Sleepless in Academia: Een Reactie op de Uitdagingen van Jonge Academische Ouders
Het belangrijkste doel van het “Sleepless in Academia: Een Reactie op de Uitdagingen van Jonge Academische Ouders” project is om bij te dragen aan de ontwikkeling van inclusief en familievriendelijk beleid binnen de Universiteit Utrecht.
Het Sleepless in Academia-project is nu afgerond, de reflecties en aanbevelingen van het project kunnen hier gedownload worden.
Familievriendelijk beleid verbetert en brengt balans aan in het werk- en familieleven van ouders en verzorgers van jonge kinderen. Dit beleid zorgt veelal voor tijd, geld en services zoals de mogelijkheid om ouderschapsverlof te nemen en het creëren van benodigde faciliteiten voor ouders met jonge kinderen. Algemeen beleid schiet soms tekort in het voorzien van de behoeften van ouders en verzorgers. Deze tekortkomingen kunnen zelfs leiden tot nog moeilijkere uitkomsten voor ouders die te maken hebben met unieke uitdagingen, zoals bij alleenstaande ouders, ouders met adoptiekinderen of ouders met een migratieachtergrond (bijvoorbeeld bij niet-flexibele werkomstandigheden). Het belang van dit beleid is extra benadrukt in het afgelopen jaar door de pandemie, waarin onze flexibiliteit en weerbaarheid getest is in termen van het balanceren van werk en privé.
Om deze uitdagingen aan te kaarten gaat het Sleepless in Academia project actief in gesprek met ouders die net hun eerste kind hebben gekregen en als academici werken aan de universiteit. Met behulp van dialoogsessies creëren we een veilige en open ruimte voor jonge ouders (met een migratieachtergrond) binnen de Universiteit Utrecht. Hierbinnen komen ouders samen en delen hun ervaringen betreffende de transitie naar ouderschap als academici. De focus op ouders die net hun eerste kind hebben gekregen is geen willekeurige keuze. We verwachten dat deze groep met name uitdagingen ondervindt in de transitie naar ouderschap en in het onderhouden van een goede werk-privé balans.
Naast dialoogsessies nemen we interviews af met relevante partners binnen de universiteit (bijvoorbeeld personeelszaken) en inventariseren we welk familievriendelijk beleid er is binnen de faculteiten. Als uitkomst doen we beleidsadvies op universiteitsniveau om familievriendelijk beleid te verbeteren. Hiermee benadrukken we de variërende ervaringen en behoeften van academici in verschillende familie- en zorgsituaties.
Jonge ouders met een migratieachtergrond moeten hun rol als jonge ouder ontdekken in een ander land, met een onbekend gezondheidszorgsysteem, een nieuwe taal, cultuur en mogelijk minder (of geen) steun van hun sociale omgeving.
Focus op academici met een migratieachtergrond
In de context van de aanhoudende internationalisering van de Universiteit Utrecht is het belangrijk om te benadrukken dat het project extra aandacht besteedt aan jonge academische ouders met een migratieachtergrond. Ouderschap is voor velen een uitdaging met mentale en fysieke veranderingen. Echter, voor ouders die in een ander land leven dan het land waar ze vandaan komen is deze worsteling groter en bevat het vaak onverwachte uitdagingen. Jonge ouders met een migratieachtergrond (als een migrant of vluchteling) moeten hun rol als jonge ouder ontdekken in een ander land, met een onbekend gezondheidszorgsysteem, een nieuwe taal, cultuur en mogelijk minder (of geen) steun van hun sociale omgeving. Voor academici met een migratieachtergrond kan de institutionele steun die ze krijgen van hun werkgever, in dit geval Universiteit Utrecht, nog belangrijker zijn.
Voor vragen over dit project: Özge Bilgili
Projectteam: Özge Bilgili, Rianne Dekker, Kia Mikkonen (research assistant)
Externe partner: Parenting Across Borders