Hoe komt het dat kinderen makkelijker een taal leren dan volwassenen? Waarom reageren we anders als lid van een groep? Wat is de relatie tussen belasting, prestatie en gezondheid? Hoe verwerken we traumatische gebeurtenissen? Hoe pas je psychologische kennis op een creatieve manier toe bij de inrichting van de publieke ruimte? Vind je dit soort vragen interessant? Dan is Psychologie misschien wel iets voor jou.

Wetenschap van menselijk gedrag en emoties

De brede bachelor Psychologie laat je kennismaken met uiteenlopende richtingen binnen de psychologie. Denk aan cognitieve psychologie, sociale psychologie, kinder- en jeugdpsychologie, arbeids- en organisatiepsychologie en klinische en gezondheidspsychologie. Je doet onderzoek naar gedrag, gedachten en gevoelens. Uit je bevindingen ontwikkel je theorieën die je toetst met wetenschappelijk onderzoek om menselijk gedrag te kunnen voorspellen.

Toepassen van psychologische theorieën

Al in het eerste jaar van de bachelor krijg je te maken met het toepassen van psychologische theorieën. In de latere fase van de bachelor en in de master neemt dit toe en wordt dit meer divers: van het gezond en effectief functioneren van individuen, teams en organisaties, het inrichten van ergonomische verantwoorde cockpits van vliegtuigen tot het in kaart brengen van sociaal-emotionele ontwikkelingen bij kinderen, jeugdigen en volwassenen.

Psychologie studeren, iets voor jou?

Ben je geïnteresseerd in mensen, hun gedrag en de biologie daarvan? Houd je van observeren, analyseren, argumenteren en schrijven? Heb je geen hekel aan biologie, wiskunde en Engels? Wil je een pittige, wetenschappelijke opleiding? Kom dan Psychologie studeren in Utrecht!

Rocket launch
96%
Doorstroom naar het tweede jaar
Studiekeuze123
71%
Diploma binnen 4 jaar
Studiekeuze123
Icoon met award logo
1
Nummer 1 opleiding
Keuzegids 2023

Studie in Cijfers

Wil je deze studie vergelijken met het landelijk gemiddelde van deze opleiding? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers. (Bron: Studiekeuze123)

Deze opleiding onderscheidt zich door:

  • Je kunt een groot deel van je studie zelf inrichten: specialisatie naar eigen interesse
  • Intensieve begeleiding, waardoor er weinig uitval is
  • Doordat Psychologie in Utrecht zo breed is, maak je kennis met alle deelgebieden, steeds met de nadruk op de rol van de psychologie in de maatschappij
  • Een actieve studievereniging, die allerlei activiteiten organiseert voor studenten Psychologie

Studievereniging en studentenleven

Alcmaeon is de studievereniging voor Psychologiestudenten aan de Universiteit Utrecht. De vereniging organiseert allerlei activiteiten - van lezingen en congressen tot feestjes, studiereizen en culturele activiteiten zoals toneelvoorstellingen. Iedereen is welkom om lid te worden.

Onze universiteit kent een rijke geschiedenis en dat geldt ook voor de stad Utrecht. Of je nu hier komt wonen of (nog) niet; Utrecht biedt voor iedereen genoeg te doen. Benieuwd naar het studentenleven en verhalen van studenten? Neem dan een kijkje op Studentlife.uu.nl.


Meer weten

Hoe ziet de opleiding eruit? Lees meer over het studieprogramma:

Studieprogramma

Wil je de sfeer proeven van de opleiding en de Universiteit Utrecht? Bezoek een Open Dag of meld je aan voor een meeloopdag! 

Ervaar de opleiding

Heb je je keuze gemaakt?

Schrijf je in

In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Deadline: 

15 januari 2023

Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Selectie
Croho code: 
56604
Brochure: 
Brochure aanvragen