Project Uniek

Project Uniek omvat vier deelopgaven; de herontwikkeling van het Willem C. van Unnikgebouw, de terreininrichting, de realisatie van een paviljoen in de Studeertuin en de aanpassingen van de entree van het Educatorium. Het Willem C. van Unnikgebouw is een toren van 75 meter, gelegen aan de Heidelberglaan, middenin het Utrecht Science Park (USP). Met 22 verdiepingen is dit het hoogste gebouw van de Universiteit Utrecht en daarmee een herkenbaar gebouw, een landmark op de campus. Op dit moment verkeert het gebouw bouwkundig en technisch in slechte staat en voldoet het niet meer aan de eisen van de tijd. Het lage deel aan de oostzijde, waar ook onderwijsruimtes waren, is in 2021 al gesloopt. De toren en het deel waar café The Basket zat, blijven behouden. De toren wordt herontwikkeld tot een onderwijs-, onderzoeks- en kantoorgebouw van de UU.

Zichtbaar duurzame herontwikkeling

Door het gebouw te herontwikkelen in plaats van te slopen, gebruiken we minder grondstoffen en gebruiken we het stevige skelet opnieuw. De ambitie is zelfs om de herontwikkeling tot een voorbeeld te maken van het duurzaam hergebruiken van een bestaand pand. Als het Van Unnik klaar is, is het gebouw energieneutraal. Het wordt ontwikkeld met de nieuwste kennis en technieken op het gebied van circulaire en gezonde gebouwen. Van binnen en buiten creëren we een uitnodigende plek die ontmoeting, verbinding en samenwerking stimuleert. Op de begane grond komen bijvoorbeeld publieke functies. Zo versterkt het Van Unnikgebouw straks, samen met het Kruytgebouw, de levendigheid in het centrumgebied en is het onderdeel van het bruisende hart van de campus. 

Aanpak in twee fases

Om het gebouw weer als nieuw en toekomstbestendig te maken, pakken we het grondig aan. Eerst zijn de installaties zoals verwarming en luchtcirculatie uitgeschakeld. Daarna is de binnenkant helemaal leeggehaald. Al het materiaal, zoals deuren, lampen, tapijt en elektriciteitskabels zijn op materiaalsoort gescheiden afgevoerd voor hergebruik. Vervolgens is het asbest zorgvuldig verwijderd. De gevel zal gedurende de uitvoering van de grootschalige renovatie duurzaam worden gesloopt, zodat het gebouw nu beschermt blijft tegen de weersinvloeden. Uiteindelijk blijft alleen het skelet van de hoogbouw staan. Dan begint de opbouw van een nieuwe gevel. Aan de binnenkant worden alle installaties vernieuwd en de ruimtes worden heringedeeld naar de wensen van de gebruikers. Het eindresultaat is een compleet herontwikkeld gebouw met een verlenging van de levensduur van ongeveer vijftig jaar. 

Planning

De binnensloop en asbestsanering is medio 2024 gereed. Tegelijkertijd wordt het ontwerp uitgewerkt in samenwerking met een integraal ontwerpteam. Met dat ontwerp in de hand volgt het opbouwen. We verwachten dat het gebouw in begin 2029 in gebruik genomen kan worden. 

Toekomstbestendige huisvesting

De Universiteit Utrecht bouwt aan duurzame en toekomstbestendige huisvesting voor alle gebruikers, waar zij optimaal kunnen studeren, onderzoeken en werken aan de uitdagingen van morgen. Dit gebeurt op basis van het Strategisch Huisvestingsplan. Door efficiënte en duurzame huisvesting te realiseren, verlagen we niet alleen de energiegebruik, maar blijven ook de huisvestingslasten beheersbaar. Zo kunnen we meer investeren in onderwijs en onderzoek.

Historie

In 1967 startte de bouw van het Van Unnikgebouw. Met de oplevering in 1969 was het gebouw een van de eerste gebouwen op de campus, wat nu het Utrecht Science Park heet. De aanleiding voor de bouw was acute ruimtenood voor onderwijs en kantoorpersoneel bij de universiteit. Tot ontwerp en bouw van dit gebouw is zeer snel besloten. Dat was mogelijk doordat er al een ontwerp van soortelijke torens beschikbaar was van architectenbureau Lucas & Niemeijer. De ‘broer- en zuster’ torens staan nu nog in Den Haag, Rijswijk, Zaandam en Utrecht. Ook de bouwmethode droeg bij aan de snelle oplevering met het zogenoemde jackblocksysteem. Een kelder werd uitgegraven, en in de daar ontstane werkput werden 127 hydraulische vijzels geplaatst. Vervolgens werd het betonnen dak gestort, waarna er telkens één etage omhoog werd gevijzeld. In de loop der jaren is het bewoond geweest door verschillende faculteiten en stafdiensten. 

Meer informatie 

Heb je vragen over dit project? Of wil je meer weten over de werkzaamheden? Mail dan naar vanunnik@uu.nl. Wij helpen je graag.