SUMMA is een vierjarige master die je opleidt tot arts én klinisch onderzoeker. Het onderwijs biedt naast medische theorie en praktijk daarom ook een stevige onderzoekscomponent. Na de master ben je  basisarts én klinisch onderzoeker en bij uitstek geschikt om patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek te combineren.

De schakel tussen zorgpraktijk en wetenschap

De eerste drie jaar raak je vertrouwd met de wijze waarop artsen informatie verzamelen en verwerken en vervolgens tot een diagnose, behandelplan, advies en prognose komen. Bijzonder aan de opleiding is dat je vanaf het begin in aanraking komt met de praktijk. Je leert aan de hand van echte patiënten en hun verhalen. In het vierde jaar krijg je in de semi-arts stage een meer verantwoordelijke en zelfstandige rol.

De master SUMMA leert je onderzoek te combineren met patiëntenzorg.
Annelien de Kat SUMMA

Voor je wetenschappelijke vorming is het niet alleen van belang dat je nieuwe ontwikkelingen in de geneeskunde volgt en snel op waarde kan schatten, maar ook dat je er zelf aan kunt bijdragen. De vragen die spelen binnen de dagelijkse gezondheidszorg leer je vertalen naar zowel klinisch als fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en in te passen in de zorg. Jij vormt de schakel tussen klinische praktijk en theorie.

Als SUMMA-student sta je ingeschreven bij de Universiteit Utrecht, maar je volgt de opleiding bij het UMC Utrecht. Samenwerking staat tijdens het hele masterprogramma centraal. Iedere student neemt vanuit een eigen vooropleiding kennis mee die voor meerwaarde zorgt binnen je groep.

Waarom SUMMA in Utrecht?

• SUMMA is een kleinschalige opleiding met sterke interactie tussen studenten en docenten.
  • Vrijwel alle docenten zijn zelf ook werkzaam als arts-onderzoeker in het UMC Utrecht.
  • Vanaf  de eerste week kom je in aanraking met de patiëntenzorg.
  • In het derde jaar loop je coschappen in het Teaching Hospital in Apeldoorn.
  • In samenwerking met de TU Eindhoven biedt het SUMMA programma  mogelijkheid voor technisch verdiepingsonderwijs.
  • Een persoonlijke mentor (preceptor) biedt studiebegeleiding en hulp bij het maken van keuzes gericht op je latere carrière.
  • Studenten en hoogleraren verkozen SUMMA aan de Universiteit Utrecht tot beste masteropleiding arts onderzoeker binnen het vakgebied in het jaarlijkse onderzoek naar de 'Beste Studies' van Elsevier.
  • Geneeskunde (SUMMA en CRU) ontving in 2015 de Aspire-to-Excellence Award voor studentbetrokkenheid.

Diploma: Dit masterprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
  • Titulatuur: MSc
  • Opleidingsnaam: Geneeskunde, klinisch onderzoeker
  • Programma: Selective Utrecht Medical Master (SUMMA)