Diploma van een Nederlandse universiteit
Deze pagina beschrijft het stapsgewijze proces voor het voltooien van je aanmelding voor een masteropleiding aan de Universiteit Utrecht. Lees deze informatie zorgvuldig door voordat je met je aanvraag begint.
Selectiecriteria
Je komt in aanmerking voor toelating tot de master SUMMA als je beschikt over een universitair bachelordiploma dat aan de zogenaamde equivalentie-eisen voldoet (zie onder). Met een hbo-diploma kom je niet in aanmerking voor SUMMA. De opleiding is ook niet toegankelijk voor geïnteresseerden die al geneeskunde (doctoraal, bachelor en/of master) aan één van de Nederlandse universiteiten studeren of hebben gestudeerd.
Daarnaast voldoe je aan het volgende profiel:
- Je bent aantoonbaar gemotiveerd voor het beroep van arts en aantoonbaar geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek;
- Je bent academisch vaardig;
- Je bent communicatief vaardig en beschikt over de juiste basis-attitude om tot een goed clinicus te worden opgeleid;
- Je bent bereid en gewend hard te werken: blijkend uit studieresultaten en studievoortgang in de bacheloropleiding;
Vóór 1 september 2024 moet je in het bezit zijn van het gevraagde diploma. Omdat de opleidingen vaak pas na 1 september het diploma uitreiken, mag je ook een afstudeerverklaring inleveren. In een dergelijke verklaring wordt door de opleiding aangegeven, dat je aan alle eisen van het examenprogramma hebt voldaan, maar dat er nog geen diploma is uitgereikt.
Indien je geen diploma of een dergelijke verklaring kunt overleggen voor genoemde datum, vervalt je eventueel al uitgereikte (voorlopige) toelatingsbeschikking.
Wat is een equivalent bachelordiploma?
Studenten die SUMMA willen volgen moeten beschikken over een bachelordiploma dat voldoet aan de volgende equivalentie-eisen:
a) Minimaal 90 studiepunten (EC) aan biomedische/biotechnische onderwerpen op WO-niveau, waarbij
- of minimaal 5 onderwerpen uit box A en B
- of minimaal 4 onderwerpen uit box A en B en dan minimaal 1 onderwerp uit box C in voldoende mate aan bod komen.
b) Voor het totaal aan 90 EC biomedische/biotechnische vakken kunnen de onderwerpen uit box C voor maximaal 20 studiepunten meetellen.
Neem met ons contact op via summa-equivalentie@umcutrecht.nl als je niet helemaal aan deze eisen voldoet.
Alle SUMMA-kandidaten doorlopen dezelfde selectieprocedure. De hoogstscorende kandidaten worden toegelaten. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de wens om al dan niet het technisch verdiepingsonderwijs (zie studieprogramma) te volgen.
Box A
Onderwerp | Indicatie van het minimaal vereiste niveau |
Moleculaire en cellulaire processen (DNA/RNA/eiwitsynthese en genregulatie) | Alberts et al: Molecular Biology of the cell |
Stofwisseling en biochemie van koolhydraten, eiwitten en vetten | Berg, Tymiczko and Stryer: Biochemistry |
Algemene fysiologische principes en Fysiologie van hart, longen, nieren | Silverthorn: Human Physiology |
Box B
Onderwerp | Indicatie van het minimaal vereiste niveau |
Histologie en morfologie van weefsels | Mescher: Junqueira’s Basic Histology |
Anatomie en embryologie | Hartwig: Fundamental Anatomy |
Farmacologie | Van Ree en Breimer: Algemene Farmacologie |
Immunologie en infectie | Alberts et al: Molecular Biology of the cell |
Hormonale regelsystemen | Silverthorn: Human Physiology |
Box C
Onderwerp | Indicatie van het minimaal vereiste niveau |
Calculus | Robert A. Adams: Calculus |
Lineaire algebra | Bernard Kolman and David R. Hill: Elementary Linear Algebra with Applications |
Mechanica | C. Oomens: Biomechanics (hoofdstuk 1 - 6) |
Electriciteit, magnetisme en optica | Harris Benson: University PhysicsE. Hecht: Optics |
Continuümmechanica | C Oomens: Biomechanics (hoofdstuk 6-12) |
Vloeistofmechanica | PK Kundu, IM Cohen, DR Dowling: Fluid Mechanics |
Massa transport | GA Truskey, F Yuan, DF Katz: Transport Phenomena in Biological Systems |
Equivalentie bepaling
De commissie Toelating bepaalt of een diploma equivalent is op basis van de equivalentie-vragen die je tijdens het aanmeldingsproces na 1 oktober moet invullen. Mocht je (nog) niet equivalent bevonden zijn, dan ontvang je van de toelatingscommissie tijdig een bericht hierover.
