SUMMA is een vierjarige master die je opleidt tot arts én klinisch onderzoeker. Het onderwijs biedt naast medische theorie en praktijk daarom ook een stevige onderzoekscomponent. Na de master ben je basisarts én klinisch onderzoeker en bij uitstek geschikt om patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek te combineren.
Tijdens de laatste fase van SUMMA heb ik in de NICU, de intensive care voor baby’s, gewerkt. Daar werd mijn interesse gewekt voor ethische vraagstukken rondom nieuwe medische technologie.
De schakel tussen zorgpraktijk en wetenschap
De eerste drie jaar raak je vertrouwd met de wijze waarop artsen informatie verzamelen en verwerken en vervolgens tot een diagnose, behandelplan, advies en prognose komen. Bijzonder aan de opleiding is dat je vanaf het begin in aanraking komt met de praktijk. Je leert aan de hand van echte patiënten en hun verhalen. In het vierde jaar krijg je in de semi-arts stage een meer verantwoordelijke en zelfstandige rol.
Voor je wetenschappelijke vorming is het niet alleen van belang dat je nieuwe ontwikkelingen in de geneeskunde volgt en snel op waarde kan schatten, maar ook dat je er zelf aan kunt bijdragen. De vragen die spelen binnen de dagelijkse gezondheidszorg leer je vertalen naar zowel klinisch als fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en in te passen in de zorg. Jij vormt de schakel tussen klinische praktijk en theorie.
Als SUMMA-student sta je ingeschreven bij de Universiteit Utrecht, maar je volgt de opleiding bij het UMC Utrecht. Samenwerking staat tijdens het hele masterprogramma centraal. Iedere student neemt vanuit een eigen vooropleiding kennis mee die voor meerwaarde zorgt binnen je groep.
Waarom SUMMA in Utrecht?
- SUMMA is een kleinschalige opleiding met sterke interactie tussen studenten en docenten.
- Vrijwel alle docenten zijn zelf ook werkzaam als arts-onderzoeker in het UMC Utrecht.
- Vanaf de eerste week kom je in aanraking met de patiëntenzorg.
- Tijdens het Projectonderwijs in jaar 2 werk je samen met studenten van de masteropleidingen van de UU (Biomedical sciences), van de TU Eindhoven en van de WUR (Nutrition and Health) en zoek je samen naar oplossingen voor diverse technische-, medische- en/of voeding gerelateerde uitdagingen waarmee patiënten worden geconfronteerd.
- In het derde jaar loop je coschappen in het Teaching Hospital in Apeldoorn.
- In samenwerking met de TU Eindhoven biedt het SUMMA programma mogelijkheid voor technisch verdiepingsonderwijs.
- Een persoonlijke mentor (preceptor) biedt studiebegeleiding en hulp bij het maken van keuzes gericht op je latere carrière.
- Geneeskunde (SUMMA en CRU) ontving in 2015 de Aspire-to-Excellence Award voor studentbetrokkenheid.
Onderzoek in het UMC Utrecht
Het wetenschappelijk onderzoek dat je uitvoert binnen SUMMA is ingebed in een sterke onderzoeksomgeving met internationale samenwerkingsverbanden. Dat biedt jou als student veel onderzoeksmogelijkheden en kansen. Het UMC Utrecht, deel uitmakend van Utrecht Life Sciences, is een internationaal topinstituut op het gebied van medisch en biomedisch onderzoek. Verder werkt het UMC Utrecht nauw samen met de faculteiten Diergeneeskunde en Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht en het Hubrecht Instituut.
In het UMC Utrecht vindt onderzoek plaats op de volgende thema’s:
- Brain Center
- Cancer
- Child Health
- Circulatory Health
- Infection & Immunity
- Regenerative Medicine and Stem Cells
Meer informatie over onderzoek door het UMC Utrecht.
Het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (NKI-AVL) en het UMC Utrecht onderhouden een steeds intensievere band op gebied van onderzoek en patiëntenzorg.
Het UMC Utrecht, de Universiteit Utrecht (UU), de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Philips hebben hun kennis, kunde en innovatiekracht ook gebundeld, SUMMA-tech sluit hier nauw bij aan.
Studeren in het buitenland
Het is in Utrecht mogelijk om tijdens SUMMA je wetenschappelijke stage en je keuze coschap in het buitenland te doen.
In het kort
- Diploma:
- Geneeskunde, klinisch onderzoeker
- Voertaal:
- Nederlands
- Studievorm:
- Voltijd
- Studieduur:
- 4 jaar
- Start:
- September
- Collegegeld:
- Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd): 2025-2026: € 2.601
Niet-EU/EEA studenten (instellingstarief) 2025-2026: € 31.438
Meer informatie over collegegeld - Croho code:
- 66583
- Accreditatie:
- Geaccrediteerd door NVAO
- Faculteit:
- Geneeskunde
- Brochure:
- Brochure aanvragen