Taal, natuurlijk!

Wereldwijd zijn er duizenden talen. Wij allemaal spreken en verstaan er op z’n minst één, die we als kind moeiteloos onder de knie gekregen hebben. Dat is zo vanzelfsprekend dat we er nauwelijks aandacht aan schenken. Maar wat is taal eigenlijk? Communicatie? Een verzameling woorden? Een ritueel? Een hersenfunctie? De bachelor Taalwetenschap leert je om op een wetenschappelijke manier vragen te stellen over taal en naar antwoorden te zoeken. Zo krijg je inzicht in een van de belangrijkste en meest complexe kenmerken van de mens.

Is taalwetenschap wat voor jou?

Ben je nieuwsgierig naar hoe mensen denken? Heb je een goed gevoel voor taal? Houd je van logisch denken en schrik je niet van abstracties? Zoek je naar een brede studie waarin taal vanuit verschillende invalshoeken wordt bestudeerd? Deins je niet terug voor Engelstalige colleges en materialen? Dan is de opleiding Taalwetenschap geschikt voor jou.

 

Ik was eigenlijk een soort mix tussen alpha en bèta. Die mix heb ik hier bij de opleiding Taalwetenschap ook gevonden.
Elise Prins, student Taalwetenschap

Breed en internationaal

In Utrecht krijg je een brede kijk op taal. Tijdens deze bacheloropleiding bestudeer je de structuur van zinnen en woorden, de relatie tussen vorm en betekenis, de klanken, en de processen die zich in je hersenen afspelen als je taal gebruikt en leert. Waar komt dyslexie bijvoorbeeld vandaan? En hoe leren kinderen een taal eigenlijk? Ook verdiep je je in taal als sociaalcultureel verschijnsel. Hoe verschilt het Twents van het Zeeuws? Welke Surinaamse en Marokkaanse woorden nemen jongeren gemakkelijk over? En hoe wordt taal ingezet, bijvoorbeeld bij de interactie tussen mensen en computers?

De opleiding in Utrecht is deel van een internationaal georiënteerde onderzoeksomgeving, met docenten uit allerlei landen, niet alleen taalwetenschappers, maar ook wiskundigen en psychologen. Je maakt al snel kennis met het actuele onderzoek naar verschillende talen en wordt daar tijdens je studie ook bij betrokken, bijvoorbeeld in de laboratoria, waar spraak en babytaal worden bestudeerd.

  • Elise Prins, student Taalwetenschap
    "Mijn interesse, de mix tussen alpha en bèta, heb ik bij Taalwetenschap gevonden."
  • Jet Broeken studeerde Taalwetenschap
    "Dankzij de studie taalwetenschap kan ik me goed verplaatsen in verschillende doelgroepen en op verschillende taalniveaus schrijven."

Samenvatting

Vorm:
Voltijd
Voertaal:
Nederlands
Tijdsduur:
3 jaar
Studiepunten:
180
Begin:
September
Collegegeld:
  • Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2018-2019): € 2.060
  • Instellingstarief 2018-2019: € 8.208 (EU), € 9.345 (niet-EU)
Aangeboden door:
Geesteswetenschappen
Titulatuur: Dit bachelorprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
BA (Bachelor of Arts)
Croho-code:
56803