Indien je alvast wil weten of de door jou gevolgde opleiding aan de equivalentie-eisen voldoet, dan kun je eventueel alvast je gevolgde programma laten beoordelen. Mail het ingevulde Equivalentieformulier naar SUMMA-toelating@umcutrecht.nl.
Taalvaardigheidseisen
Omdat de voertaal van het patiëntgebonden onderwijs in de opleiding Nederlands is, gelden voor SUMMA taalvaardigheidseisen.
Als zowel je secundair onderwijs als de bachelor is behaald aan een niet-Nederlandstalige opleiding, maar je moedertaal is Nederlands, kun je contact opnemen met de Toelatingscommissie.
Daarnaast moet je beschikken over een voldoende beheersing van de Engelse taal op het niveau van het Nederlandse VWO-examen. Deficiënties in de vooropleiding in Engels worden voor aanvang van de opleiding weggewerkt door het afleggen van één van de volgende toetsen:
- IELTS, Academic Module (International English Language Testing System).
De minimum vereiste IELTS score (overall band) is: 6,5 met ten minste 6,0 voor de onderdelen ‘writing, speaking, listening en reading’. - TOEFL (Test Of English as a Foreign Language).
De minimum vereiste TOEFL score is 93 (internet-based test) met ten minste een score van 24 reading, 22 listening, 20 speaking en 20 writing). ITP-TOEFL-scores worden niet geaccepteerd. - Cambridge EFL (English as a Foreign Language) Examinations (niet beschikbaar voor studenten uit China) met één van de volgende certificaten:
- Cambridge English C1 Advanced (CAE). Minimum score: 176 total, 169 writing
- Cambridge English C2 Proficiency (CPE). Minimum score: 180 total, 169 writing
Zie ook artikel 2.2 lid B van de SUMMA OER 2023-2024. Hierin staat ook beschreven hoe eventuele deficiënties weggewerkt kunnen worden.
Uitzonderingen: je hoeft geen bewijs van taalvaardigheid in te dienen als je:
- Een diploma hebt behaald aan een Nederlandse universiteit;
- Een middelbareschooldiploma en/of bachelordiploma hebt behaald in Australië, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, Singapore, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten of Zuid-Afrika;
- Een IB Diploma of EB Diploma (voor Engelstalig onderwijs) hebt behaald.
Het is niet nodig om bij het aanmelden al de testresultaten te overhandigen. Dit kan later.
Vragen?
Bekijk de veelgestelde vragen onderaan deze pagina. Je kunt ook een e-mail sturen naar SUMMA-toelating@umcutrecht.nl.
De Universiteit Utrecht biedt voor dit masterprogramma geen premaster aan.
- Vanaf 1 oktober 2023 start de mogelijkheid tot aanmelden voor de opleiding SUMMA.
- De aanmelding voor SUMMA moet voor 15 januari 2024 24.00 uur ingediend zijn om te kunnen deelnemen aan de selectieprocedure.
Let op! We adviseren je dit ruimschoots op tijd te doen in verband met het verwerken van de door jou ingeleverde documenten.
Zorg dat je aanvraag ruim op tijd ingediend is
Tijdens je verzoek tot inschrijving via OSIRIS Online Application (stap 6) vragen we je om een onderstaande documenten (pdf) te uploaden. Doe dit, als eerder aangegeven, ook voor de uiterlijke aanmelddatum van 15 januari 24.00 uur. Indien je dossier niet tijdig compleet is, kan je aanmelding niet in behandeling worden genomen.
