Diploma van een niet-Nederlandse universiteit
Deze pagina beschrijft het stapsgewijze proces voor het voltooien van je aanmelding voor een masteropleiding aan de Universiteit Utrecht. Lees deze informatie zorgvuldig door voordat je met je aanvraag begint.
Let op: momenteel vindt er een curriculumherziening plaats waardoor er mogelijk wijzigingen komen in de toelatingseisen. Mogelijke wijzigingen zijn vanaf 1 december bekend op de website. |
Toelaatbaar tot het masterprogramma Verplegingswetenschap is de bezitter van:
- een Nederlands of een buitenlands diploma die beschikt over kennis, inzicht en vaardigheden op het niveau van een universitair bachelorprogramma,
of - een Nederlands of buitenlands diploma op het niveau van een hogeschool bachelorprogramma in de gezondheidszorg, aangevuld met:
- wiskunde op vwo-niveau én
- academische vorming op niveau van een universitair premasterprogramma Gezondheidswetenschappen of een equivalent daarvan
die aantoont te beschikken over de volgende specifieke kennis, inzicht en vaardigheden:
a. kennis uit het interessegebied mens en gezondheid op het niveau van een universitair bachelordiploma,
of
kennis uit het interessegebied taalwetenschap, aangevuld met kennis uit het interessegebied mens en gezondheid op het niveau van een universitaire minor;
b. inzicht in het werkveld van de gezondheidswetenschappen e/o de gezondheidszorg;
c. vaardigheden m.b.t. patiëntgerichte onderzoeksmethoden en statistiek op het niveau van een universitair bachelordiploma;
d. algemene academische vaardigheden op het niveau van een universitair bachelordiploma.
In aanvulling op het hiervoor bepaalde geldt daarnaast nog de volgende toelatingsvoorwaarde:
- Aantoonbare belangstelling voor en kennis van de gezondheidszorg, in het bijzonder de verpleging.
Taalvaardigheidseisen
Taalvaardigheidseis Nederlands
Voor een masterprogramma gelden de volgende vereisten.
- Aantoonbare beheersing van de Nederlandse taal op niveau B2+/C1 (bijvoorbeeld cursus Nederlands voor Vergevorderden B2 -> C1 bij Babel)
Voor het premasterprogramma geldt:
- NT2, Programma II (Nederlands als tweede taal, niveau 2), afgenomen door de afdeling Examendiensten van ‘DUO’. Het is raadzaam je zo snel mogelijk in te schrijven bij DUO.
- Certificaat Nederlands als Vreemde Taal: ‘Educatief Professioneel' (voorheen Profiel Academische Vaardigheid) of ‘Educatief Startbekwaam' (voorheen Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs).
Is Nederlands je moedertaal maar heb je je diploma behaald aan een buitenlandse universiteit? Neem dan contact op met International Student Admissions. Andere studenten met een niet in Nederland behaald diploma moeten bewijs van zowel Nederlandse als Engelse taalvaardigheid indienen.
Het is niet nodig om bij het aanmelden al de testresultaten te overhandigen. Dit kan later.
Engelse taalvaardigheidseisen
Universiteit Utrecht gebruikt het EMI-systeem (English Medium of Instruction) om de Engelse taalvaardigheid van aanmelders te beoordelen. Dit systeem onderscheidt drie niveaus van taalvaardigheid: EMI-ready, EMI-experienced en EMI-advanced.
Het vereiste Engelse niveau voor toelating tot dit masterprogramma is EMI-experienced.
Bezoek onze EMI-experienced pagina voor masterprogramma's om de geaccepteerde tests, vereiste scores en vrijstellingen voor EMI-experienced programma's te vinden.
