om hierover te praten."

Aafke van Welbergen (zij/haar) is student

"Kunstmatige intelligentie (KI) is de studie waarin je leert wat intelligentie nu is en hoe je dit zou kunnen modelleren in logische systemen. Dat betekent dat je moet weten hoe het menselijk brein werkt, hoe een computer werkt, en alles wat daar tussenin zit."

"Dat zie je terug in onze vakken. In het eerste jaar leer je van alle disciplines wat: filosofie, psychologie, taalkunde, logica en informatica. Alles komt aan bod, en later in je studie merk je dat alles nog op een bepaalde manier te combineren valt ook."

Lees meer

Veelzijdigheid

"Veelzijdig? Ja! Dat is dan ook meteen de reden waarom ik voor deze studie gekozen heb. Op de middelbare school vond ik eigenlijk heel veel leuk. Zowel technisch bezig zijn als de menselijke kant van het denken trok mij erg aan. Ik zocht dan ook iets waarin ik deze vele interesses kon combineren. Binnen KI word je nog heel breed opgeleid en kun je juist uitvinden welke van de disciplines je het best ligt."

Keuzemogelijkheden

"Te veelzijdig? Zeker niet. Na het eerste jaar ga je je specialiseren met behulp van een zogenaamde track. Zo kun je je verdiepen in dat wat jij het meest interessante aspect vindt aan KI. Verder heb je bij de opleiding in Utrecht enorm veel vrije ruimte. Dit betekent dat je de ruimte krijgt om een groot deel van je studiepunten met zelfgekozen vakken in te vullen. Daardoor is het zowel mogelijk om ‘breed opgeleid’ te blijven gedurende de studie, als om je juist meer te richten op bijvoorbeeld de informatica- of taalkant. Na de bachelor? Dan wil ik waarschijnlijk de master Toegepaste cognitieve psychologie gaan doen. Ik wil namelijk graag in de praktijk bezig zijn. Mijn brede KI-achtergrond kan ik hier goed voor inzetten. Over een baan daarna maak ik me niet druk: met de huidige technologische ontwikkelingen en bekendheid van Kunstmatige Intelligentie zit het qua baangarantie sowieso wel snor."

Jep Antonisse (hij/hem) is student

"Ik koos voor de opleiding Kunstmatige Intelligentie (KI) omdat ik op zoek was naar een technische opleiding die niet zo veel hands-on praktijk bood maar juist op theoretische inhoud focuste. Waar andere KI-opleidingen veel nadruk leggen op één onderwerp, sprak de opleiding in Utrecht me aan juist door de afwisseling van onderzoeksgebieden." 

"Door kennis te maken met onder andere programmeren, psychologie, filosofie, taalkunde leer je niet alleen computers te bestuderen, maar vergaar je ook kennis over menselijke intelligentie met het oog op computers."

Lees meer

Unieke perspectieven

"Het leukste aan KI studeren vind ik dat ik steeds nieuwe mensen met unieke perspectieven leer kennen. Niet alleen is de opleiding zo breed dat iedereen verschillende interesses en toekomstplannen heeft, door het brede aanbod onderzoeksvelden die thuishoren binnen verschillende faculteiten heb ik vrienden met allemaal andere educatieachtergronden. Daarnaast heb ik ook veel geleerd door deel te nemen aan het Humanities Honours Programme: hier ontmoette ik mensen uit allerlei interessant studierichtingen."

Revolutie

"Door het studeren van KI heb ik pas echt geleerd op welk onvoorstelbaar hoog tempo onze interacties met machines veranderen, soms tot angst van mensen om me heen. Het besef dat ik een kans heb om bij te mogen dragen aan deze revolutie motiveert me enorm. Als ik nu m’n best doe, geloof ik dat ik echt iets kan toevoegen."