Ervaringen
Aafke van Welbergen is student

"Kunstmatige intelligentie (KI) is de studie waarin je leert wat intelligentie nu is en hoe je dit zou kunnen modelleren in logische systemen. Dat betekent dat je moet weten hoe het menselijk brein werkt, hoe een computer werkt, en alles wat daar tussenin zit."
"Dat zie je terug in onze vakken. In het eerste jaar leer je van alle disciplines wat: filosofie, psychologie, taalkunde, logica en informatica. Alles komt aan bod, en later in je studie merk je dat alles nog op een bepaalde manier te combineren valt ook."
Lees meer
"Veelzijdig? Ja! Dat is dan ook meteen de reden waarom ik voor deze studie gekozen heb. Op de middelbare school vond ik eigenlijk heel veel leuk. Zowel technisch bezig zijn als de menselijke kant van het denken trok mij erg aan. Ik zocht dan ook iets waarin ik deze vele interesses kon combineren. Binnen Kunstmatige intelligentie word je nog heel breed opgeleid en kun je juist uitvinden welke van de disciplines je het best ligt.
Te veelzijdig? Zeker niet. Na het eerste jaar ga je je specialiseren met behulp van een zogenaamde track. Zo kun je je verdiepen in dat wat jij het meest interessante aspect vindt aan Kunstmatige intelligentie. Verder heb je bij de opleiding in Utrecht enorm veel vrije ruimte. Dit betekent dat je de ruimte krijgt om een groot deel van je studiepunten met zelfgekozen vakken in te vullen. Daardoor is het zowel mogelijk om ‘breed opgeleid’ te blijven gedurende de studie, als om je juist meer te richten op bijvoorbeeld de informatica- of taalkant. Na de bachelor? Dan wil ik waarschijnlijk de master Toegepaste cognitieve psychologie gaan doen. Ik wil namelijk graag in de praktijk bezig zijn. Mijn brede KI-achtergrond kan ik hier goed voor inzetten. Over een baan daarna maak ik me niet druk: met de huidige technologische ontwikkelingen en bekendheid van Kunstmatige Intelligentie zit het qua baangarantie sowieso wel snor."
Stefan van der Stigchel is docent en onderzoeker

"Toen ik afstudeerde waren er nog geen masters. Wel heb ik de afstudeerrichting Cognitie en Representatie afgerond. Na het afstuderen kon ik direct aan de slag: ik had al een AiO-positie aan de Vrije Universiteit Amsterdam."
"Mijn promotieonderzoek ging over de aansturing van onze oogbewegingen. Ik was namelijk geïnteresseerd in hoe wij controle krijgen over die bewegingen. Oogbewegingen zijn natuurlijk een prachtig voorbeeld van een snelle beweging waar we controle over willen, maar zeker niet altijd hebben."
Lees meer
"Direct na mijn promotie kon ik aan de slag als universitair docent. Nu begeleid ik zelf een viertal mensen die aan het promoveren zijn. Ook geef ik les bij Psychologie en bij mijn eigen voormalige studie, Kunstmatige Intelligentie. Als je me vraagt welke inzichten van die bachelor ik nu nog gebruik, zeg ik: alles. Ik gebruik veel programmeertalen bij het maken van mijn experimenten en het analyseren van de data. De basiskennis voor mijn onderzoek heb ik opgedaan tijdens mijn studie. Zo doe ik veel onderzoek naar de werking van de hersenen. Ik vind het bijzonder hoe wij zo veel visuele informatie kunnen verwerken en uit deze informatie kunnen selecteren wat voor ons nuttig is. Mijn onderzoek gaat onder andere over wat er gebeurt bij mensen met een hersenbeschadiging: dan zie je pas wat er gebeurt als dat selectiemechanisme niet goed werkt. Deze mensen hebben moeite met het sturen van de aandacht en verliezen zich daardoor in de veelheid aan visuele informatie.
Aan toekomstige studenten zou ik willen aanraden om vooral te doen wat je interessant vindt. Je weet nooit waar je uitkomt, maar als je goed bent in wat je doet en iets leuk vindt, kom je altijd goed terecht."