Indien je twijfelt of je voldoet aan de toelatingseisen, volg dan de reguliere aanmeldingsprocedure:
Meld je aan in Studielink voor de betreffende master Fysiotherapiewetenschap, Verplegingswetenschap of Gezondheidswetenschappen voor zorgprofessionals (Let op: aanmelding voor de premaster volgt pas later in het proces). Je ontvangt na aanmelding in Studielink via mail een verzoek om documenten te uploaden in Osiris online application. Hierna kan de toelatingscommissie je aanmelding beoordelen. Binnen 20 werkdagen ontvang je bericht over je aanmelding. Mocht je onverhoopt niet toelaatbaar zijn tot de opleiding, of je wilt om een andere reden je aanmelding terugtrekken, dan kan dat kosteloos tot uiterlijk 31 augustus.
Heb je vragen?
Neem contact op met Onderwijszaken Klinische Gezondheidswetenschappen.
Aanmeldingen worden vanaf 1 oktober in behandeling genomen. De sluitingsdatum van aanmelden is 1 april.
Als je een vroege toelatingsbeslissing nodig hebt om bijvoorbeeld een beurs aan te vragen, dan moet je complete aanmelding uiterlijk 1 december ontvangen zijn.
Zorg dat je aanvraag ruim op tijd ingediend is
Tijdens je verzoek tot inschrijving via OSIRIS Online Application (stap 6) vragen we je om een onderstaande documenten (pdf) te uploaden. Doe dit ook voor de uiterlijke aanmelddatum. Als je dossier niet tijdig compleet is, kan je aanmelding niet in behandeling worden genomen.
Hieronder vind je de documenten die je moet uploaden in OSIRIS Online Application:
Gewaarmerkte kopieën* van je diploma(‘s) en cijferlijst(en), indien nodig met officiële vertalingen, of het Bewijs te behalen diploma en cijferlijst (alleen als je je diploma nog niet ontvangen hebt)
Gewaarmerkte kopieën van je relevante vooropleidingen zijn:
- middelbare schooldiploma en cijferlijst,
- hbo en/of wo bachelordiploma (of gelijkwaardig) en cijferlijst,
- indien van toepassing bewijs van taalvaardigheid Engels en Nederlands (zie voor meer informatie hierboven onder Taalvaardigheidseisen)
Ga naar Studielink om je aan te melden. Daarna ontvang je inloggegevens voor OSIRIS Online Application om je documenten te uploaden.
Meer informatie over Studielink vind je hier.
Nadat je je aanmelding bij Studielink hebt ingediend, ontvang je een e-mail met inloggegevens voor OSIRIS Online Application. Hier kun je alle benodigde documenten uploaden en de status van je aanmelding bekijken.
Zodra je dossier compleet is, streeft de toelatingscommissie ernaar om je binnen 20 werkdagen te informeren over de uitslag. De toelatingscommissie beoordeelt aan de hand van je complete aanmelding of je aan de toelatingseisen voor het masterprogramma voldoet. Van de toelatingscommissie ontvang je een beschikking waarin staat of je wel of niet toelaatbaar bent tot het masterprogramma of aan welke voorwaarden je nog moet voldoen, zoals het volgen van het premasterprogramma, om voor toelating tot het masterprogramma in aanmerking te komen.
Heb je vragen?
Neem contact op met Onderwijszaken Klinische Gezondheidswetenschappen.
Als je wordt toegelaten, staat in je toelatingsbrief beschreven wat de volgende stappen zijn om je aanmelding af te ronden en te accepteren. In de meeste gevallen is je toelating voorwaardelijk, wat betekent dat je eerst aan aanvullende voorwaarden moet voldoen, zoals het opsturen van gecertificeerde digitale documenten of het volgen van aanvullende cursussen. Deze voorwaarden, evenals de deadline, staan duidelijk vermeld in je aanmeldingsbrief.
Na acceptatie van je aanbod zal ons Visa Office je door het visum- en/of verblijfsvergunningsproces leiden (indien van toepassing).
Geef prioriteit aan het zoeken naar huisvestiging tijdens de voorbereiding op je komst naar Nederland. Het vinden van woonruimte in Utrecht kan lastig zijn en wordt vaak onderschat. Let op: als je voor de start van het collegejaar nog geen woonruimte hebt gevonden, raden we je aan je aanmelding te heroverwegen.