De volgende documenten (pdf) moeten vóór de deadline worden geüpload:
- Curriculum vitae (max 200kb)
- Cijferlijst vwo of havo (max 300kb)
- Motivatieformulier. Houd je bij het invullen van het formulier aan het maximale 1.300 tekens (woorden inclusief spaties). Download het formulier.
- BA-diploma of BA-verklaring (max 300kb). BA-verklaring: Indien je nog niet in het bezit bent van een bachelor diploma moet je een schriftelijke verklaring van je opleidingsinstituut aanvragen waarin staat dat je hiermee bezig bent en naar alle waarschijnlijkheid vóór 1 september 2024 wel aan deze eis zult voldoen. Als jouw universiteit niet een dergelijke verklaring afgeeft, volstaat een studievoortgangsoverzicht. Let op: geef in Osiris Online Application in alle gevallen aan dat je een diploma hebt (ook als dat nog niet zo is). Dan kun je ook een eventuele BA-verklaring of een studievoortgangsoverzicht uploaden.
- BA-cijferlijst of studievoortgangsoverzicht (max 300kb)
- Twee aanbevelingsbrieven (max 200kb). Deze mogen in het Nederlands of Engels zijn.
Ga naar Studielink om je aan te melden. Daarna ontvang je inloggegevens voor OSIRIS Online Application om je documenten te uploaden.
Meer informatie over Studielink vind je hier.
Nadat je je aanmelding bij Studielink hebt ingediend, ontvang je een e-mail met inloggegevens voor OSIRIS Online Application. Hier moet je tijdig alle benodigde documenten (pdf) uploaden en kan je de status van je aanmelding bekijken.
Let op: geef in Osiris Online Application in alle gevallen aan dat je een diploma hebt (ook als dat nog niet zo is). Dan kun je ook een eventuele BA-verklaring of een studievoortgangsoverzicht uploaden.
Aanmeldprocedure
Na verzending van de gevraagde documenten (stap 4) ontvang je een automatische ontvangstbevestiging inclusief pdf-bestand van je aanmelding in je mailbox. Bewaar deze ontvangstbevestiging goed. Voor eventuele vragen en/of opmerkingen met betrekking tot de aanmeldprocedure, kun je mailen naar summa-toelating@umcutrecht.nl.
Selectieprocedure
Nadat je je hebt ingeschreven via Studielink en aangemeld via OSIRIS volgt in februari 2024 een e-mail waarin je wordt uitgenodigd voor het maken van een fysieke kennistoets op zaterdag 2 maart 2024. Zie 'SUMMA Kennistoets en voorbeeldvragen' (pdf) om te lezen hoe je je kunt voorbereiden op de kennistoets en om voorbeelden te zien van de vragen.
De selectieprocedure bestaat uit twee rondes. De eerste ronde bestaat uit de bovengenoemde kennistoets en in deze eerste ronde beoordelen we ook je studievoortgang. Gegevens hierover heb je geüpload tijdens je aanmelding in OSIRIS. Als je studievertraging hebt opgelopen vernemen we graag of, en hoeveel maanden, je steun hebt gekregen uit het profileringsfonds. Mail dit dan naar SUMMA-toelating@umcutrecht.nl. Als je behoort tot de 80 best scorenden op de kennistoets en je studievoortgang, dan word je toegelaten tot de tweede ronde.
De tweede ronde bestaat in elk geval uit de volgende onderdelen:
- Scoring curriculum vitae en andere documenten die je via OSIRIS hebt aangeleverd.
- Sollicitatiegesprek over onder andere je motivatie. Dit gesprek voer je met twee leden van de SUMMA staf.
Het sollicitatiegesprek vindt plaats op één van de volgende dagen:
- Dinsdag 2 april 2024
- Woensdag 3 april 2024
- Donderdag 4 april 2024
- Vrijdag 5 april 2024
De selectieprocedure resulteert in een rangordening van kandidaten. De kandidaten ontvangen eind april/begin mei 2024 per e-mail de uitslag van de tweede selectieronde. De 40 hoogst scorende kandidaten worden geselecteerd voor SUMMA. Kandidaten die niet zijn geselecteerd worden op een wachtlijst geplaatst. Geselecteerde kandidaten moeten uiterlijk medio mei 2024 laten weten of zij hun plaatsing accepteren. De exacte datum waarvoor zij dit moeten laten weten wordt in de correspondentie bekend gemaakt.
