Heb jij altijd al meer willen weten over schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, fotografie of zelfs nieuwe media? Dan is de studie Kunstgeschiedenis écht iets voor jou!

icon prize
nr. 1
topopleiding volgens studenten
Studiekeuzegids Bachelors 2024
Icon alumni
uniek
zowel kunst als architectuur
bekijk verschillende perspectieven
Icon of a globe
ervaar
studeren of stage in het buitenland
in Berlijn, Parijs, Londen of Florence

Kunst van de oudheid tot nu

Onze studenten beantwoorden ál jouw vragen!

Kunst houdt mensen al duizenden jaren bezig. En met een reden: ze spreekt vaak tot de verbeelding en prikkelt ons. Als je Kunstgeschiedenis studeert verdiep je je in de kunst en architectuur van de Oudheid tot nu. De nadruk (voor de vroegere periode) ligt binnen onze opleiding op de kunst van de westerse wereld.

Ervaar de opleiding

Context en actualiteit

Als student kunstgeschiedenis bestudeer je de actualiteit, maar het is ook belangrijk om de geschiedenis te kennen. Zonder die historische en culturele context kun je kunst en architectuur namelijk niet goed begrijpen en bestuderen. Na het verkrijgen van een stevige algemene basis in het eerste jaar, ga je in het tweede jaar specialiseren in de periode voor óf na 1850. Zo kun je het optimale uit je studie halen, met een op jouw profiel toegesneden pakket. En het vakgebied blijft zich ontwikkelen. Zo heeft de status van kunst ook te maken met hoe kunsthistorici vroeger dachten, met de continu veranderende smaak en met hoe je kunst van alle tijden tegenwoordig digitaal kunt onderzoeken.

naar het studieprogramma

Ik besloot om mijn passie voor kunst verder te ontwikkelen en een bachelor Kunstgeschiedenis te gaan volgen. Ik zou iedereen aanraden om je eigen interesses te volgen en niet een studie te kiezen op basis van de verwachtingen van anderen.

Joyna Hitzert is student

Op pad

Tijdens je studie kijk je niet alleen in de boeken en de collegezaal naar kunst. Je bent voor vakken ook vaak op pad! Utrecht is een rijke cultuurstad vol musea, galeries en historische panden die worden betrokken in de colleges. Je gaat bij deze studie vaak op excursie naar andere steden, musea, galeries, bibliotheken, instellingen, kerken en landhuizen. Zo kijk je vaak met eigen ogen naar de gebruikte technieken, naar stijlen en stromingen en de betekenis van kunstwerken.

Waarom Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht?

Omdat...

  • wij ons onderscheiden met een studieprogramma dat is gericht op de bestudering van de geschiedenis van zowel kunst als architectuur.

  • je lid kunt worden van Studiestichting ART. Zij organiseren activiteiten zoals (buitenlandse) excursies, lezingen, workshops, galerietochten, stadswandelingen en borrels. Bovendien verkopen ze studieboeken met korting!

  • onze staf een uitgebreide expertise heeft van de middeleeuwen tot nu, met bijvoorbeeld hoogleraren voor oude en moderne kunst, architectuur en technische kunstgeschiedenis. Je krijgt zo les van specialisten op heel diverse terreinen.

  • je tijdens je tweede jaar op excursie naar het buitenland gaat, naar Berlijn, Parijs, Londen of Florence. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een paar maanden aan een buitenlandse universiteit te studeren of om er stage te lopen.

  • de opleiding sterke banden heeft met belangrijke kunsthistorische onderzoeksinstituten in binnen- en buitenland. 

  • je dan honoursonderwijs kunt volgen. Dit is extra uitdagend onderwijs, speciaal voor gemotiveerde en getalenteerde studenten.

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Kunstgeschiedenis een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze studie kozen. Bekijk Kunstgeschiedenis in cijfers op Studiekeuze123. Zo kun je deze studie vergelijken met andere landelijke opleidingen.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56824