Ervaringen

Wil je weten hoe onze huidige en oud-studenten de opleiding ervaren? Check dan de interviews en video's met Tim, Jolijn, Leila, Joyna en Gabriëlle. 

Tim van den Bos (hij/hem) is student

"Kunstgeschiedenis heeft me opener gemaakt en dat komt doordat ik in aanraking kwam met verschillende culturen en verschillende plaatsen."

Jolijn Heesters (zij/haar) is alumna

"Ik ben begonnen met Geschiedenis, dat vond ik heel gaaf en interessant. Wat ik daar een beetje in miste, was de vertaalslag naar het tastbare, naar de objecten. Toen heb ik besloten Kunstgeschiedenis erbij te doen."

Leila Linneman (zij/haar) is student

"Waarom ik Kunstgeschiedenis ben gaan studeren? Het leek me leuk! Hiervoor heb ik een jaar werkbouwtuigkunde gestudeerd en dat had ik vooral gekozen omdat het aansloot bij mijn NG-/NT-vakkenpakket. Toen ik daarmee stopte, koos ik voor Kunstgeschiedenis."

"De vakken zijn erg interessant. Eén van de eerste vakken bespreekt alle kunst die ooit is gemaakt binnen acht weken, dus dat is heel druk, maar ook leerzaam. Momenteel zijn mijn studiegenoten en ik ons aan het voorbereiden op de studiereis naar Berlijn als onderdeel van onze specialisatie Moderne en hedendaagse kunst en architectuur."

Lees meer

Praktische vaardigheden

"Naast mijn studie doe ik een commissie bij Studiestichting Art en heb ik twee bijbaantjes: ik werk achter de bar en ik werk als assistente met het schrijven van subsidieaanvragen en het bijhouden van social media voor een kunstenares. Dit werk is een goede aanvulling, want ik leer vaardigheden zoals subsidieaanvragen schrijven die niet aan bod komen bij kunstgeschiedenis. Ik zou iedereen aanraden praktijk erbij te zoeken door een stage of baan."

Toekomst

"Ik ben nu tweedejaarsstudent en ik ben nog niet echt bezig met mijn toekomst. Als ik iets heb geleerd over mezelf door kunstgeschiedenis, is dat ik het niet fijn vind om te ver in de toekomst te kijken. Ik kijk liever naar wat er op m’n pad komt en ik bepaal in het moment wat ik graag wil doen! Voor nu lijkt het me tof om als consultant voor kunstenaars te werken, maar wie weet verandert dat nog."

Joyna Hitzert (zij/haar) is student

"Al sinds ik klein ben, vind ik naar musea gaan heel erg leuk. Na de middelbare school begon ik aan een studie rechten, maar hier stopte ik al snel mee. Ik besloot om mijn passie voor kunst verder te ontwikkelen en een bachelor Kunstgeschiedenis te gaan volgen."

"Daar heb ik tot nu toe helemaal geen spijt van. Ik zou iedereen aanraden om je eigen interesses te volgen en niet een studie te kiezen op basis van de verwachtingen van anderen, zoals ik deed."

Lees meer

Zelfstandigheid

"Ik vond het eerste studiejaar best even wennen. Een universitaire opleiding vereist meer zelfstandigheid: je bent immers zelf verantwoordelijk voor het doen van je huiswerk, het voorbereiden van je colleges en, kortom, het bijhouden van je studie. Vooral het eerste jaar zijn er best wat cursussen waarbij je veel kennis moet opdoen, dus daar was ik best veel tijd aan kwijt. Ik kwam erachter dat ik niet zo goed was in het plannen van mijn studie, maar dat kan je zeker leren. Ook biedt de universiteit daarbij hulp."

Extra mogelijkheden

"Kunstgeschiedenis studeren is niet altijd makkelijk, maar ik doe het met veel plezier. Ik heb het daarnaast altijd belangrijk gevonden om extra dingen te doen naast mijn studie. Zo deed ik een bestuursjaar bij Stichting Art, heb ik een leuke bijbaan en begin ik aan een tweede bachelor Italiaanse taal en cultuur volgend jaar. Bovendien is de studiereis naar Florence of een andere wereldstad in je tweede jaar echt een hoogtepunt van de opleiding!"

Gabriëlle Negron (zij/haar) is masterstudent Art History

"Als HBO-student kwam ik voor het eerst in aanraking met kunstgeschiedenis als keuzevak. Dat vond ik zo leuk dat ik besloot om de bachelor Kunstgeschiedenis te doen."

"Tijdens mijn bachelor heb ik me verdiept in vrouwelijke kunstenaars in moderne en hedendaagse kunst. Deze connectie tussen kunstgeschiedenis en genderstudies is nog steeds belangrijk in mijn onderzoeksmaster."  

Lees meer

Bijbaantjes

"Hoewel de studie goed beviel, was het eerste jaar wel pittig. Hierna vond ik het makkelijker worden, aangezien je dan je eigen cursussen kiest. Daarnaast heb je wel tijd voor nevenactiviteiten. Naast commissies bij Stichting Art heb ik verschillende bijbaantjes gehad: bij de Albert Heijn, als student-assistent en voor de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Vooral die laatste baan heeft me echt geholpen, omdat inzichten uit de praktijk ook inspiratie geven voor onderzoek."

Mogelijkheden

"Toen ik startte met de bachelor, was ik me niet bewust van de eindeloze mogelijkheden binnen de UU: stages, minors, een exchange, keuzevakken of een tweede bachelor. Je moet er echter wel op tijd bij zijn. Zo had ik graag de minor Gender Studies willen volgen, maar de vakken waren destijds al vol. Het is dus belangrijk om je op tijd te oriënteren na te denken over wat je leuk vindt. Je tutor in je eerste jaar of de studieadviseur kan je hierbij helpen."

Master en toekomst

"Dit jaar ben ik begonnen met mijn onderzoeksmaster Art History. Ik heb het ontzettend naar mijn zin! Voor nu weet ik nog niet wat ik wil doen na mijn master. Dankzij mijn werk voor de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heb ik de museumwereld kunnen ontdekken, maar ik sluit een PhD ook niet uit."