Deze procedure geldt voor de selectie voor het studiejaar 2024-2025. Aan de selectie voor het studiejaar 2024-2025 kunnen geen rechten worden ontleend voor toelating tot een volgend studiejaar. Kandidaten kunnen maximaal tweemaal deelnemen aan de selectieprocedure.
Heb je extra tijd en/of voorzieningen nodig tijdens de selectiedag?
Heb je een functiebeperking (bijv. AD(H)D, dyslexie, chronische ziekte of visuele beperking) of is Nederlands niet je moedertaal waardoor je mogelijk extra tijd / voorzieningen tijdens de selectiedag nodig hebt? Stuur dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk 31 januari 2024, een e-mail naar de studieadviseurs via adviseurs@umcutrecht.nl
Noem in je e-mail de volgende zaken:
- je naam, studentnummer en de opleiding waarvoor je selectie doet;
- de aard van de functiebeperking, inclusief gewaarmerkte/ondertekende bewijsstukken. In het geval van dyslexie dient dit te zijn:
- het onderzoeksrapport afgegeven door een erkende instantie/persoon
- de dyslexieverklaring
- wat je nodig denkt te hebben aan voorzieningen.
Let op! Verzoeken na 31 januari worden niet meer behandeld. Afhankelijk van de aard van de functiebeperking wordt bekeken welke voorziening er voor de selectiedag mogelijk is.
Alle opgestuurde informatie wordt vertrouwelijk behandeld. De desbetreffende selectiecommissie krijgt alleen bericht van de voorziening(en) die aan jou is/zijn toegekend. Daarnaast houden we ons aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de privacyverklaring van de Universiteit Utrecht.
Meer weten?
Bezoek deze website over studeren met een functiebeperking.
Vragen?
Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over SUMMA. Je kunt ook een e-mail sturen naar SUMMA-toelating.
Alleen met een WO bachelor- of WO masterdiploma dat voldoet aan de equivalentie eisen zoals op deze website beschreven, is het mogelijk om toegelaten te worden tot de SUMMA-opleiding, dus niet met een HBO-diploma.
De SUMMA-opleiding is niet toegankelijk voor geïnteresseerden die al geneeskunde (doctoraal, bachelor en/of master) aan één van de Nederlandse universiteiten studeren of hebben gestudeerd. Je kunt dus als huidige geneeskundestudent niet overstappen naar SUMMA.
Nee, je hebt geen lotingskans nodig om deel te nemen aan de selectie voor SUMMA.
Je kunt maximaal twee keer deelnemen aan de selectieprocedure.
Voor 1 september moet je in het bezit zijn van het BSc en/of MSc diploma. Omdat opleidingen vaak pas na 1 september het diploma uitreiken, mag je ook een examenverklaring inleveren. In een dergelijke verklaring wordt door de opleiding aangegeven dat je aan alle eisen van het bachelor- of masterprogramma hebt voldaan, maar dat er nog geen diploma is uitgereikt.
Indien je geen diploma of een dergelijke verklaring kunt overleggen voor genoemde datum, vervalt je eventueel al uitgereikte (voorlopige) toelatingsbeschikking.
Ja, je kan je aanmelden/opgeven voorafgaand aan de selectieprocedure. De SUMMA-opleiding controleert vóór de eerste ronde van de selectieprocedure of jouw opleiding voldoet aan de equivalentie-eisen.
Indien het diploma dat je gehaald moet hebben vóór 1 september niet voldoet aan deze equivalentie-eisen, kom je niet in aanmerking voor de selectieprocedure.
Het is niet mogelijk om voor een bepaald onderdeel binnen SUMMA vrijstellingen te krijgen.
Op de introductiedag van SUMMA ontvang je het rooster voor het eerste semester (semester 1A). Deze introductiedag vindt plaats op de eerste maandag van het semester. Je moet er rekening mee houden dat de opleiding full-time is (40 uur per week) en dat je mogelijk iedere werkdag onderwijs hebt.
Ja, dat is mogelijk.