Jessie Waalwijk over public engagement

Jessie Waalwijk
Jessie Waalwijk

“Ik ben programmamaker bij Studium Generale – het podium voor kennis en reflectie van de Universiteit Utrecht – en projectleider van het Betweter Festival: een kunst en wetenschapsfestival dat op 5 oktober 2018 voor de derde keer wordt georganiseerd. Het festival is een verlengde van ons Science Café, een talkshow over wetenschap. Die avonden werden zo goed bezocht dat we het groter wilden aanpakken met een festival waar wetenschap, kunst en muziek elkaar ontmoeten.

Op het Betweter Festival willen we wetenschappelijk onderzoek toegankelijker maken voor een groot publiek, en bezoekers stimuleren om een onderzoekende houding aan te nemen en kritisch te reflecteren. Wetenschappelijk onderzoek is geen ver-van-je-bedshow, heeft geen pasklare antwoorden en is een proces waarin je als publiek ook een rol kunt hebben. Dat willen we met het festival laten zien.

Daarnaast willen we met het Betweter Festival en onze andere evenementen, óók het vuurtje aanwakkeren bij wetenschappers. Voor hen is het waardevol om hun onderzoek op een originele en speelse manier te delen met het brede publiek. Wetenschappers die deelnemen aan het Betweter Festival krijgen daarom een trainingstraject aangeboden. Ze leren onder andere hoe ze het beste hun verhaal uit de verf kunnen doen komen - in een popzaal met een divers publiek gaat dat toch net even anders dan in de collegezaal.

Voor mij is public engagement: verder kijken dan je neus lang is. Wetenschap is overal en heel divers. Het is toch cool om met een biertje in de hand kennis tot je te nemen? Door de prachtige verhalen die wetenschappers vertellen bij onze programma’s bieden ze inzicht en zetten ze aan tot denken. Hoe vaker dat gebeurt, hoe mooier. Zeker als mensen dat inzien en enthousiast worden, én het delen met vrienden, familie en collega’s - dan verspreidt kennis zich als een olievlek.”

Ben jij onderzoeker en heb je een origineel idee om een (volwassen)publiek bij jouw onderzoek te betrekken? Stuur een mailtje naar Jessie Waalwijk, j.m.waalwijk@uu.nl.