Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Kunstmatige intelligentie (KI) heb je de keuze om de arbeidsmarkt op te gaan, maar de meeste studenten kiezen ervoor om door te leren. Op deze pagina hebben we een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je met een diploma Kunstmatige intelligentie?

In het bedrijfsleven is er veel vraag naar KI'ers. Techreuzen en overheden investeren veel in onderzoek naar kunstmatige intelligentie. Je kunt daardoor terechtkomen in allerlei sectoren, bijvoorbeeld software-ontwikkeling, telecommunicatie, consultancy of bij een bank of verzekeraar. Ook bij de overheid zijn er veel mogelijkheden en sommige KI-studenten beginnen een eigen start-up. 

Doorleren na het behalen van je diploma Kunstmatige intelligentie

Foto: Tim Vermeire

Je wordt aan de universiteit, anders dan bij beroepsopleidingen, vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat met het behalen van een universitair diploma zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Je kunt gaan werken, maar veel studenten gaan na een bachelor verder met een aansluitende master.

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor een:

  • Eenjarige master: deze eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau, bijvoorbeeld als A.I.-programmeur of Data-analist.
  • Tweejarige master: deze tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als onderzoeker. Bijvoorbeeld aan de universiteit, bij een onderzoeksorganisatie als TNO, of op een R&D afdeling van een bedrijf. 

Doorstuderen aan de UU

Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen van je diploma onderzoeken of je toelaatbaar bent tot bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's van de Universiteit Utrecht. Daarbij moet je rekening houden met specifieke toelatingseisen die per programma kunnen verschillen.

Na KI ben ik aan het werk gegaan als business intelligence consultant. Ik kan ingezet worden als data specialist, analyst en engineer. KI is zo‘n actueel onderwerp dat veel bedrijven interesse hebben in werknemers met kennis over programmeren.

Beroepen

Na het afronden van je bachelor- of masterstudie kom je uiteindelijk op de arbeidsmarkt terecht. KI-afgestudeerden hebben zowel brede algemene(re) kennis als specifieke(re) technische vaardigen, waardoor je met een KI diploma alle kanten op kunt én voor allerlei functies zult worden gerekruteerd. Hier volgen enkele voorbeelden:

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.