Keuzegids 2022 Topopleiding

Volgens de Keuzegids 2022 is Taalwetenschap aan de Universiteit Utrecht wederom de beste opleiding binnen het veld in Nederland.

Taal, natuurlijk!

Wereldwijd zijn er duizenden talen. Wij allemaal spreken en verstaan er op z’n minst één, die we als kind moeiteloos onder de knie gekregen hebben. Dat is zo vanzelfsprekend dat we er nauwelijks aandacht aan schenken. Maar wat is taal eigenlijk? Communicatie? Een verzameling woorden? Een ritueel? Een hersenfunctie?

De bachelor Taalwetenschap leert je om op een wetenschappelijke manier vragen te stellen over taal en naar antwoorden te zoeken. Zo krijg je inzicht in een van de belangrijkste en meest complexe kenmerken van de mens. Je bestudeert hoe talen in elkaar zitten, welke processen in onze hersenen plaatsvinden en waarom talen veranderen. Taalwetenschap is veelzijdig (‘alfa’, ‘beta’ en ‘gamma’): experimenten (psychologie), logica (filosofie), computermodellen (kunstmatige intelligentie) en veldwerk (antropologie) komen bij elkaar om het complexe verschijnsel taal te kunnen begrijpen.

Tweetalig studeren

Taalwetenschap in Utrecht is tweetalig (Engels en Nederlands). Zo doe je niet alleen ervaring op met de voertaal van de wetenschap, maar leer je ook het Nederlands op academisch niveau beheersen (belangrijk voor de arbeidsmarkt). Bovendien kun jij binnen dat tweetalige programma je eigen keuzes maken. Naast de tweetalige track kun je ook helemaal in het Engels Linguistics studeren.

Is taalwetenschap wat voor jou?

Ben je nieuwsgierig naar hoe mensen denken? Heb je een goed gevoel voor taal? Houd je van logisch denken en van een beetje wiskunde? Zoek je naar een brede studie waarin taal vanuit verschillende invalshoeken wordt bestudeerd? Lees en luister je gemakkelijk Engels? Dan is de opleiding Taalwetenschap geschikt voor jou.

Ik was eigenlijk een soort mix tussen alpha en bèta. Die mix heb ik hier bij de opleiding Taalwetenschap ook gevonden.
Elise Prins, student Taalwetenschap
  • Bas Diener, student Taalwetenschap
    "De verschillende onderdelen van taalwetenschap zijn genoeg met elkaar verbonden dat er bij elk vak wel een onderdeel terug komt wat je interesseert."
  • Lucienne Keizer, student Taalwetenschap
    “Taalwetenschap begint breed, zodat je nog kan ontdekken waar je je in de jaren erna in wil verdiepen.”

Samenvatting

Vorm:
Voltijd
Voertaal:
  • Engels
  • Nederlands
Tijdsduur:
3 jaar
Studiepunten:
180
Begin:
September
Collegegeld:
  • Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2022-2023): € 2.209
  • Instellingstarief 2022-2023: € 9.895 (EU), € 11.000 (niet-EU)
Aangeboden door:
Geesteswetenschappen
Titulatuur: Dit bachelorprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
BA (Bachelor of Arts)
Croho-code:
56803