Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Kunstgeschiedenis heb je de keuze om de arbeidsmarkt op te gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren. Op deze pagina hebben we verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je met een diploma Kunstgeschiedenis?

Afgestudeerde kunsthistorici vinden werk binnen het brede kunsthistorische en culturele veld: binnen de erfgoedsector en monumentenzorg, in de journalistiek, bij een uitgever, in het onderwijs, bij een museum, een galerie of het veilingwezen. Een toekomst als zzp’er of wetenschappelijk onderzoeker kan ook. Keuze genoeg!

Doorleren na het behalen van je diploma Kunstgeschiedenis

Foto: Tim Vermeire

Je wordt aan de universiteit, anders dan bij beroepsopleidingen, vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat met het behalen van een universitair diploma zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Je kunt gaan werken, maar veel studenten gaan na een bachelor verder met een aansluitende master.

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor een:

  • Eenjarige master: deze eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau, bijvoorbeeld als museummedewerker of projectmedewerker in de kunst- en cultuursector.
  • Tweejarige master: deze tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als onderzoeker. Bijvoorbeeld als PhD-student Art History.

Doorstuderen aan de UU

Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen van je diploma onderzoeken of je toelaatbaar bent tot bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's van de Universiteit Utrecht. Daarbij moet je rekening houden met specifieke toelatingseisen die per programma kunnen verschillen.

Voor nu weet ik nog niet wat ik wil doen na mijn master Art History. Dankzij mijn werk voor de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heb ik de museumwereld kunnen ontdekken, maar ik sluit een PhD ook niet uit.

Beroepen

Na het afronden van je bachelor- of masterstudie kom je uiteindelijk op de arbeidsmarkt terecht. Daar kun je alle kanten op, maar de meeste van onze studenten kiezen een van de onderstaande beroepen/richtingen. Wil je meer weten? Volg Kunstwerken.art op Instagram en LinkedIn voor meer informatie over wat je na je opleiding kunt gaan doen. Je leest er onder andere verhalen van alumni en tips voor je eigen carrière + vindt er vaccatures. 

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.