Ben je gefascineerd door kunst of architectuur? Het masterprogramma Kunstgeschiedenis richt zich op het onderzoeken van beide. We richten ons op kunst uit het verleden en het heden, met een kritische en interdisciplinaire benadering. We leiden je in één jaar op tot een kunsthistorisch of architectuurhistorisch professional met een brede kennis van zowel kunsthistorisch onderzoek en als van de praktijk.

In de master richten we ons op technical, global en digital art history. Er is dus volop de mogelijkheid je te bekwamen in het gebied dat jij aantrekkelijk en belangrijk vindt.

Ga naar studieprogramma

Toelating

Kunstgeschiedenis is een selectieve master. Wil je weten of je in aanmerking komt voor toelating?

Bekijk de toelatingseisen

Waarom deze master in Utrecht?

Studenten, staf en alumni delen hun ervaringen met het programma

Relatie tussen wetenschap en praktijk

Zowel in de vakken die je volgt, als in je stage wordt steeds de relatie gelegd tussen de wetenschap en de praktijk. Zo schrijf je bij ons bijvoorbeeld niet alleen wetenschappelijke papers, maar ook restauratieplannen, kunstkritieken, tentoonstellingsvoorstellen en publieksteksten.

Uitgebreide onderzoeksstage (15 EC)

De stage bereidt je grondig voor op de beroepspraktijk. Onze stagairs werken in musea in binnen- en buitenland, bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, in diverse bibliotheken, in de kunsthandel en ga zo maar door. In je stage doe je praktijkervaring op, en je doet een wetenschappelijk onderzoek bij je stage-organisatie. Voorbeelden hiervan zijn herkomstonderzoek of onderzoek ter voorbereiding van een tentoonstelling.

Onderwijs door bevlogen professionals

Bij ons werken specialisten op het gebied van alle kunsthistorische perioden vanaf de Middeleeuwen tot heden. Onze staf is zeer betrokken bij het werkveld. We hebben nauwe contacten met musea en erfgoedinstellingen in binnen- en buitenland. Ons onderwijs vindt dan ook voor een groot deel plaats buiten de collegezalen. We zijn veel op locatie om de objecten die we onderzoeken met elkaar te gaan bekijken.     

Maak kennis met onze docenten

Na de master 

Als Utrechts kunsthistoricus heb je tal van carrièremogelijkheden, bijvoorbeeld als curator, conservator, educatiemedewerker, pr-medewerker, publieksbemiddelaar, beleidsmedewerker, docent, kunstcriticus, veilingmedewerker, archivaris, bedrijfsleider en wetenschappelijk onderzoeker.

Meer over carrièreperspectieven

Wat me erg aansprak aan de master, is dat we niet alleen maar leerden vanuit de schoolbanken.

In het kort

Diploma: 
Kunst- & cultuurwetenschappen
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd, Deeltijd
Studieduur: 
1 jaar, 2 jaar (deeltijd)
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd): 2024-2025: € 2.530

Niet-EU/EEA studenten (instellingstarief) 2024-2025: € 20.043

Meer informatie over collegegeld
Croho code: 
60087
Accreditatie: 
Geaccrediteerd door NVAO
Faculteit: 
Geesteswetenschappen
Graduate school: 
Humanities