Met de nieuwe dubbele bachelor Economics and Mathematics - start september 2022 - investeer je in de combinatie van een stevige wiskundige basis en scherp economisch inzicht. Zo bereid je je optimaal voor op een carrière in economie, bedrijfseconomie, wiskunde, econometrie en finance, en op een breed scala aan (internationale) masters, ook in multidisciplinaire programma’s als datawetenschappen en duurzaamheid en innovatie.

Wil jij begrijpen ...

  • wat de invloed is van cryptogeld op het wereldwijde betalingsverkeer?
  • wat de rol is van speltheorie in het verdienmodel van Google?
  • hoe we in een data-gedreven samenleving de concentratie van macht rond Big Tech bedrijven, zoals Google en Facebook, kunnen reguleren?
  • hoe duur de uitstoot van CO2 zou moeten worden om die structureel te verminderen?
  • welke rol netwerktheorie speelt bij het indammen van een pandemie als het coronavirus?

Allemaal belangrijke maatschappelijke onderwerpen van deze tijd, die stuk voor stuk vragen om innovatieve oplossingen. Om die te vinden is een combinatie van economisch denken en wiskundig inzicht onmisbaar. Je moet veranderingen voorspellen, onzekerheden in kaart brengen en complexe structuren doorgronden.

Daarom start de Universiteit Utrecht in september ’22 met een nieuw, en in Nederland uniek, dubbel bachelorprogramma: Economics and Mathematics. Daarin leiden we je niet alleen op om bestaande wiskundige technieken toe te passen, maar ook om op een fundamenteel niveau de wiskunde te begrijpen die ten grondslag ligt aan de economische modellen en econometrische en statistische analyses. Vanuit de maatschappij en wetenschap is er een sterke behoefte aan nieuwe slimme studenten met een stevig wiskundig fundament en economische kennis, die in staat zijn om de grote maatschappelijke uitdagingen van nu te kraken.

Daarbij heeft de Universiteit Utrecht een lange traditie in succesvolle dubbele bachelor programma’s. Zo bestaat er al jaren een dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde voor studenten die de wiskundige grondslagen van de natuurkunde beter willen doorgronden. Net als bij natuurkunde speelt wiskunde ook een cruciale rol in de economische theorie. 

Dus vind jij beide richtingen interessant en kun je eigenlijk niet kiezen? Deze opleiding biedt je de mogelijkheid om beide programma’s naast elkaar te volgen. 

Wat ik het leuke vind aan de combinatie van economie en wiskunde is dat je het beste van twee werelden combineert. Aan de ene kant werk je met ‘harde’ wiskundige technieken om problemen op te lossen, maar tegelijkertijd leer je de problemen ook maatschappelijk te benaderen!
Sophie de Graaf
studeert Economics en Wiskunde

Een op maat gemaakt programma  

In deze dubbele bachelor volg je een programma dat bestaat uit vakken van de studie Economics and Business Economics (in het Engels) en van de studie Wiskunde (in het Nederlands). Een aantal hiervan zijn speciaal voor dit programma ontwikkelde combinatievakken, waarin de wiskundige en economische theorie geïntegreerd worden aangeboden. Natuurlijk zijn alle vakken zo ingedeeld dat ze naadloos op elkaar aansluiten, zodat je beide diploma’s in drie jaar kunt behalen.

Twee diploma’s in drie jaar  

Het volgen van een dubbele bachelor vraagt om extra inzet en ambitie, maar het is niet zo dat het dubbel zoveel werk is als een enkele bachelor. Een ‘normaal’ bachelorprogramma bestaat uit 180 studiepunten (60 EC per jaar). Door vrijstellingen voor een aantal vakken bestaat de dubbele bachelor uit 225 studiepunten (75 EC per jaar), wat neerkomt op twee extra vakken per jaar. Uiteraard word je hier goed bij begeleid.

Mocht je na afloop van het eerste jaar toch liever met één van de twee studies verder willen gaan, dan kun je de andere studie zonder verlies van punten laten vallen.

Check hier of de dubbele bachelor iets voor jou is:

Als je goed bent in Wiskunde B en gemotiveerd bent om eerst een theoretische basis te leggen voordat je je kennis gaat toepassen. Dat kost wat meer tijd, maar geeft je later veel meer toekomstmogelijkheden!
Als je blij wordt van economische vraagstukken, en graag vaardigheden aanleert om creatieve oplossingen te bedenken voor maatschappelijke problemen.
Als je de ambitie hebt om alles uit je studie te halen wat erin zit. De dubbele bachelor bestaat uit 75 studiepunten per jaar in plaats van 60, maar daarvoor in ruil krijg je twee diploma’s en een breed scala aan toekomstmogelijkheden.

Samenvatting

Vorm:
Voltijd
Voertaal:
  • Engels
  • Nederlands
Tijdsduur:
3 jaar
Studiepunten:
225
Begin:
September
Collegegeld:
  • Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2022-2023): € 2.209
  • Instellingstarief 2022-2023: € 12.336 (EU), € 14.000 (niet-EU)
Aangeboden door:
Bètawetenschappen
Titulatuur: Dit bachelorprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
BSc (Bachelor of Science)
Croho-code:
50950, 56980