Ben je nieuwsgierig naar hoe mensen praten en elkaar begrijpen? Heb je een goed gevoel voor taal? Houd je van logisch denken en van een beetje wiskunde? Zoek je naar een brede studie waarin taal vanuit verschillende invalshoeken wordt bestudeerd? Dan is de opleiding Taalwetenschap wellicht een goede match voor jou!

Icon alumni
leer
interdisicplinair denken
perspectieven vanuit 'alfa’, ‘beta’ en ‘gamma’
Grafische weergave van personen in gesprek met elkaar
tweetalig
Nederlands én Engels
versterk je positie op de arbeidsmarkt
keuze
kies voor breed of specialistisch
creëer je eigen studiepad

Taal, natuurlijk!

Onze studenten beantwoorden ál jouw vragen!

Wereldwijd zijn er duizenden talen. Je spreekt en verstaat er waarschijnlijk op z’n minst één, die je als kind moeiteloos onder de knie hebt gekregen. Dat is zo vanzelfsprekend dat we er nauwelijks aandacht aan schenken. Maar wat is taal eigenlijk? Wij bieden je een brede Taalwetenschappelijke basis en geven je antwoord op die vraag. 

Ervaar de opleiding

Brede kijk op taal

De studie leert je om op een wetenschappelijke manier vragen te stellen over taal en naar antwoorden te zoeken. Zo krijg je inzicht in een van de belangrijkste en meest complexe kenmerken van de mens. Je bestudeert hoe talen in elkaar zitten, welke processen in onze hersenen plaatsvinden en waarom talen veranderen. Taalwetenschap is veelzijdig (‘alfa’, ‘beta’ en ‘gamma’): experimenten (psychologie), logica (filosofie), computermodellen (kunstmatige intelligentie) en veldwerk (antropologie) komen bij elkaar om het complexe verschijnsel taal te kunnen begrijpen.

naar het studieprogramma

Tijdens mijn opleiding Franse taal en cultuur startte ik met een tweede bachelor Taalwetenschap. Hier leer ik hoe mensen verschillende talen leren en hoe talen veranderen en variëren.

Myrthe is student

Taalwetenschap in het lab en op straat

Utrecht heeft een speciaal laboratorium voor taalkundig onderzoek, waaronder een uniek babylab, waar onderzoek wordt gedaan naar hoe kinderen tussen de 4 en 24 maanden taal leren. Een mooie plek om via een stage mee te maken hoe dat werkt. Maar je kunt ook de straat op, om veldwerk uit te voeren, bijvoorbeeld naar meertaligheid of naar de verschillende uitspraken van het woord muis.

Je moet Taalwetenschap in Utrecht studeren, omdat

  • de opleiding onderdeel is van een unieke internationaal georiënteerde onderzoeksomgeving, met docenten uit allerlei windstreken en connecties met onderzoeksgroepen over de hele wereld.

  • we tweetalig zijn. Zo doe je niet alleen ervaring op met de voertaal van de wetenschap, maar leer je ook het Nederlands op academisch niveau beheersen (belangrijk voor de arbeidsmarkt).

  • we de Bèta onder de alfa-studies zijn. En dankzij de nauwe banden die er zijn met Kunstmatige Intelligentie kun je ook bij die opleiding cursussen volgen.

  • je lid kunt worden van studievereniging Babel. Zij organiseren activiteiten zoals borrels, studiereizen, lezingen en regelen (studie)boeken met korting.

  • je dan extra uit je studie kunt halen! Bij Taalwetenschap in Utrecht kun je honoursonderwijs volgen. Dit is extra uitdagend onderwijs, speciaal voor gemotiveerde en getalenteerde studenten. Het is ook mogelijk om een dubbele bachelor in de talen te behalen. 

  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over de Utrechtse Introductietijdop kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan.

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten natuurlijk als geen ander waarom de opleiding Taalwetenschap een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze opleiding hebben gekozen en wat de studie zo uniek maakt.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Engels, Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56803