Samenwerken

Het onderzoek van de afdeling Kunstgeschiedenis staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een netwerk van maatschappelijke partners, nationale en internationale universiteiten en onderzoeksinstituten. Door deze samenwerking kunnen we onze kennis toepassen in de maatschappij en zo bijdragen aan een betere samenleving.

Als u op zoek bent naar een wetenschappelijke partner, spreker of gastspreker of een andere vorm van samenwerking en/of kennisdeling, neem dan contact met ons op.

Voorbeelden
 

Klimaatverandering en erfgoed

Ter gelegenheid van de publicatie van zijn boek De Toekomst van het Verleden (in Dutch), gaf Thijs Weststeijn verschillende lezingen en interviews. Je kunt het interview beluisteren op NPO Radio 1 (in Dutch).

Educatieve hulpmiddelen voor middelbare scholieren

Sanne Frequin maakte MedievalMe, een innovatief educatief hulpmiddel dat is ontworpen om middelbare scholieren te betrekken bij het verkennen van een fascinerend middeleeuws manuscript. Dit raadselachtige manuscript, dat beschouwd wordt als een meesterwerk van de KB, wordt tot leven gebracht in de vorm van een serious game. Het spel maakt gebruik van geavanceerde virtual reality (VR) technologie om leerlingen onder te dompelen in de studie van dit middeleeuwse relikwie en benadrukt tegelijkertijd het belang van gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek.

Toekomstige erfgoedonderzoekers, conservatoren en conservatoren opleiden

Koen Ottenheym (Architectuurgeschiedenis en Erfgoed) en Eloy Koldeweij (Rijksdienst voor Cultureel erfgoed en docent Universiteit Utrecht) nemen deel aan het Palamusto project. Een van de doelen van het grote onderzoeksproject is om onderzoekers te leren hoe ze het paleismuseum ter plekke kunnen conserveren, cureren en beheren. Ze zullen leren hoe ze de maatschappelijke relevantie van het paleis kunnen uitleggen aan alle belanghebbenden en doelgroepen die betrokken zijn bij erfgoed. 

Deelnemen en datanetwerken creƫren

Het Art DATIS project van Sven Dupre koppelt de gedigitaliseerde archieven van glaskunstenaar Sybren Valkema (1916 - 1996) aan open data. Bronnen met historische recepten en technieken voor glasproductie, afbeeldingen en objectdocumentatie worden momenteel gedigitaliseerd door musea en onderzoeksinstellingen over de hele wereld. Het koppelen van deze data voor onderzoeksdoeleinden kan nieuwe inzichten opleveren in de productie van Vrij glas. Het project (2018 - 2022) is een samenwerking tussen Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Stichting Vrij Glas en Picturae.