Kunst van de Oudheid tot nu

Schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, fotografie of nieuwe media... Kunst houdt mensen al duizenden jaren bezig. Je verdiept je bij ons in de kunst en architectuur van de Oudheid tot nu. De nadruk voor de vroegere periode ligt binnen onze opleiding op de kunst van de westerse wereld. Vanaf circa 1500 – wanneer Amerika is ontdekt – wordt globalisering voor de Europese kunst steeds belangrijker. Daarom speelt de mondialisering vanaf de vroegmoderne tijd een steeds grotere rol binnen ons onderwijs.

Context en actualiteit

Als je kunst en architectuur van vroeger niet in de eigen historische en culturele context leert kennen, kan je ze niet goed begrijpen en bestuderen. Maar ook de actualiteit is belangrijk. De status van kunst door de eeuwen heen heeft ook te maken met hoe kunsthistorici vroeger over kunst dachten, met continu veranderende smaak en met hoe je kunst van alle tijden tegenwoordig digitaal kan onderzoeken.

De veelzijdigheid van kunst

Tijdens je studie kijk je niet alleen in de boeken en de collegezaal naar kunst. Je bent voor vakken ook vaak op pad! Utrecht is een rijke cultuurstad vol musea, galeries en historische panden die worden betrokken in de colleges. Je gaat bij deze studie vaak op excursie naar andere steden, musea, galeries, bibliotheken, instellingen, kerken en landhuizen. Zo kijk je vaak met eigen ogen naar de gebruikte technieken, naar stijlen en stromingen en de betekenis van kunstwerken. Het verzamelen en tentoonstellen van kunst en het verantwoord bewaren van erfgoed krijgen ook veel aandacht. Bovendien leer je om wetenschappelijk onderzoek te doen en je ontdekkingen mondeling en schriftelijk te presenteren.

  • Pleun van Lieshout, student Kunstgeschiedenis
    "De vele excursies naar verschillende musea en steden zijn echt kenmerkend en uniek voor deze studie."
  • Kornee Miedema, student Kunstgeschiedenis
    "Doordat de opleiding klein is ben je snel bekend met iedereen. Het is voornamelijk leuk dat iedereen dezelfde interesses heeft!"

Samenvatting

Vorm:
Voltijd
Voertaal:
Nederlands
Tijdsduur:
3 jaar
Studiepunten:
180
Begin:
September
Collegegeld:
  • Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2022-2023): € 2.209
  • Instellingstarief 2022-2023: € 9.895 (EU), € 11.000 (niet-EU)
Aangeboden door:
Geesteswetenschappen
Titulatuur: Dit bachelorprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
BA (Bachelor of Arts)
Croho-code:
56824