Heb jij altijd al interesse gehad voor logica, taalkunde, psychologie en informatica? En vraag jij je af hoe je kennis in een computer kunt stoppen en hoe je die computer daar vervolgens mee laat werken? Dan is de opleiding Kunstmatige intelligentie (KI) écht iets voor jou!

Icon alumni
uniek
zowel filosofie, psychologie als taalkunde
leer de kern van intelligentie gedrag begrijpen
keuze
kies voor breed of specialistisch
creëer je eigen studiepad

Kunstmatige intelligentie is overal

Onze studenten beantwoorden ál jouw vragen!

KI speelt een grote rol in onze samenleving. Denk maar eens aan zelfrijdende auto’s, voice-assistants, gezichtsherkenning en zoek-suggesties: allemaal toepassingen van KI. En er is meer. KI wordt ook gebruikt in de wetenschap. Bijvoorbeeld in klimaatmodellen, de gezondheidszorg en het archiveren van documenten.

Ervaar de opleiding

Wat is intelligentie?

Tijdens de studie Kunstmatige Intelligentie onderzoek je wat intelligent gedrag is, hoe je intelligentie kunnen modelleren en hoe een computer zulk gedrag kan nabootsen. Daarbij maken we gebruik van inzichten uit verschillende disciplines, zoals informatica, logica, psychologie, filosofie en taalkunde. Je leert daarnaast ook om zelf slimme algoritmes te schrijven en hoe (computer)-modellen kunnen helpen bij het begrijpen van menselijke intelligentie. Al nieuwsgierig geworden?

naar het studieprogramma

Wat me aansprak aan Kunstmatige Intelligentie was dat ook ik met een Economie en Maatschappij-profiel zonder wiskunde B deze opleiding kon starten. Je leert iets over elk facet van het fenomeen kunstmatige intelligentie, waarna je vervolgens je eigen pad gaat uitstippelen door jouw favoriete gebieden.

Saif Abdoelrazak is masterstudent

De ideale KI-student

Hoe werkt het? Wat kan ik ermee? Een KI-student is nieuwsgierig, heeft een brede interesse en houdt van exact denken. Tijdens je studie leer je geavanceerd programmeren, statistiek gebruiken, wiskunde toepassen en logica begrijpen. Maar je leert ook om te reflecteren op ons denken en om zulke psychologische en filosofische inzichten toe te passen. Klinkt dit je als muziek in de oren? Meld je dan aan!

En vind je de IT sector interessant, maar weet je nog niet welke studie het beste bij jou past? Geen paniek! Om jou te helpen bij het maken van een keuze bespreken studenten Joris, Teun, Tieke en Victor maandelijks in een podcast een aantal IT-thema’s en vertellen ze welke IT-aspecten je met welke opleiding onderzoekt. Beluister de podcast via SoundcloudSpotify, of...

Check de podcast met beeld

Waarom Kunstmatige intelligentie aan de Universiteit Utrecht?

Omdat...

  • de opleiding zich onderscheidt in het brede vakkenaanbod. Je leert niet alleen de technische programmeervaardigheden die je in staat stellen om slimme programma’s te schrijven, maar krijgt ook vakken over filosofie, psychologie en taalkunde die je helpen om de kern van intelligentie gedrag beter te begrijpen.
  • je lid kunt worden van Studievereniging Incognito. Zij organiseren activiteiten zoals borrels, studiereizen, sportactiviteiten, filmavonden en uitstapjes, bijvoorbeeld naar het Donders Instituut.

  • je dan extra uit je studie kunt halen. Bij Kunstmatige intelligentie in Utrecht kun je honoursonderwijs volgen. Dit is extra uitdagend onderwijs, speciaal voor gemotiveerde en getalenteerde studenten. 

  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over de Utrechtse Introductietijdop kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan.

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Kunstmatige intelligentie een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze studie kozen. Bekijk Kunstmatige intelligentie in cijfers op Studiekeuze123. Zo kun je deze studie vergelijken met andere landelijke opleidingen.

In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 14.128 (EU), € 16.034 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56981