Ervaringen
Sophie de Graaf, student Economics and Mathematics

Hoe het begon…
“Op de middelbare school vond ik economie en wiskunde altijd al erg leuk, maar ik dacht niet goed genoeg te zijn in wiskunde om dit ook op universitair niveau te kunnen volgen. Ik koos daarom voor de bachelor Economics and Business Economics in Utrecht. Tijdens mijn studie bleek echter dat de wiskundige vakken me juíst goed afgingen en dat ik dat ook de leukste vakken vond. Daarom besloot ik me na 2 jaar ook voor de bachelor Wiskunde en Toepassingen in te schrijven.”
Het beste van 2 werelden
“Wat ik het leuke vind aan de combinatie van economie en wiskunde is dat je het beste van twee werelden combineert. Aan de ene kant werk je met ‘harde’ wiskundige technieken om problemen op te lossen, maar tegelijkertijd leer je de problemen ook maatschappelijk te benaderen. Het vanuit verschillende invalshoeken bekijken van problemen vind ik onwijs interessant, omdat je daarmee alle kanten van het verhaal te zien krijgt, en breed over oplossingen kunt nadenken. Neem bijvoorbeeld vraagstukken uit de zorgeconomie: natuurlijk gebruik je hiervoor data en kun je ingewikkelde (wiskundige) modellen bouwen om de zorg te optimaliseren, maar er speelt veel meer dan alleen geld en getallen als het gaat om een mensenleven. Dit vraagt ook om een maatschappelijke benadering. In de dubbele bachelor komen beide aan bod.”
Zo kwam ik in Ut(e)recht
“Ik koos ervoor mijn opleiding in Utrecht te volgen, vooral vanwege de fijne sfeer op de universiteit. Zowel studenten als docenten staan altijd open voor een gezellig praatje, iedereen is bereid je te helpen of iets nogmaals uit te leggen, en geen vraag is te gek. En niet onbelangrijk, Utrecht is ook gewoon een heel gezellige studentenstad, waar altijd wel iets te doen is!”
Doe jij 2 studies tegelijk?!
“Mensen verklaren me vaak voor gek als ik zeg dat ik deze twee studies tegelijk doe. Het klopt dat je gemotiveerd moet zijn voor een dubbele bachelor, want het kost gewoon veel tijd en energie. Wiskundigen en economen hebben een heel andere manier van denken, en het schakelen tussen die twee is af en toe best lastig. Tegelijkertijd maken die verschillende denkwijzen het juist ook interessant, en als je iets interessant vindt, is het niet zo erg hier tijd en energie in te steken. Bovendien biedt het volgen van een dubbele bachelor je ook veel voordelen, bijvoorbeeld dat je er veel verschillende kanten mee op kan. Je kunt je voor allerlei leuke masters aanmelden. Neem Econometrie of (Applied) Data Science, wat mij heel erg aanspreekt, met alleen de vakken van Economics kun je daar niet terecht. Daarnaast ben je na de opleiding ook een sterkere speler op de arbeidsmarkt, omdat je simpelweg meerdere dingen weet en kunt. Kortom, de dubbele bachelor biedt een mooi toekomstperspectief!”
Sjoerd Dirksen, universitair hoofddocent

“Ik ben mijn studie begonnen met de bachelor Econometrie in Rotterdam. Daar leerde ik wiskundige tools en technieken voor data-analyse om economische problemen op te lossen. Tijdens mijn studie raakte ik echter erg geïnteresseerd in de wiskunde achter deze technieken. Ik merkte dat ik soms vastliep op een probleem omdat ik een techniek niet direct kon toepassen. Ik wilde daarom mijn wiskundige basis verbreden. Ik wilde de technieken niet alleen kunnen gebruiken, ik wilde ze ook helemaal kunnen doorgronden, zodat ik ze waar nodig ook verder zou kunnen ontwikkelen.
Na mijn bachelor ben ik daarom wiskunde in Utrecht gaan studeren en nadat ik meerdere jaren aan verschillende universiteiten in het buitenland heb gewerkt ben ik inmiddels terug in Utrecht als universitair hoofddocent. Ik geef les in kansrekening, statistiek en machine learning en doe onderzoek in kansrekening met verschillende toepassingsgebieden. Zo ben ik betrokken bij onderzoek op het gebied van wifi communicatie, waar we zoeken naar manieren om het energieverbruik van het systeem te verminderen, en bij onderzoek naar hoe we een getal kunnen hangen aan de onzekerheid in weersvoorspellingen. Je kunt hierbij denken aan de percentages in populaire weer apps (“morgen 80% kans op regen”), alleen richt mijn onderzoek zich op de onzekerheid in de voorspellingen van windsnelheden.
Ik ben zeer enthousiast over ons nieuwe dubbele bachelorprogramma, dat studenten een diepgaande basis geeft in wiskunde en economie en hen voorbereidt om op een innovatieve manier complexe economische vraagstukken op te lossen.”