Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Kunstgeschiedenis heb je de keuze om de arbeidsmarkt op te gaan, maar je kan er ook voor kiezen om door te leren. Op deze pagina hebben we een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je met een diploma Kunstgeschiedenis?

Studenten kletsen voor de Dom-kerk
Foto: Tim Vermeire

Afgestudeerde kunsthistorici vinden werk binnen het brede kunsthistorische en culturele veld: binnen de erfgoedsector en monumentenzorg, in de journalistiek, bij een uitgever, in het onderwijs, bij een museum, een galerie of het veilingwezen. Een toekomst als zzp’er of wetenschappelijk onderzoeker kan ook. Keuze genoeg!

Doorleren na het behalen van je diploma Kunstgeschiedenis

Foto: Tim Vermeire

Je wordt aan de universiteit, anders dan bij beroepsopleidingen, vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat met het behalen van een universitair diploma zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Je kunt gaan werken, maar veel studenten gaan na een bachelor verder met een aansluitende master. Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag, het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor een:

  • Eenjarige master: deze eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau, bijvoorbeeld als museummedewerker of projectmedewerker in de kunst- en cultuursector.
  • Tweejarige master: deze tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als onderzoeker. Bijvoorbeeld als PhD-student Art History.

Doorstuderen aan de UU

Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen van je diploma onderzoeken of je toelaatbaar bent tot bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's van de Universiteit Utrecht. Daarbij moet je rekening te houden met specifieke toelatingseisen die per programma kunnen verschillen. Soms dien je bijvoorbeeld eerst nog een premasterprogramma te volgen. 

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.

Na mijn afstuderen heb ik als docent gewerkt en gaf ik werkcolleges. Dit werd later uitgebreid met het geven en ontwikkelen van hoorcolleges en het coördineren van cursussen. Momenteel werk ik als freelance curator aan tentoonstellingen in het Cobra Museum en Museum Kranenburgh en binnenkort start ik met collectieonderzoek in Museum Arnhem - je kunt met Kunstgeschiedenis alle kanten op!

Beroepen

Na het afronden van je bachelor- of masterstudie kom je uiteindelijk op de arbeidsmarkt terecht. Daar kun je alle kanten op, maar de meeste van onze studenten kiezen een van de volgende beroepen/richtingen:

Carrieresite voor kunsthistorici in spé

Wil je meer voorbeelden over wat je na een studie Kunstgeschiedenis kunt doen? Neem dan een kijkje op de website Kunstwerken. Dat is dé carrièresite voor kunsthistorici in spé. Studenten van de Studievereniging Art hebben deze website gemaakt voor (aankomende) kunstgeschiedenisstudenten. Je leest er onder andere verhalen van alumni en tips voor je eigen carrière.