Zie jij het als een uitdaging om de zorg te verbeteren? Nieuwe wetenschappelijke kennis ontwikkelen en vertalen naar de zorgpraktijk? Wil je werk en studie combineren? Dan is het masterprogramma Verplegingswetenschap van de Universiteit Utrecht iets voor jou!

De master heeft me de wetenschappelijke basis gegeven van mijn vak als verpleegkundige
Alumnus Chico Taguba bij het Hijmans van den Bergh gebouw

Wil je meer weten over de ervaringen en keuzes van de mastercoördinator, een student en alumnus van het masterprogramma Verplegingswetenschap, bekijk dan het filmpje!

Doel van het programma

Om verzekerd te blijven van kwalitatief goede zorg en de continuïteit daarvan is er voortdurend behoefte aan nieuwe kennis. Kennis gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en onderzoek en natuurlijk ook op een effectieve vertaling daarvan naar de zorgpraktijk, de zogenoemde ‘evidence based practice’. Het masterprogramma Verplegingswetenschap realiseert dit door inzichten uit de wetenschap en ervaringen uit de verpleegkundige praktijk met elkaar te verbinden.

Met Verplegingswetenschap leer je anders kijken naar je vak. Op een positieve manier kijk je hoe je de zorg kan verbeteren
Alumnus Floor Jenken voor het Hijmans van den Bergh gebouw

Iets voor jou?

In het onderwijsprogramma leer je verschillende onderzoeksmethoden en instrumenten kennen. Daarnaast ligt een belangrijk accent op het in kaart brengen van bestaande wetenschappelijke kennis onder andere door systematisch literatuuronderzoek en het zelfstandig ontwikkelen van nieuwe kennis door het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Dit gebeurt in het tweede masterjaar, bij voorkeur in een van de onderzoeksgroepen binnen het UMC Utrecht, vaak in samenwerking met de hoogleraar Verplegingswetenschap of in een onderzoeksgroep van een van onze samenwerkingspartners in het land, en wordt afgesloten met een afstudeeronderzoek. Ben jij die ambitieuze en nieuwsgierige wo’er of hbo’er met een life sciences bachelor (bijv. hbo-v) en aantoonbare belangstelling voor en kennis van de gezondheidszorg, de verpleegkunde in het bijzonder? Dan is Verplegingswetenschap iets voor jou!

Samenvatting

Diploma: Dit masterprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
  • Titulatuur: MSc
  • Opleidingsnaam: Klinische Gezondheidswetenschappen
  • Programma: Verplegingswetenschap
Accreditatie:
Geaccrediteerd door NVAO
Croho-code:
66563
Voertaal:
Nederlands
Vorm (deeltijd/voltijd):
Deeltijd
Tijdsduur:
2 jaar
Studiepunten: 60 studiepunten is gelijk aan 1 jaar full-time studeren (European Credit Transfer System, ECTS)
60
Startmoment(en):
September
Aanmelddeadline:
  • Nederlandse & EU/EEA studenten: 1 april
  • Studenten buiten de EU/EER: 1 april
Collegegeld:
Faculteit:
Geneeskunde